(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Minister Opstelten van Justitie en sommige bestuurders in het zuiden blijven hardnekkig volhouden dat de invoering van de wietpas succesvol is en dat de overlast voor ‘gewone burgers’ niet is toegenomen. Think again. Die burgers in Zeeland bijvoorbeeld, klagen steen en been over het drugstoerisme!

Op 1 mei 2012 werd de wietpas – ofwel het controleren op het ingezetenencriterium –  ingevoerd in de provincies Limburg, Brabant en Zeeland. Ideetje van minister Opstelten van Justitie uiteraard, bedoeld om de ‘enorme overlast’ van drugstoeristen die massaal onze coffeeshops bezoeken te beëindigen. De rest van Nederland zou later ook volgen, maar daar is de wietpas tot op de dag van vandaag nergens ingevoerd. Eerder bleek uit onderzoek en reportages uit Maastricht al dat de overlast op straat en voor gewone burgers door de invoering van de wietpas alleen maar gestegen is, en nu blijkt ook dat in de provincie Zeeland in alle steden gemopperd wordt.

Anti-wietpas cartoon van het VOC, getekend door Jan-Willem Luiten

Anti-wietpas cartoon van het VOC, getekend door Jan-Willem Luiten

Vlissingen

Omroep Zeeland meldt deze week dat zowel de omwonenden van de coffeeshops Purple en Aarden – op 2 verschillende plekken in de stad dus – klagen over toegenomen overlast op straat van dealers en buitenlanders. Ze geven ook zonder veel omhaal de schuld aan de wietpas. Sinds die er is wordt er dus flink op straat gedeald. Bewoners worden als klanten gezien en soms worden er drugs in hun brievenbussen gedumpt als de politie opduikt. Burgemeester Demmers kan er behalve het plaatsen van camera’s weinig aan doen, je kunt straatdealers alleen oppakken als ze op heterdaad betrapt worden.

Goes en Terneuzen

Ook in de steden Goes en Terneuzen klagen de Zeeuwen over toegenomen overlast sinds de handhaving van het ingezetenencriterium. Anonieme ondernemers vertellen dat er illegale dealers brutaalweg op de parkeerplaats actief zijn, direct voor de deur van coffeeshop High Life in Goes. Maar niet alleen in de  directe omgeving van bestaande coffeeshops wordt overlast gemeld, de ellende verspreid zich ’tot ver in de omtrek’. Zeker in Terneuzen, waar ooit Checkpoint – de grootste coffeeshops van ons land – de Belgen en Fransen bediende, is het bar en boos.

Dus we kunnen toch wel opnieuw concluderen dat die wietpas alleen maar ellende heeft veroorzaakt. Niet alleen voor de omzet van de coffeeshops in het zuiden van Nederland, maar voor iedere burger daar. Goed gedaan Opstelten. NOT.

[openingsfoto: Martin Terber/Flickr]
(advertentie)