(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In 2015 legaliseerde Oregon recreatieve wiet en daarna strooide de overheid er royaal met kweeklicenties. Zo royaal dat men nu met een gigantisch overschot aan legale wiet kampt. Omdat cannabis op federaal niveau nog steeds verboden is, was exporteren naar andere Amerikaanse staten een no go. Totdat de politiek in Oregon afgelopen week een historisch besluit nam: voortaan mag het overschot aan andere staten met legale cannabis worden doorverkocht!

 

Veel te veel legale wiet in Oregon

Om je even een idee te geven van de wietberg in Oregon die op consumptie ligt te wachten: als de staat per direct ophoudt om nog meer wiet te laten kweken, duurt het nog 6,5 jaar (!) voordat de vier miljoen inwoners alles hebben opgerookt.

Krankzinnig natuurlijk, en dat is volledig te wijten aan de staatsoverheid. Volgens een recent rapport van de Oregon Liquor Control Commission zijn er ondertussen al 2.100 licenties verstrekt aan wiettelers. De politici die daarvoor kozen hadden overigens de beste bedoelingen: het terugdringen van de illegale markt door consumenten naar de legale alternatieven te leiden.

Maar in de praktijk heeft het idioot hoge aantal kwekers en het even idioot hoge wietoverschot vooral geleid tot ingekakte prijzen (van de legale wiet welteverstaan) en de vraag hoe ze in Oregon ooit van die wietberg af kunnen geraken.

Strenger licentiebeleid én export

Welnu, de politiek is wakker geschrokken en komt met maatregelen. De wettenmakers in de westelijke kuststaat hebben 2 wetsvoorstellen aangenomen die zowel het aantal kwekers moeten intomen als de export van legale wiet binnen de VS mogelijk maken.

Met ‘Senate Bill 218’ worden vergunningen voortaan verstrekt op basis van vraag en aanbod en dankzij ‘Senate Bill 582’ krijgt de gouverneur de wettelijke mogelijkheid om deals te maken met andere VS-staten voor de im- en export van legale cannabis.

Dat laatste is natuurlijk wel een heikel punt; het vergt instemming van de landelijke politiek in Washington! Immers, federaal is wiet nog verboden en de regering van Donald Trump staat met al die hardliners niet direct bekend als cannabisvriendelijk to say the least…

Hoewel ze de beste wiet aan de kust hebben, is er zoveel legale wiet gemaakt door de 2.100 (!) kwekers dat ze het aan de straatstenen niet kwijt kunnen… [foto: steve estvanik/Shutterstock]

Gedogen kan ook

Het ‘gedogen’ van de binnenlandse handel in legale wiet behoort volgens sommige Amerikaanse media echter ook tot de opties. In dat geval zouden federale instanties – denk aan de DEA en FBI met name – zich er niet mee mogen bemoeien en hoeven de drugswetten verder niet worden aangepast.

Iets soortgelijks is nu eigenlijk al het geval met de gehele legalisering van medicinale en recreatieve wiet in de VS. Het is genoemde instanties bijvoorbeeld verboden om federaal geld te gebruiken voor raids op dispensaries als die in een staat zijn waar (medicinale) cannabis is gelegaliseerd.

Op dit moment is funwiet legaal in 11 staten plus de hoofdstad Washington D.C. en mediwiet in 33 staten plus D.C. Activisten beweren dat Oregon nooit met de huidige overschot ellende had gezeten als het toegestaan is om die extra kilo’s over de staatsgrens te verhandelen.

Water in de woestijn

Adam J. Smith, directeur van Craft Cannabis Alliance in Oregon, weet het tegenover The Los Angeles Times mooi te verwoorden. “Je hebt mensen die water in de woestijn van Nevada gebruiken om middelmatige wiet te kweken. Of in Florida waar ze de lucht in gigantische teeltruimtes moeten ontvochtigen, waardoor ze twee keer zoveel stroom verbruiken. Oregon zou geen overschotprobleem hebben als het ons wordt toegestaan deze legale markten binnen te stappen.”

[openingsfoto:  The Adaptive/Shutterstock]
(advertenties)