(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sporters die maar al te vaak betrapt worden op het ‘dopingmiddel’ cannabis. Terroristen uit Molenbeek die niet vies waren van wiet. Jongeren die liever comazuipen dan blowen… Onze Vlaamse columnist Eef de Bruyne windt zich behoorlijk op over alle domheid die ze over cannabis leest en roept als daad van verzet op tot het geven van wietolie als kerstcadeau aan alle ongelovigen!

Cannabis in Molenbeek

Cannabis kwam de voorbije weken af en toe in het nieuws met een figurantenrolletje. Gezochte terrorist rookte alarmerende hoeveelheid cannabis, getuigt ex-vrouw, en in kleine lettertjes schrijven ze verder: maar dronk ook ontzettend veel alcohol. Met andere woorden, maar aan de drank ligt het zeker niet… Over sterk staaltje manipulerend analytisch vernuft gesproken.

shutterstock_147137930

[illustratie: J.D.S/Shutterstock]

In een ander artikel een dag of zo later stond ook weer in het vet: Betrapt op cannabis. Blijkt dat de gezochte terrorist een competitiebokser was maar zijn vergunning kwijtraakte omdat hij positief testte op cannabis, waarna hij zich niet meer liet zien in de Molenbeekse boksclub. Jammer toch dat een club die als doel heeft om jongeren van straat te houden faalt in haar missie omdat cannabis nu eenmaal op de dopinglijst staat.

Sporters en cannabis

Aangezien sporen van cannabis tot weken na gebruik nog in de urine te vinden is maakt het cannabisgebruik voor topsporters bijna onmogelijk. Maar men geeft dus wel toe dat cannabis de prestaties bevordert en de pijn verlicht, daarnaast remt het ook angst en bevordert het de ademhaling, wat ook in het voordeel speelt van sporters. Maar doordat sporters minder remmingen hebben dankzij cannabisgebruik zouden ze anderen en zichzelf in gevaar kunnen brengen, wordt er gezegd.

Journalist Gordy Megroz testte zelf uit of cannabis terecht op de dopinglijst staat en komt tot de conclusie dat hij betere prestaties neerzet na het blowen. Hoewel hij in zijn onderzoek de cannabis rookt, ben ik er zeker van dat de resultaten nog beter zouden zijn indien hij zou vaporizen of de cannabis als olie zou innemen, hoewel hij zegt dat de resultaten hierrond niet éénduidig overeenkomen. Uit het artikel is ook niet duidelijk of hij tabak bij zijn joint deed, wat het onderzoek ook weer nadelig zou beïnvloeden.

Wiet van dopingslijst af

Medische gebruikers zouden in principe, mits ze dit kunnen bewijzen met een doktersattest wel vrijgesteld kunnen worden van controle op cannabis. Hoewel ik geen weet heb van sporters die van dit recht gebruik maken. Maar topsporters genoeg die niet vies zijn van cannabis! Volgens Huestis et al. is cannabis, na anabolen, de meest gevonden stof bij dopingcontroles in 2008 en 2009 door de WADA.

De Standaard schreef in 2005: “Bijna één op de drie sportlui die vorig jaar door de Vlaamse dopingcontroleurs werden betrapt, bleek positief door het gebruik van cannabis. De meesten waren zich van geen kwaad bewust, zij hadden een jointje gerookt in hun vrije tijd, en zagen de drug helemaal niet als een middel om hun prestaties te verbeteren. De Vlaamse Gemeenschap pleit al enkele jaren samen met Nederland bij de internationale sport- en dopingfederaties om cannabis uit de lijst van de verboden producten te halen!”

Maak cannabisolie en leg dit als cadeautje onder de kerstboom voor de nonkels en de tantes, de neven en nichten, de bomma’s en bompa’s

Terug naar de artikels over de blowende gezochte terrorist. Tussen de lijnen door lees je dus eigenlijk dat cannabis voor een deel verantwoordelijk zou zijn voor de radicalisering van jongeren. Ik zie het al zo voor me hoe bezorgde ouders de politie opbellen om hun blowende tieners aan te geven om zodoende de maatschappij te behoeden voor dit “tuig”.

Hysterische angsthazen

shutterstock_334981595

[illustratie: J.D.S/Shutterstock]

Gelukkig zijn niet alle mama’s en papa’s hysterische angsthazen. Laatst vertelde een mama mij nog dat ze haar veertienjarige zoon zijn veel te straffe Amnesia Haze (heeft een heel hoog THC gehalte) omruilde met een licht biologisch buitenwietje. “Ah ja”, zei ze, “als hij dan toch blowt heb ik liever dat hij kwaliteit rookt in plaats van dat straf spul waar je helemaal apathisch van wordt.” Natuurlijk heeft ze liever dat hij niet blowt, maar ze weet ook wel dat als ze het hem zou verbieden, hij het in het geniep zou doen en dan heb je helemaal geen controle meer als ouder.

Legalisering

Dat is ook waar de hele discussie over legalisering/decriminalisering rond zou moeten draaien. Omdat cannabis illegaal is, is de aantrekkingskracht groter voor jongeren. Maar aangezien het niet op een gecontroleerde manier verkocht kan worden is er geen keuze qua sterkte, stel je dit voor bij alcohol, dat betekent dat jongeren enkel whisky zouden kunnen vinden als ze zin zouden hebben in een pint. Stel je voor hoeveel meer weekendongevallen, vechtpartijen en comazuipers er zouden bijkomen. We weten dus dat heel veel jongeren blowen, maar geven ze niet de kans om dit op de allerveiligste manier te doen. Schandalig toch?

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Last but not least roep ik op tot burgerlijke ongehoorzaamheid! Laat van je horen, kom uit die kast! Gebruik Facebook en Twitter als oefening, om je voor te bereiden op gesprekken over cannabis face to face.

Maak cannabisolie en leg dit als cadeautje onder de kerstboom voor de nonkels en de tantes, de neven en nichten, de bomma’s en bompa’s. Het houdt preventief gezond en heeft een helende werking voor zoveel aandoeningen. Maar zoals gezegd, het is niet wettelijk om bereidingen te maken van cannabis! Maar als een wet indruist tegen het gezond verstand, dan is er maar 1 remedie: rebelleer!

[openingsfoto: Skunkeye/Shutterstock]
(advertenties)