(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ondanks het ferme zero tolerance drugsbeleid dat veel Belgische politici plegen aan te hangen, wordt er in België toch ook volop gediscussieerd over het toekomstige en wellicht andere drugsbeleid. Revel E. van cannabis social club Trekt Uw Plant woonde het Drugscongres in Gent bij en stelt vast dat zelfs war on drugs-paus Bart de Wever niet uitsluit dat wiet ooit legaal zal zijn…

Belgische war on drugs

Dinsdagmorgen 17 november in een mooi pand in Gent bevinden we ons tussen hulpverleners, burgemeesters, mensen van het gerecht,rechercheurs en inspecteurs van politie… indrukwekkend. Bryce De Ruyver, de man van het boek ‘De derde weg’ dat over social clubs gaat, geeft een korte inleiding. Persoonlijk ben ik heel benieuwd naar hetgeen iedereen te zeggen heeft over het drugsbeleid in hun stad. Dan weten we waaraan we ons kunnen verwachten want ja, ook Bart De Wever is aanwezig.

shutterstock_283156337

[illustratie: Supphachai Salaeman/Shutterstock]

Na een openingstoespraak van Minister van Welzijn, Jo Vandeurzen, is het aan hem. De Antwerpse aanpak, in het verleden vaak synoniem voor “war on drugs” werd genuanceerd door de burgemeester zelf. Eindelijk geeft Bart De Wever toe dat exclusief inzetten op handhaving niet werkt. Maar in plaats van dan de social clubs of cannabis te legaliseren, wil hij dat er meer moet worden ingezet op preventie en zorg. Want Bart De Wever en de partij NVA zijn van mening dat of alle drugs worden gelegaliseerd of geen enkele.

Bart de Wever

Dat is gemakkelijk, want welke burger zal er akkoord gaan met totale legalisatie van hard en softdrugs? Weinigen. Maar dan een sprankeltje hoop en vervolgt hij: “Natuurlijk, als er democratisch wordt gestemd voor de legalisatie van cannabis dan kan ik dat niet tegenhouden.” Hoor ik daar al een verontschuldiging voor de toekomst tegenover de leden van zijn partij? Dekt hij zichzelf al in? Laat het ons hopen, want zoals het er nu uitziet wordt de druggebruiker een keuze aangeboden. Een onmiddellijke minnelijke schikking of een therapeutisch aanbod. (Dan kan je aan een psychiater gaan vertellen waarom je zo graag blowt.) Minderjarige druggebruikers worden steevast opgevolgd en de jongeren die hulp weigeren mogen langs de jeugdrechter. De harde aanpak. Dat er lange wachtlijsten zijn om personen verder te verwijzen naar drughulpverlening, hetgeen voor justitie een groot knelpunt is, dat is Bart De Wever even vergeten.

Ik heb een vermoeden dat politie en justitie altijd een stap te laat gaan zijn. Tegen de tijd dat zij hebben uitgevogeld hoe ze LED lampen kunnen detecteren is er allang iets anders op de markt!

Michel Degens, de voorzitter van de Mambo Social Club heeft aan de burgemeester gevraagd of hij in al die jaren dat Trekt Uw Plant bestaat enige last of hinder heeft ondervonden van de Antwerpse cannabis social club. Het antwoord was kort en duidelijk. “Nee, dat heb ik niet.” Wij blij, bedankt Mich.

Gent en Antwerpen

shutterstock_304751669

[illustratie: mihau_m/Shutterstock]

Vervolgens is het aan de burgemeester van Gent, Daniel Thermont, die wil doen uitschijnen dat het Gentse beleid toch wel helemaal anders is. Dat is politiek zeker? Want hij vertelt juist hetzelfde maar met zachtere stem, vriendelijkere woorden en meer grapjes tussendoor. Het enige verschil in het beleid van Antwerpen en Gent is dat ze het in Gent belangrijk vinden om hun drugsbeleid af te stemmen op de noden en behoeften van de gebruiker en dat ze het een meerwaarde vinden om deze groep te betrekken bij het lokale beleid. Dat zijn mooie woorden, maar ik wil het nog zien gebeuren.

Politie en justitie

Dan kan ik ook nog meedelen dat de mensen van politie en justitie mee zijn met de nieuwe ontwikkelingen. Ze weten dat de plantages steeds kleiner worden om het risico te spreiden en te verminderen en dat de LED verlichting in opmars is. Dat bemoeilijkt de opsporing van cannabisplantages door gebrek aan warmtedetectie. Ze zijn er zich volledig van bewust dat de politie zich moet aanpassen aan de nieuwe tendensen. Toch heb ik een vermoeden dat ze altijd een stap te laat gaan zijn. Tegen de tijd dat zij hebben uitgevogeld hoe ze LED lampen kunnen detecteren is er allang iets anders op de markt!

Alcohol en tabak

Uit heel deze dag bleek ook dat iedereen meer en meer beseft dat alcohol en tabak eigenlijk de grootste problemen geven. Deze twee drugs brengen de hoogste sociale kost met zich mee. Deze kosten situeren zich voornamelijk in de gezondheidszorg. Dat is voornamelijk te wijten aan een hoog aantal opnames binnen gewone en psychiatrische ziekenhuizen. Een bevestiging voor hetgeen elke blower al lang weet…

Revel E.

[openingsfoto: Sergey Peterman/Shutterstock]

 

(advertenties)