(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook planten hebben het graag aangenaam. Niet te heet, want dan kunnen ze te snel vocht verliezen, maar ook niet te koud want dan groeien ze niet snel genoeg. Temperatuur is dus van belang voor een aangenaam kweekklimaat, het gaat hand in hand met de luchtvochtigheid. 

De temperatuur en de luchtvochtigheid gaan hand in hand. Daarom spreken we het ook over relatieve luchtvochtigheid. Als de temperatuur stijgt, daalt de relatieve luchtvochtigheid, omdat warme lucht meer vocht kan bevatten dan koude lucht. De juiste temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk voor de groei van planten en tegen schimmels. Luchttemperatuur en luchtvochtigheid is belangrijk voor de groei, voedings- en waterbehoefte van de plant. Eerst maar even wat ideale cijfertjes.

afzuiger

Zorg voor voldoende afzuiging

Algemeen aan te raden temperatuur en luchtvochtigheid

Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
Met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC
In de laatste twee weken van de bloeiperiode met gereduceerde CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
‘s Nachts: in ieder geval boven de 15ºC
Voedingswater: 23ºC

Luchtvochtigheid in de groeifase: 55 tot 65%
Luchtvochtigheid in de bloeifase: 35 tot 45%

LEDPenetrator1

LED kweeklampen produceren minder warmte

Tijdens de zomermaanden zal de temperatuur in de kweekruimte vaak te hoog oplopen. Je kan proberen om de lampen dan alleen ‘s nachts te laten branden maar alleen daarmee, kun je niet altijd voorkomen dat het toch te heet wordt voor je planten. Luchtgekoelde lampen of led kweeklampen kunnen dan een uitkomst bieden.

Draagbare airconditioners kunnen ook gebruikt worden om de temperaruur omlaag te brengen maar ze hebben als nadeel dat ze erg veel stroom verbruiken en je moet ze goed in de gaten houden want ze hebben een water reservoir wat op tijd bijgevuld moet worden.

Als je in een kleine ruimte kweekt, zoals in een kast of tent, zuig verse lucht dan snel genoeg aan zodat je geen extra ventilatoren hoeft te plaatsen voor de luchtcirculatie. In grotere ruimtes is het belangrijk dat de lucht en ook de warmte goed circuleert, dit doe je door een of meer ventilatoren te plaatsen. Het is goed voor de ontwikkeling van de stam, als de planten lichtjes door de wind heen en weer bewogen worden maar richt ventilatoren niet rechtstreeks op de planten.

(advertentie)