(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De meeste hobbykwekers, zo niet allemaal, zijn begonnen met de teelt op aarde en gaan daar gewoon mee door. Maar weet je dat er ook een kweeksysteem is dat net zo makkelijk werkt en waarop wietplanten het zoveel beter doen dat er in aarde niet tegenop te kweken is? Het heet eb en vloed en het kweekt supergoed!

Eb en vloed is een hydrosysteem dat zichzelf al lang en breed bewezen heeft. Het brengt je als hobbykweker ultiem kweekgemak want het bewateren gaat automatisch en planten groeien er explosief hard op omdat de wortels altijd voldoende water en voeding tot hun beschikking hebben en omringd worden door ontzettend veel zuurstof. We zetten de voordelen van het eb & vloedsysteem even voor je op een rijtje.

ebenvloed

  • Snellere groei en meer opbrengst
  • Veel zuurstof bij de wortels
  • Ultiem kweekgemak, bewateren gaat automatisch
  • Altijd de optimale hoeveelheid voeding
  • Te gebruiken met verschillende mediums

Het eb en vloed hydrosysteem werkt zeer natuurlijk omdat je gewoon met afzonderlijke potten kunt kweken als je dat wilt. Je planten staan in een grote bak boven een voedingsreservoir die meerdere malen per dag volgepompt wordt met voedingswater. Een overloop zorgt ervoor dat de bak nooit kan overstromen. Je plaatst je planten met hun potten en al in de bak waardoor ze een paar keer per dag in het water komen te staan. Gewone potten met gaten onderin kunnen gebruikt worden, maar air-pots zijn bijzonder goed geschikt voor deze manier van kweken. met een simpele schakelklok bepaal je hoe vaak en hoe lang de wortels onder water komen te staan.

ebenvloed2

 

Iedere keer als de wortels onder water komen te staan, wordt alle lucht door het water uit het medium gedrukt en zodra het water weer wegloopt zuigt het medium automatisch verse lucht met zuurstof aan. Dit zorgt voor veel zuurstof bij de wortels en een supersnelle groei bij je wietplanten waardoor je uiteindelijk een snellere cyclus kunt draaien.

Flexibel

Eb & vloed is een flexibel systeem dat je voor iedere soort kunt aanpassen en dat je met bijna ieder medium kunt gebruiken, al doen luchtige hydromediums zoals kokos, kleikorrels en steenwol het in dit systeem het beste. Je kunt ervoor kiezen om met aparte potten te werken, of je kunt de bak zelf direct vullen met je medium en de planten gezamenlijk daarin plaatsen.

ebflow

De tijd dat je de planten onder water laat staan en hoe vaak je de bak vol met water pompt heb je helemaal zelf in de hand en stel je in met een schakelklok. Het spreekt voor zich dat je een volwassen plant vaker en langer in het water laat staan als een pas geworteld stekje. Hoe beter je medium water vasthoudt, hoe minder vaak je de bak onder laat lopen. Hierdoor doen planten op kleikorrels en steenwol het over het algemeen nog beter in een eb en vloed systeem. Het medium wordt immers vaker van verse lucht voorzien. Heb je eenmaal het ideale aantal bewateringsbeurten gevonden dan is het eb en vloed systeem erg onderhoudsvriendelijk, de schakelklok doet bijna al het werk voor je!

Optimale hoeveelheid voeding

In het eb en vloed systeem kun je door dagelijks te meten, gemakkelijk achter de ideale hoeveelheid voeding komen die precies is afgestemd op de behoefte van je planten. Door het verschil in EC-waarde van dag tot dag te meten, kom je erachter wat de plant aan voeding en water heeft opgenomen en kun je de EC-waarde op maat aanpassen. Begin met het meten van de EC-waarde van het water in je voedingsvat. Stel je voor dat je bij de eerste meting een EC-waarde van 1,5 meet en de volgende dag is je EC-waarde gezakt naar 1,1. Dat betekent dat je plant die dag meer voeding heeft opgenomen dan water. Dan is de voedingsbehoefte dus groter en kun je de EC-waarde bijvoorbeeld verhogen naar 1,8.

ec-meter

Meet de volgende dag weer en blijf dit elke dag doen. Stel dat je een dag later een EC-waarde van 2,4 meet (dit is niet waarschijnlijk, maar het gaat even om het voorbeeld), dan weet je dat je plant juist meer water dan voeding heeft opgenomen en dat de voedingsbehoefte dus verminderd is. Verdun je voedingswater dan, bijvoorbeeld naar een EC-waarde van 1,6. Hoe stabieler je de EC-waarde weet te krijgen, hoe meer je in de buurt komt van de ideale EC-waarde. Als je dagelijks blijft meten en de EC-waarde blijft aanpassen, hoef je je nooit zorgen te maken over de hoeveelheid voeding want dan zit je altijd goed.

Hoe vaak bewateren

Hoe vaak je precies moet bewateren en hoe lang, dat hangt zoals gezegd van je medium af en de mate waarin je planten het water opnemen. Maar wanneer je begint met jonge planten kun je op kleikorrels of steenwol bijvoorbeeld beginnen met twee spoelingen van 10 minuten tot een kwartier, per dag. Kweek je met een medium dat meer vocht vasthoudt zoals kokos, begin dan 1 spoeling per dag.

eb en vloed

Naarmate je planten groeien zullen ze steeds meer water vragen, dus voer je het aantal spoelbeurten op. Op steenwol maximaal 6 spoelbeurten per dag op en wellicht 1 midden in de nacht om te voorkomen dat het medium uitdroogt. Op kokos en kleikorrels heb je minder spoelbeurten nodig, ongeveer maximaal 4 per dag en je kunt de nachtelijke spoelbeurt dan ook overslaan. Voer het aantal spoelingen op met 1 nieuwe spoeling per dag.

(advertenties)