(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wiet, iedereen heeft er tegenwoordig een mening over lijkt het wel. En soms groeien die valse meningen in de loop der jaren uit tot een hardnekkig misverstand, ofwel het fameuze Broodje Aap. Wij zetten de 7 fraaiste staaltjes cannabis bullshit voor je op een rijtje!

1. De schimmel-Afghaan

Sinds terugkerende hippies in de jaren 1970 vertelden over een bepaalde specialiteit van Afghaanse cannabisboeren, geldt de zogenaamde ‘schimmel-Afghaan‘ vooral onder oudere gebruikers ook nu nog als bijzondere maar zeldzame lekkernij. In Afghanistan zelf laat echter geen mens zijn stuff met opzet verschimmelen. Waarschijnlijk gaat het bij de ‘schimmel-Afghaan’ om slecht opgeslagen, vochtige hasjiesj die argeloze handelsreizigers in de maag is gesplitst. Feit is dat je schimmels niet moet roken.

2. De naaktoogst

Naakt wiet oogsten, wie zou daar niet bij weg kunnen dromen..?

Naakt wiet oogsten, wie zou daar niet bij weg kunnen dromen..?

Al sinds de jaren 70 doet een hardnekkig gerucht de ronde dat in sommige landen hasjiesj zo wordt geoogst: de boeren lopen naakt over het veld en schrapen daarna de hars van hun huid. Ondanks zogenaamde ooggetuigen uit Nepal of Kazachstan zijn hiervoor echter geen fotografische of gefilmde bewijzen. De methode zou ook een beetje harig zijn en niet erg effectief, aangezien de meeste hars gewoon aan de planten blijft zitten. Indiase charras wordt weliswaar met de hand van de bloesem geschraapt, de rest van het lichaam blijft bij dit werk echter bedekt.

3. Opium, heroïne of crystal meth als aanlengmiddel

Eveneens sinds de jaren 70 duiken telkens weer meldingen op over wiet of hasjiesj die met opium, heroïne of sinds kort ook met crystal meth zou zijn aangelengd. Ten eerste bestaat echter geen bewijs in de vorm van laboratoriumanalyses, ten tweede loont het ook economisch niet om wiet met stoffen te versnijden die duurder zijn dan de wiet zelf. Ten derde zouden de meeste consumenten onmiddellijk van leverancier wisselen, wat zeker niet in het belang van de illegale cannabisverkoper is. Het schaadt zijn winsten.

4. Het THC-gehalte is sinds de jaren 70 enorm gestegen

Tegenwoordig hoor je steeds weer dat het THC-gehalte in de laatste jaren enorm zou zijn gestegen. Het gaat hier echter op ‘piekwaarden’ uit de officiële statistieken. Als we kijken naar het totale volume aan in beslag genomen cannabis zijn echter nooit significante toenamen vastgesteld. Hoe zou het ook kunnen, aangezien in Europa tot in de vroege jaren 1990 bijna uitsluitend geïmporteerde hasjiesj werd gerookt? Hasjiesj is een concentraat en minstens zo sterk als de huidige indoorwiet. De BKA en het Europese drugwaarnemingsbureau van de EU gaan er vanuit dat er in de laatste jaren weliswaar vondsten met een hoog THC-gehalte waren, maar dat er geen algemene stijging is op te tekenen. Tot zover de bewering van sommige oude potrokers dat ‘hun joints veel minder gevaarlijk waren’. Maar zelfs als wiet veel THC bevat, is het bij een juiste dosering niet gevaarlijker dan niet al te krachtige wiet…

5. Hortensia’s kun je ook roken om stoned te worden

aae8670e816d33b16d91c565d12c30ecDe media berichten telkens weer over zogenaamde hortensiadieven die bij gebrek aan cannabisbloesem de voortuinen leegroven om surrogaat-high te worden. Hortensia’s hebben echter helemaal geen psychoactief effect. Als je pech hebt, kun je blauwzuurvergiftiging oplopen, maar high word je er niet van. Ook is er nog nooit een cannabisliefhebber op heterdaad betrapt. De talrijke berichten berusten uiteindelijk op vermoedens. Het gerucht is in de wereld geholpen door een farmaceutisch tijdschrift, dat de fout tot op heden niet heeft rechtgezet. De zogenaamde hortensiadieven zijn dan ook meestal eekhoorntjes.

6. De grondwet van de VS is geschreven op henneppapier

Noch de grondwet, noch de onafhankelijkheidsverklaring, noch de ‘Bill of Rights’ is op henneppapier geschreven. De schetsen voor deze drie historische documenten zijn weliswaar op het toentertijd veelgebruikte henneppapier geschreven, de uiteindelijke oorkonden niet. Deze zijn op velum, een fijne soort perkament (levior membrana) van kalfs- en kalfsfoetushuid, geschreven. Overigens zijn ook de eerste jeans van de firma Levi’s niet gemaakt van hennep, maar van katoen. De Italiaanse stof denim waaruit de eerste jeans werden gemaakt, werd gemaakt van katoen. Denim kan weliswaar ook van hennep worden gemaakt, maar Strauss gebruikte destijds katoen uit Genua.

7. De flashback

Soms valt te lezen dat je high kan worden zonder eerst cannabis te hebben gerookt. Eerder geconsumeerde, niet verbruikte THC zou zich in de vetcellen ophopen en dan wanneer je zweet of gewicht verliest weer in de bloedbaan terugkomen. Bij lichamelijke inspanning wordt echter naast lichaamseigen opiaten ook de cannabinoïde anandamide uitgescheiden, wat de zogenaamde ‘hardlopershigh’ veroorzaakt.

Dit artikel is geschreven door cannabisjournalist Michael Knodt voor het weblog van Sensi Seeds. De volledige versie staat HIER

(advertenties)