(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel Illinois als elfde in de VS recreatieve wiet legaliseert – per 1 januari 2020 – heeft de staat toch een primeur. Het is namelijk voor het eerst dat dit zonder inmenging van de kiezers via een referendum gebeurt. Politici zelf namen het voortouw en deze week werd de knoop definitief doorgehakt toen gouverneur JB Pritzker zijn krabbel zette onder de wietwet.

 

Wetsvoorstel HB 1438

Dát Illinois wiet per komende nieuwjaarsdag legaliseert is geen echte verrassing meer, CNNBS kondigde dit al begin mei aan in het artikel ‘VS-staat Illinois legaliseert recreatieve wiet per 2020‘. Toen was al duidelijk dat er een politieke meerderheid was voor de regulering van recreatieve cannabis in de staat met 12,7 miljoen inwoners (de zesde staat qua aantal mensen) en de metropool Chicago.

Het wachten was nog op de formele afhandeling door de General Assembly (het parlement) en gouverneur, en die laatste zette dus dinsdag zijn handtekening onder wetsvoorstel ‘HB 1438’.

Thuisteelt alleen voor medicinale consumenten

Vanaf Nieuwjaar mogen volwassenen (iedereen van 21 en ouder) kleine hoeveelheden cannabis bezitten en kopen. Let wel, landelijk gezien is wiet nog steeds een verboden substantie. Maar inwoners van Illinois mogen toch 30 gram cannabis of 5 gram concentraten of ‘cannabis-infused products’ met maximaal 500 milligram THC erin bezitten. Niet-inwoners moeten het met de helft van genoemde hoeveelheden doen.

Opmerkelijk is wel dat uitsluitend medicinale cannabispatiënten zaadjes mogen kopen en thuis maximaal 5 wietplanten mogen kweken. Daarbij moeten ze er wel voor zorgen dat de planten ‘uit het zicht van het publiek worden gehouden’. Een overbodige maatregel lijkt ons, want als je je planten wel in het volle zicht zet is de kans klein dat jij degene bent die ze uiteindelijk kaal knipt…

Gouverneur JB Pritzker van Illinois voerde campagne voor legalisering van wiet en per 1 januari 2020 is het ook zover… [foto: Chi Hack Night – YouTube/Wikipedia]

Sociaal aspect heel belangrijk

Wat ook wel heel fijn is aan de nieuwe wietwet in Illinois: alle eerdere, niet-gewelddadige veroordelingen voor bezit van wiet tot 30 gram worden kwijtgescholden. Dat lijkt een kleinigheid, maar als je een strafrechtelijke veroordeling hebt kom je bijvoorbeeld een stuk moeilijker aan werk, laat staan bij overheidsdiensten. Mensen die veroordeeld zijn voor bezit tot een halve kilo mogen een petitie voor kwijtschelding (laten) indienen bij de rechter.

Sowieso spelen sociale beweegredenen een grote rol in de legalisering in Illinois. Gouverneur JB Pritzker (Democraat) zei het zo afgelopen dinsdag bij de ondertekening van de wietwet: “In de afgelopen 50 jaar heeft de oorlog tegen cannabis families verwoest, gevangenissen gevuld met niet-gewelddadige overtreders en zwarte gemeenschappen disproportioneel ontwricht.”

Restore, Reinvest, and Renew

Volgens Pritzker, die campagne voerde voor legalisering van wiet en pas net gouverneur van Illinois is, brengt de nieuwe wet een “verlate verandering voor onze staat”. Hij vervolgt: “Het ondertekenen van dit wetsvoorstel kan de ongerechtigheid van het verleden niet goedmaken of de levens helen die onderbroken werden. Wij kunnen de klok niet terugdraaien – maar we kunnen wel de bladzijde omslaan.”

En we hebben het niet over een paar honderd mensen in Illinois. Volgens de pro-wiet lobbybeweging Marijuana Policy Project komen namelijk liefst 770.000 cannabis gerelateerde zaken in aanmerking voor kwijtschelding!

Maar de wietwet gaat nog verder dan het (deels) opruimen van de puinhopen van de war on drugs. Zo komt er een grootschalig project met de naam ‘Restore, Reinvest, and Renew Program’. Daarmee worden gemeenschappen geholpen die getroffen zijn door die drugsoorlog én komt er 30 miljoen dollar beschikbaar voor leningen aan geschikte gegadigden uit die gemeenschappen die een legale cannabisonderneming willen (op)starten.

Belastingtarieven voor verschillende THC-sterktes

De staat Illinois gaat verschillende belastingtarieven hanteren. Voor producten met maximaal 35 procent THC geldt een tarief van 10%, voor alles wat daarboven zit (concentraten, olie, hasj) moet 25% worden afgetikt. Edibles, of ‘cannabis infused products’ zoals ze in Noord-Amerika steeds vaker worden aangeduid krijgen een belastingtarief van 20%.

[openingsbeeld:  Mary Jane Mom/Shutterstock]
(advertenties)