(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opnieuw – na New York – kondigt een grote Amerikaanse staat de legalisering van recreative wiet aan. Het gaat om Illinois, met Chicago als grote metropool, dat zonder tussenkomst van de kiezers per 1 januari 2020 ‘adult use’ legaal maakt. Racisme tijdens de war on drugs is een belangrijke motivatie om de wet te veranderen. Dat kondigde de gouverneur aan, nadat hij overeenstemming had bereikt met de belangrijkste politici in zijn staat.

 

Groene revolutie dendert door

De landkaart van de Verenigde Staten kleurt steeds groener. Nu al hebben 10 staten legale recreatieve wiet en 33 staten legale medicinale cannabis. Ook de hoofdstad Washington, die in het aparte ‘staatje’ District of Columbia ligt, heeft legale medi- en funwiet. New York heeft inmiddels aangekondigd dat het van plan is om recreatieve wiet te legaliseren – liefst nog dit jaar – en daar komt nu dus nog een grote staat bij: Illinois.

De bijna dertien miljoen inwoners hoeven daarvoor, net als in New York trouwens, niet naar de stembus. Tot nu toe bleek dat de meest gebruikte manier om wiet te legaliseren, maar de wetgevende macht kan het natuurlijk ook zelf regelen. En zo gebeurt het in Illinois dankzij de nieuwe gouverneur J.B. Pritzker.

Verschil inwoners en niet-inwoners

Die maakte zaterdag bekend dat hij overeenstemming heeft bereikt met ‘key lawmakers’ in zijn staat over een plan om het recreatieve gebruik van cannabis uit het strafrecht te halen. Vanaf 1 januari 2020 mogen volwassenen wiet kopen in dispensaries met een licentie. Het bezit van 1 ounce (28,35 gram) cannabis is voortaan toegestaan, zij het alleen voor inwoners van de staat. Mensen van buiten Illinois mogen de helft op zak hebben.

En heel fijn: de maatregel betekent ook automatisch dat alle eerdere juridische veroordelingen wegens wietbezit vervallen!

Uiteraard moet de definitieve klap er nog op worden gegeven door de politiek, maar het feit dat de gouverneur er nu al mee naar buiten durft te komen betekent veel. Ook de beide wetgevende Kamers van deze staat zijn trouwens in Democratische handen, dus dat zit wel snor.

Overigens duurt het nog wel enkele maanden na nieuwjaar 2020 voordat er ook echt licenties worden verstrekt aan wiettelers, verwerkingsbedrijven en dispensaries (winkels). Men schat in dat die ergens tussen mei en juli aan de slag kunnen, zo meldt het bureau van de Democratische gouverneur.

Gouverneur J.B. Pritzker laat er geen gras over groeien zogezegd… [foto:Wikipedia/YouTube]

Racisme

In Illinois speelt de racismekaart een duidelijke rol. “Het voorstel begint met het rechtzetten van enkele historische fouten tegen gemeenschappen van minderheden die hebben geleden onder discriminerend drugsbeleid en handhaving”, zo stelt de nieuwe gouverneur.

Ook de zwarte luitenant-gouverneur Juliana Stratton ziet dat zo. “Deze wet brengt gelijkheid dichterbij door middelen en tweede kansen te brengen voor mensen en gemeenschappen die getroffen zijn door politiek als de falende war on drugs.”

In het plan is daarom een aparte regeling voor minderheden inbegrepen. Er komt een speciaal fonds met 20 miljoen dollar – een lage rente leningsprogramma – beschikbaar om ‘social equity applicants’ te helpen met de opstartkosten voor een legaal cannabisbedrijf. Hiervoor komen bijvoorbeeld mensen in aanmerking die leven in een ‘disproportionately impacted area’ (een gebied dat onevenredig hard door de drugsoorlog is geraakt), of communities met heel veel armoede en arrestaties wegens wietbezit.

Kritiek

Op die aanpak komt overigens kritiek van zowel politie en justitie als de NAACP (een belangenvereniging voor Afro-Amerikaanse Amerikanen). Die voorspellen ‘meer verslavingen en mentale gezondheidsproblemen’ en zelfs dat dit plan de zwarte gemeenschap meer kwaad dan goed zal doen…

Tja, het zijn gebruikelijke afweermechanismen van mensen die het niet snappen. Zeker de politie en justitie kan je na meer dan zeventig jaar war on drugs nauwelijks nog serieus nemen als ze iets zeggen over legalisering van cannabis. Het zal wel te maken hebben met hun (*ahum) succesvolle businessmodel dat ze ineens vaarwel moeten zeggen.

Wietopbrengst ten goede aan minderheden

Medicinale wiet is al legaal in Illinois. Gouverneur Pritzker maakte van legalisering van recreatieve wiet een campagnepunt tijdens de verkiezingen en rekent erop dat er in het eerste fiscale jaar al 170 miljoen dollar binnenkomt dankzij de licentievergoedingen. En de toekomstige inkomsten uit legale wiet kunnen Illinois helpen om sommige van zijn serieuze financiële problemen te overwinnen, aldus de Democraat.

Zo gaat 35 % van die wietwinsten naar een algemeen operationeel fonds van de staat, terwijl nog eens 25% van het cannabisgeld in de kas vloeit van het Restoring Our Communities fonds. Dit geld wordt als gift (!) geschonken aan gemeenschappen die ‘het meeste hebben geleden onder de discriminerende drugswetten’.

Tot slot wordt 10% van de inkomsten gebruikt om onbetaalde rekeningen van de staat te betalen. Wat er dan nog overblijft gaat naar de gezondheids- en verslavingszorg, law enforcement en voorlichtingscampagnes voor het publiek…

(advertentie)