(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In deze complete handleiding voor het kweken van automatisch bloeiende wietsoorten hebben we al een hoop besproken, maar het einde is nog niet in zicht. Er valt namelijk nog genoeg over deze bijzondere wietplanten te leren. In dit deel bespreken we een controversieel onderdeel van de kweek van autoflowers, namelijk de training. Kun je autoflowers namelijk wel trainen? Het antwoord is ja, maar je kunt niet alle technieken op autoflowers loslaten.

Plantentraining wordt bij wietplanten toegepast om de planten laag te houden en een mooi gelijkmatig bladerdek te krijgen. Technieken zoals toppen, supercroppen en scroggen zijn effectief en opbrengstverhogend en vergroten de efficiëntie van je kweekruimte. Je kunt door te trainem meer opbrengst halen van een klein aantal planten, perfect voor hobbykwekers dus die doorgaans niet meer dan vijf planten willen kweken.

Autoflowers zijn echter een beetje apart wanneer het om training gaat. Een groot aantal kweektechnieken, de zogenaamde high stress training, kun je beter niet op autoflowers toepassen omdat deze plantensoorten simpelweg geen tijd hebben om van deze trainingsmethoden te herstellen. Low stress training kun je echter wel toepassen op autoflowers.

High Stress vs. Low Stress

Er zijn twee soorten trainingstechnieken voor wietplanten: high stress training en low stress training. De benaming geeft het al aan, maar in het kort komt het erop neer dat planten veel stress ondervinden van de high stress technieken. Bij deze methoden ga je planten in meer of mindere mate beschadigen om ze aan te zetten tot het ontwikkelen van meer toppen of om een verhoogde productie van trichomen aan te sporen. Van deze beschadigingen moeten wietplanten kunnen herstellen, en je past ze dan ook meestal toe in de groeifase. Autoflowers hebben maar een korte groeiperiode en daarin heeft de natuur geen rekening gehouden met hersteldagen, vandaar dat alleen de low stress training voor autoflowers geschikt is.

autoblueberry

Een getrainde Auto Blueberry van Dutch Passion

Low stress training houdt in dat je takken en bladeren niet beschadigd, maar slechts lichtjes in de gewenste richting buigt. Op deze manier kun je autoflowers toch in een bepaalde structuur of vorm dwingen te groeien, zonder dat ze hiervan hoeven te herstellen. Het met touw vastbinden en naar beneden buigen van de takken is een goede techniek voor autoflowers. Hierdoor krijg je een plant die lager, maar breder is en valt er ook genoeg licht op de onderste takken. De lagere takken zullen hierdoor beter ontwikkelen en de plant maakt efficienter gebruik van het beperkte licht in een binnenkweekruimte. Auxine is een plantenhormoon dat vooral bovenin wietplanten wordt aangemaakt, en speelt hierbij een grote rol. Als je er meer over wil weten lees dan Kweek meer wiet door auxine.

LST

Wanneer je de hoogste toppen dus naar beneden buigt, zullen de lagere takken en zijtakken sneller groeien zodat zij op hun beurt tot hoogste toppen uitgroeien en weer naar beneden gebogen kunnen worden. Als je dit steeds blijft doen, krijg je een autoflower met een mooi gelijkmatig bladerdek en uiteindelijk meer opbrengst van je autoflower.

Bondage

De low stress bondage-techniek is eigenlijk verrassend simpel. Je maakt rondom de bovenste rand van de pot gaatjes waaraan je de touwtjes kunt vastmaken. Met deze touwtjes bind je steeds de hogere takken naar beneden, maar zorg ervoor dat je de plant hierbij niet beschadigd. Probeer op deze manier een gelijkmatig bladerdek te krijgen waarbij alle takken evenveel licht opvangen. Wanneer de groei helemaal uit de plant is en de toppen beginnen te ontwikkelen stop je met trainen want dan heeft de plant al haar energie nodig voor de topontwikkeling.

Zie ook:

(advertentie)