(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onze onnavolgbare Mary Jane Rose uit Vlaanderen geeft in haar column de opmerkelijke overeenkomsten prijs tussen liefdeshormonen, cannabis en chocolade. Niet alleen leren we dus hoe ons hoofd en hart werken op dat gebied, ze geeft er ook nog eens haar doe-het-zelf recept bij voor een verrukkelijke, spicy cannabis chocomelk!

Liefde wordt vaak als een ‘drug’ beschreven. Wie kent  Roxy Music’s “Love is a drug” niet? Nu wordt die stelling zelfs ondersteund door wetenschappers: liefde is echt een drug! Als die maar niet verboden wordt dan!

Oxytocine

shutterstock_250470145

[illustratie: Andrija Markovic/Shutterstock]

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat ons ‘liefdes- of  knuffelhormoon’ oxytocine een zusje heeft in anandamide (komen we later bij). De naam anandamide is afgeleid van het woord ananda dat in het Sanskriet ‘geluk’ of ‘gelukkigheid’ betekent. In onze hersenen speelt oxytocine een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties, evenals bij seksualiteit. Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen.

Seksuele opwinding verhoogt de oxytocine-spiegel enigszins. Bij een vrouwelijk orgasme komen grote hoeveelheden oxytocine vrij en steeds meer naarmate het orgasme als beter wordt ervaren. De bij een vrouwelijk orgasme vrijkomende oxytocine speelt een belangrijke rol bij het faciliteren van het transport van spermacellen door de vagina, met het doel de conceptie te bevorderen. Sperma bevat zelf ook oxytocine. Daarom worden de hoogste concentraties niet gevonden in de hersenen, maar in de baarmoeder, vlak voor de innesteling van het embryo. Oxytocine speelt ook  een grote rol bij de bevalling. Het veroorzaakt de contracties van de baarmoeder tijdens barensweeën en is zeer belangrijk om de borstvoeding en verdere lactatie in gang te brengen.

Anandamide en chocolade

Anandamide daarentegen bindt in de hersenen aan de zogenaamde cannabinoïde receptoren. Deze receptoren (CB1, CB2) werden ontdekt door studies naar de farmacologie van cannabis in het lichaam. Pas na het ontdekken van deze receptoren kwamen wetenschappers erachter dat de mens ook een lichaamseigen stof produceert, die aan deze receptoren bindt en deze stof werd anandamide genoemd.

THC, het psychoactieve ingrediënt in cannabis, imiteert de werking van anandamide, zoals bevordering van eetlust en gevoelens van welbevinden en seksualiteit. Recent onderzoek duidt op anandamide als veroorzaker van het runner’s high-effect bij hardlopen. Chocolade blijkt een groot aantal chemische stoffen te bevatten die ook anandamide vrijgeven. Al was het pas dat anandamide in 1996 ontdekt werd in chocolade, het werd al heel lang gebruikt voor het plezier maar ook als medicijn .

Chocola en liefde is altijd een goed huwelijk geweest, zet daar ook nog eens cannabis bij en je krijgt Amor, Cacao, Cannabis Vincit Omnia! Het perfect gezinnetje 🙂

Chocolade, vroeger waren ze er ook al gek van...

Chocolade, vroeger waren ze er ook al gek van…

Begint het al meer naar cannabis te ruiken? Het word nog beter. Chocolade bevat zelfs veel meer dan anadamide, in feite zijn wetenschappers er in geslaagd om verschillende cacao-gederiveerde chemische stoffen te identificeren die direct en indirect ons endocannabinoide systeem activeren. Maar… dit begint echt steeds meer op cannabis  te lijken!

Het is wel degelijk zo dat pure cacao of bittere chocolade meer van deze stoffen bevat dan melkchocolade. Pure cacao is ook goed voor onze bloeddruk, dus ook goed voor ons hart, niet toevallig ons liefdessymbool. Puur is gewoon een gezondere keuze.

Dr. Mauricio Sanchez Menchero, een  researcher aan de Autonome Nationale Universiteit van Mexico is er zelfs stellig van overtuigd dat vrouwen meer chocolade gebruiken dan mannen! Waarom is dit  voor mij  helemaal geen verrassing? Chocola en liefde is altijd een goed huwelijk geweest, zet daar ook nog eens cannabis bij en je krijgt  Amor, Cacao, Cannabis Vincit Omnia! Het perfect gezinnetje 🙂

Reefer chocolade madness

Dat chocolade niet altijd geaccepteerd werd en zelfs als duivels werd bezien en in feite de blaam kreeg van ontucht, is weeral een duidelijke gelijkenis met de cannabisplant, de reefer chocolade madness. Chocolade was voor velen een duivelse verleiding, maar voor de Azteken een goddelijke plant. Zij maakten al chocolade dranken en gebruikten die voor verscheidene kwalen en offerden de bonen ook aan hun Goden, maar deden ze niet hetzelfde met cannabis? Later in de geschiedenis toen Columbus Amerika ontdekte waren cacaobonen zelfs een betaalmiddel!

Conclusies

op

[illustratie: Tony Oshlick/Shutterstock]

Oxytocine en anandamide: knuffelen, binding ,orgasmes, bevallen ,borstvoeding en veel love…

Cannabis: relax, knuffelen, verbonden voelen, fijnere orgasmes, vroeger ook gebruikt bij bevallingen, zit in de moedermelk,slechte reputatie en veel love…

Chocolade: eetbare liefde, bevat vergelijkbare stoffen als in cannabis en heeft ook een slechte reputatie ondergaan.

Vinden jullie niet dat dit allemaal als een sleutel in het sleutelgat past? Dus om gelukkig te zijn hebben we gewoon liefde, chocolade en cannabis nodig. Is dat geen heerlijk trio om gelukkiger door het leven te gaan ?

Mary Jane Rose’s recept

Hier hoort dus ook een receptje bij, dat ik regelmatig drink en mijn liedeshormoontjes gegarandeerd in actie zet. Vegan spicy cannabis chocomelk, heerlijk met de gure herfstdagen en koude winteravonden. Makkelijk, snel en gezond.

Ingrediënten:

1 grote kop liefde

1 soeplepel cacaopoeder of een stuk pure chocolade

1 soeplepel cannabis kokos olie. (mijn dosis, je kunt altijd meer of minder gebruiken dat is vrij persoonlijk)

1 kop kokos , amandel, soja of  hennepmelk

snuifje kaneel

snuifje nootmuskaat

2 koffielepels ruwe rietsuiker/ agave siroop/ honing/ stevia

Bereidingswijze:

Doe alles in een klein pannetje

1.    Verwarm alle ingrediënten zachtjes en met liefde  al roerend zonder het te laten koken

2.    Serveer warm

3.     Af te werken naar keuze

4.    De film ‘Chocolat’ met Johhny Depp en Julliete Binoche erbij en je love canna en cacao experience kan  beginnen. Een aanrader voor diegene die ze nog niet kennen! Enjoy en let the love flow…

Remember gifts of nature are their to be enjoyed not abused,

Mary Jane Rose

[openingsfoto: Atomazul/Shutterstock]
(advertenties)