(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De juiste luchtvochtigheid is belangrijk voor een wietplant. Is de luchtvochtigheid hoog, dan neemt je plant vocht op via het blad en minder uit de grond. Is de lucht daarentegen erg droog, dan zal de plant juist meer water via de wortels opnemen. Elke fase in het leven van je wietplant vraagt weer om een andere luchtvochtigheid.

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid water in de lucht en hangt sterk samen met de temperatuur. We spreken daarom ook vaak over relatieve luchtvochtigheid. Relatieve luchtvochtigheid betekend de hoeveelheid water in de lucht in vergelijking met de maximale hoeveelheid water die bij die specifieke temperatuur vastgehouden kan worden.

In het leven van een wietplant zijn er een aantal hoofdfasen die ieder hun luchtvochtigheid-eisen hebben. Te weten stekken, zaailingen en planten in de groeifase, planten in de bloeifase en na de oogst, de droogfase.

stek_propegatorStekken

Stekken hebben de lucht graag wat vochtiger, 70 tot 80% is een ideale luchtvochtigheid voor stekken. Vooral jonge stekken kunnen nog niet goed vocht opnemen via wortels omdat ze die simpelweg nog niet hebben. Ze zijn dus afhankelijk van het vocht dat ze via de bladeren kunnen opnemen. Als je de luchtvochtigheid in je stekruimte kunt verhogen is de kans op succes vele malen groter.

Zaailingen en planten in de groeifase

Bij zaailingen ligt de optimale luchtvochtigheid ergens tussen de 40 en 70%. In de groeifase kunnen jonge planten een hoop nieuwe bladeren aanmaken waarmee de plant ook water opneemt. Een wat hogere luchtvochtigheid in de groeifase stimuleert hierdoor een snellere groei. Wanneer je natte plekken op het blad van je planten ziet is de luchtvochtigheid te hoog en een luchtvochtigheid onder de 25% is te laag, je ziet dan dat de groei van de plant wordt geremd.

nicebudsBloeiende planten

Bloeiende wietplanten houden helemaal niet zo van een hoge luchtvochtigheid, rond de 40% is ideaal voor planten aan het begin van de bloeifase. En naarmate de oogst nadert kun je de luchtvochtigheid verder verlagen naar 30% of zelfs nog lager. Door de lucht erg droog te houden maakt een wietplant namelijk extra hars aan om zich tegen uitdroging te beschermen

Verder helpt een lagere luchtvochtigheid in de bloeifase vervelende problemen met schimmels te voorkomen.

Drogen

Drogen doe je het beste in een lucht met een luchtvochtigheid van zo’n 50%. Je wiet zal hierin goed droog worden maar niet te snel. Sommige kwekers drogen hun wiet ook wel bij een hogere luchtvochtigheid om het proces langzamer te laten gaan. Dit komt de smaak ten goede maar is wel riskant omdat schimmel dan ook een probleem kan worden.

drogen

 

(advertenties)