(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We gaan verder met het vierde deel van onze handleiding voor autoflowers waarin we het zullen hebben over drie belangrijke factoren voor autoflower-kweeksucces. Namelijk de temperatuur, het lichtschema voor autoflowers en het formaat van de potten. Heb je een van de eerdere delen gemist? Geen probleem, onderaan deze post staan alle links van deze handleiding nog eens op een rijtje.

We vervolgen onze handleiding voor autoflowers uiteraard met de factoren die met name voor deze toch bijzondere wietsoorten van belang zijn. We gaan het daarom niet hebben over zaken zoals ventilatie en luchtvochtigheid, want hierin verschilt de kweek van autoflowers eigenlijk niet met die van wietsoorten die aan de hand van het lichtschema bloeien. Wil je toch meer over de luchtcirculatie weten dan kun je dat hier teruglezen. Ook over afzuiging hebben we de nodige artikelen geschreven die ook voor autoflowers opgaan. Over een optimale luchtvochtigheid voor wietplanten lees je hier.

Autopolarlight

Auto Polar Light, een grote autoflower soort van Dutch Passion

Temperatuur

Autoflowers stammen zoals we eerder hebben uitgelegd af van cannabis ruderalis, een wietfamilie die is ontstaan in koude klimaten. Dit maakt autoflowers goed bestand tegen kou. Zolang de temperatuur niet onder de 15 graden komt zullen autoflowers dan ook gewoon doorgroeien. Binnen kan het vooral zomers echter soms te warm worden voor autoflowers en heb je wellicht een extra krachtige afzuiger nodig om de temperatuur acceptabel te houden.

De optimale temperatuur voor autoflowers verschilt dus niet veel met die van andere wietsoorten, alleen is het voor autoflowers wel extra belangrijk dat de temperatuur op peil gehouden wordt. Let er in de winter op dat de temperatuur niet onder de 15 graden komt en laat je kweekruimte zomers niet boven de 26,5 graden komen. Hieronder een lijstje met algemeen aan te raden temperatuur.

 • Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC.
 • Met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC.
 • In de laatste twee weken van de bloeiperiode met gereduceerde CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC.
 • ‘s Nachts: ‘s nachts raad ik aan de temperatuur in ieder geval boven de 15ºC te houden.
 • Voedingswater: 23ºC.

Lichtschema

Het mooiste van autoflower wietplanten is natuurlijk dat ze bij ieder lichtschema zullen bloeien. Je kunt ze, met andere woorden, dus bij wijze van spreken, gewoon midden in je woonkamer laten bloeien. Zolang er een lamp boven hangt zullen ze presteren en hoef je je ook geen zorgen te maken over lichtlekken of omgevingslicht. Wanneer je echter voor de beste resultaten gaat, geef je je autoflowers net zo makkelijk wat meer licht. Licht is gewicht en aangezien autoflowers ook bloeien bij 14 uur licht of meer, kunnen we hier handig gebruik van maken.

shortrider

Autoflowers kunnen onder elk lichtregime bloeien, zelfs ’s winters voor het raam

Autoflowers zullen geweldig presteren onder 24 uur licht (continue licht), maar als dat jou iets te veel is en je wat op je energierekening wil besparen, kun je je autoflowers ook op een 18/6 schema (18 uur licht, 6 uur donker) of een 20/4 schema (20 uur licht, 4 uur donker) laten bloeien. Je kunt ze natuurlijk ook op een 12/12 (12 uur licht, 12 uur donker) schema laten bloeien, maar dan maak je niet optimaal gebruik van hun mogelijkheden.

Potten voor autoflowers

Om ervoor te zorgen dat autoflower wietplanten geen moment stil zullen staan, wordt verpotten afgeraden. Je zult je autoflower dus meteen in haar uiteindelijke pot moeten zaaien en daarbij is het belangrijk dat je de juiste maat kiest. Het heeft geen zin om een 30-literpot te kiezen want de autoflower groeit maar een paar weken en zal het volume van zo’n pot nooit optimaal kunnen gebruiken. Aan de andere kant zal een te kleine pot een grote beperking op je autoflower leggen, dus wat is een goed formaat?

potten

In principe kun je uitgaan van de regel dat je autoflower ongeveer 5 liter aan volume in de pot nodig heeft, voor iedere maand dat ze zal leven. Dit betekent dat een potmaat van ongeveer 12 liter ideaal is om je autoflower wietplanten in te zaaien. De dwergrassen die al binnen twee maanden klaar zullen zijn, zullen ook niet erg groot worden. Voor deze autoflowers kun je beter een wat kleinere pot nemen, bijvoorbeeld een 7,5-literpot.

Er is ook een vuistregel die niet van levensduur, maar van plantgrootte uitgaat. Gebruik de onderstaande lijst om de juiste potmaat voor je autoflower te bepalen. Mocht je het formaat van je autoflower trouwens willen beperken, bijvoorbeeld wanneer je in een heel kleine kast kweekt, dan kun je dit ook heel goed doen door haar in een kleine pot te zetten.

 • 1,2 meter – 25 tot 30-liter pot
 • 1 meter – 20 tot 25-liter pot
 • 80 centimeter – 15 tot 20-liter pot
 • 60 centimeter – 10 tot 15-liter pot
 • 40 centimeter – 7,5 tot 10-liter pot
 • 20 centimeter – 5 tot 7,5-liter pot

  Zie ook:
(advertenties)