- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
Handleiding voor autoflowers #2
We vervolgen onze handleiding voor autoflowers met dit tweede deel waarin we zullen uitleggen hoe je aan goede autoflowers kunt komen en welke mediums geschikt zijn voor deze compacte zelfbloeiers. Verder gaan we het hebben over het bewateren van autoflowers.
Wanneer je autoflower wietsoorten wil gaan kweken dan zul je dit moeten doen vanuit zaad. De vaste levenscyclus van een week of 11 zorgt er namelijk voor dat het zinloos is om autoflower wietplanten te stekken. Je moet dus op zoek naar autoflower zaden.
Goede autoflower zaden
Het aanbod van autoflower wietzaden is groot, je kunt tegenwoordig van bijna iedere soort wel een automatisch bloeiende variant krijgen. Ook verschillen de autoflower wietsoorten nogal in kwaliteit en formaat, dus het is zaak om zorgvuldig te kiezen. Bijna alle autoflower wietzaden op de zadenmarkt zijn tegenwoordig gefeminiseerd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over mannelijke planten. Wat bij autoflowers wel belangrijk is, is het formaat ervan en de ervaring bij andere kwekers.
Veel autoflowers hebben verhoudingsgewijs meer bladeren. Dit kan knippen lastig maken en de opbrengst kan hierdoor wat minder zijn dan je wellicht hoopt. Er zijn ook veel autoflowers die erg klein blijven, misschien komt je dit juist goed uit, maar het vervelend zijn wanneer je een mooie oogst verwacht en uiteindelijk maar een dwergplantje krijgt. Het komt eigenlijk doordat veel autoflowers nog verder doorontwikkeld moeten worden. Veel zadenbedrijven hadden tot een paar jaar geleden nog geen autoflowers en zijn die in een vrij korte periode gaan ontwikkelen waardoor ze of klein blijven, of nog te veel blad hebben.
Er zijn echter ook autoflowers die wel doorontwikkeld zijn en flink groot kunnen worden en mooie toppen aanmaken. Het is aan jou om die soorten op te sporen wanneer je op zadenjacht gaat. Vraag op forums welke autoflowers goede resultaten opleveren en welke nog niet erg goed zijn. We kunnen je wel een beetje op weg helpen, want Dokter Groen heeft in de zomer van 2014 een paar mooie autoflowers gekweekt die het goed hebben gedaan, dit waren de Sensi Skunk #1 automatic en de White Diesel Haze. Hij kweekte ook de White Russian Autoflower, maar deze plant bleef bijvoorbeeld erg klein. Serious Seeds is daar eerlijk over en het staat dan ook op hun site dat de soort nog verder doorontwikkeld moet worden. Verder heeft The Kweker op RollingStoned een ronde gedaan met autoXtreme van Dutch Passion, welke bijzonder goed uitpakte.
Aarde, hydro of water
In principe kun je autoflowers in ieder medium kweken waar ook niet-autoflowers in gekweekt kunnen worden. Dit maakt aarde, steenwol, kleikorrels, kokos of gewoon alleen water allemaal geschikt voor autoflowers, maar wat is beter?
Autoflowers kunnen op ieder medium groeien, maar worden het grootst op hydrosystemen
Wel, aan de ene kant kweken mensen autoflowers vaak voor het kweekgemak, in dat geval maak je jet jezelf natuurlijk het gemakkelijkste door autoflowers gewoon in potten met aarde te zetten. Aan de andere kant heeft een autoflower maar een beperkte levensduur waarin hij zo snel mogelijk zo groot mogelijk moet worden om er de best mogelijke oogst vanaf te kunnen halen. Een hydrosysteem biedt dan uitkomst want hierin groeien wietplanten gewoon een stuk sneller, vooral de Deep Water Culture systemen doen het erg goed en geven wietplanten een enorme groeisnelheid!
Heb je geen zin in een hydrosysteem of geef je gewoon liever met de hand water en wil je toch van een snellere groei profiteren, gebruik dan kokos in plaats van aarde
Heb je geen zin in een hydrosysteem of geef je gewoon liever met de hand water en wil je toch van een snellere groei profiteren, gebruik dan kokos in plaats van aarde. Kokos is erg luchtig waardoor planten ook in kokos een stuk sneller groeien. Je kunt op kokos gewoon met de hand blijven bewateren zoals je gewend bent, alleen zul je dat wel wat vaker moeten doen en met een goede voedingsoplossing. Kokos houdt namelijk minder lang water vast als aarde en bevat van zichzelf ook geen meststoffen.
Bewateren van autoflowers
Het bewateren van autoflowers gaat in principe niet anders dan het bewateren van niet-autoflowers. Alleen omdat autoflowers maar een kort leven beschoren zijn, kun je je geen stilstand in groei veroorloven. Overbewateren moet je dus bij autoflowers absoluut voorkomen, en dit is met name in het begin – wanneer de plantjes nog klein zijn – soms lastig. Om ervoor te zorgen dat autoflowers zo snel mogelijk groot kunnen worden, zet je ze namelijk direct in een grote pot met aarde, we komen hier later in onze handleiding op terug maar voor nu moet je weten dat dat overbewateren in de hand werkt. De grote hoeveelheid aarde neemt namelijk veel water op terwijl de nog kleine autoflower dit nog niet kan opdrinken. Het gevolg is een plantje die te nat staat waardoor de groei stagneert, net wat je dus wilde voorkomen! Geef een kleine autoflower daarom in het begin alleen kleine beetjes water en let er goed op dat de plant niet te nat komt te staan. Hierdoor moet je de autoflower in het begin wellicht wat scherper in de gaten houden en vaker bewateren.
Zie ook:
- Handleiding voor autoflowers #1 intro, extra large autoflowers, autofems, binnen of buiten
- Handleiding voor autoflowers #3 voeden, pH en de kweekruimte
- Handleiding voor autoflowers #4 temperatuur, lichtschema’s en potmaat
- Handleiding voor autoflowers #5 low stress training
- Handleiding voor autoflowers #6 ontkiemen, zaailingen en verpotten
- Handleiding voor autoflowers #7 groeien en bloeien
- Handleiding voor autoflowers #8 (slot) oogsten, drogen en curen