(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dankzij de legalisering van medicinale en vooral ook recreatieve cannabis stijgen zowel het aantal consumenten en/of patiënten als het aantal verschillende producten. Neem de VS, waar het de afgelopen jaren snel ging met die legalisering. Volgens de laatste cijfers uit 2019 van SAMHSA gebruikten liefst 31,5 miljoen Amerikanen van 12 jaar en ouder ‘in de afgelopen maand’ cannabis. En het zijn vooral edibles, eet- en drinkbare producten met cannabis-infusie, die steeds massaler hun weg naar de consument vinden. Met wat problemen overigens…

Edibles worden steeds populairder

Anno nu zijn er 36 van de 50 Amerikaanse staten waar medicinale cannabis legaal is, plus nog eens 18 waar ook recreatieve wiet niet langer verboden is. Naar verwachting stijgt het aantal consumenten dat minimaal 1 keer per maand aan de cannabis gaat voorlopig met 10 procent per jaar, waarbij ‘volwassenen ouder dan 26 jaar’ met 19% de snelst groeiende groep is.

Maar die groeicijfers vallen eigenlijk in het niet bij de verkoopgroei van edibles; de verkoop daarvan steeg tussen 2019 en 2020 met liefst 60 procent. Inmiddels al goed voor een omzet van 1,23 miljard dollar op jaarbasis.

LEES OOKEdibles – eetbare cannabisproducten – in Nederland, hoe zit dat eigenlijk?

Overconsumptie is een risico bij edibles

Omdat we van onze grote roerganger de VS (en Canada) kunnen leren, besteden we in dit artikel ook aandacht aan onbedoelde consequenties van steeds meer edibles, in het bijzonder het aantal gevallen van onopzettelijke overdosering.

Edibles kennen heel veel verschillende THC-concentraties, inclusief veel producten die diverse keren de aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen – en dat is 10 mg THC – bevatten. Ook duurt het bij edibles veel langer voordat de effecten beginnen dan bij wiet die gerookt of verdampt wordt. Dit kan leiden tot mensen die deze producten overconsumeren in de veronderstelling dat ze te weinig naar binnen hebben gewerkt.

In de VS twijfelen maar weinigen eraan dat deze gevallen van overconsumptie hebben geleid tot een stijging van de cijfers over acute cannabinoid intoxication (ACI) – acute cannabis vergiftiging dus – waarbij medische hulp noodzakelijk is. Vergiftigingscentra in de VS noteren een flinke stijging van rapporten waarin over ‘edible cannabis’ wordt gerept: van 8,4% van de gevallen in 2017 naar 31,2% in 2019!

Omdat veel cannabis snoepgoed nogal veel op het ‘echte werk’ lijkt, zijn het vooral ook kinderen die risico’s lopen op ACI… [foto: r mikeledray/Shutterstock]

Hou kinderen uit de buurt van edibles

In dit rapport is ook aandacht voor het grotere risico voor kinderen met edibles. Incidenten met deze cannabisproducten zijn goed voor 48% van de vergiftigingsincidenten bij kinderen onder de 10 jaar, hoewel het edibles aandeel op nationaal niveau slechts 11,1% van de verkopen bedraagt. Dat er heel veel edibles te koop zijn in de vorm van gummies, koekjes, brownies en andere zoetigheid zal de zaak ook geen goed doen, te meer daar voor kinderen het onderscheid op basis van de verpakkingen – die veel lijken op die van normaal snoepgoed – niet te maken is.

ACI bij kinderen is een ‘medisch noodgeval’ en het wordt geassocieerd met encefalopathie (ziekte van de hersenen zonder dat daar ook al een specifieke oorzaak mee bedoeld wordt), coma, ernstige ademhalingsproblemen die kunstmatige beademing vereisen en zelfs sterfgevallen.

Oplossing voor ‘acute cannabinoid intoxication’ (ACI)

Kortom, edibles zijn geen onschuldig speelgoed/snoepgoed, zeker niet voor kwetsbare kinderen. Maar waar ‘problemen’ zijn wordt ook gezocht naar oplossingen. Zo werkt het bedrijf Anebulo Pharmaceuticals al aan een behandeling om de symptomen van ACI door edibles (en andere producten) te bestrijden.

Het belangrijkste product waarmee het bedrijf dit wil gaan doen heet ANEB-001. Dat is een antagonist van de CB1 receptor in je lichaam, die verantwoordelijk is voor de effecten van cannabis en THC-vergiftiging. ANEB-001 doet zijn werk door zich aan deze receptoren te binden en ze vervolgens te blokkeren, zodat ze niet met THC (of andere cannabinoïden) kunnen ‘samenwerken’.

Om je een idee te geven van hoeveel canabinoïde-receptoren je in jouw lijf hebt zitten, dit plaatje:

Overzicht van de menselijke cannabinoïde-receptoren… [illustratie: About time/Shutterstock]

Er gaat qua (THC) effectiviteit niets boven een edible

Anebulo Pharmaceuticals hoopt dat hun product – dat de ‘Fase 1 klinische proef’ succesvol achter de rug heeft, later dit jaar gaat men testen met cannabis consumenten – gebruikt kan worden als een snelle remedie om de symptomen en risico’s van ACI te verlichten, op het moment dat zulke patiënten in het ziekenhuis aankomen.

In de VS – zoals gezegd ons voorland qua legalisering van cannabis, althans dat hopen we dan maar – waren er in 2018 meer dan 1,7 miljoen gevallen op de Eerste Hulp die geassocieerd worden met cannabis. Ofwel 1 procent van alle spoedgevallen in de Amerikaanse ziekenhuizen in dat jaar…

Maar laat je niet afschrikken door bovenstaand verhaal. Edibles zijn zonder meer de gezondste manier van cannabis consumeren (samen met olie druppelen), en met afstand de meest effectieve wijze om THC op te nemen en zijn recreatieve/medicinale werk te laten doen! Alleen goed opletten met doseren dus.

Uitgebreider de edibles induiken? Lees: ‘Complete gids voor edibles & cannabis-infusies

[openingsbeeld: content_creator/Shutterstock]
(advertentie)