(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Misschien heb je er nog nooit van gehoord maar brix is een term verwijst naar het suikergehalte in een plant. Dat betekent niet dat je wiet er zoeter van wordt maar het geeft wel aan hoe gezond je wietplanten zijn. Hoe hoger de brix-waarde, hoe meer plantmassa en hoe weerbaarder je planten bovendien zijn tegen insecten en plantenziektes. 

Brix metingen zijn een manier om het suikergehalte in het sap van een plant te meten. Dit doe je met behulp van een refractometer. Digitale refractometers zijn vrij prijzig maar een analoge refractometer heb je al voor een paar tientjes. Het apparaat meet hoeveel het licht gebogen wordt (gerefracteerd wordt) door het sapmonster, en geeft de resultaten weer als een suikerpercentage. Hiervoor neem je gewoon een wietblad dat je tot een bal knijpt zodat je er een paar druppels sap uit kunt persen. Dat druppel je op de refractometer, die vervolgens een brix-waarde aangeeft.

Een hogere brix is een teken is van een gezonde plant die efficiënt water en voedingsstoffen opneemt. Biologische biostimulators, zoals aminozuren, humine- en fulvinezuren en zeewierextracten, kunnen helpen om de brix te verbeteren, door de opname van mineralen te verbeteren. Ook de juiste balans aan mineralen in de voedingsoplossing kan een positief effect hebben op de brix-waarde. Met name de verhouding aan kalium en stikstof is hierbij van belang.

Brix kun je meten met enkele druppels sap uit een wietblad, en een refractometer. Foto: Ryan Melody, Shutterstock

Voeding voor een betere brix-waarde

Wat is een goede brix-waarde? Nou, de gemiddelde waarde voor wietplanten ligt tussen de 12 en de 20. Een lage brix-waarde ligt onder de 12, en als je het heel goed doet dan haal je een brix van 20 of hoger.

Een van de eerste methodes om een lage brix te verhogen, is door een betere verhouding aan kalium (K) en stikstof (N). Als de verhouding aan stikstof ten opzichte van kalium namelijk te hoog is, dan is de brix-waarde waarschijnlijk te laag. Dit komt omdat het de plant veel energie kost in de vorm van suikers om stikstof te verbruiken. Voldoende kalium is daarom ook nodig voor een optimale brix-waarde.

Een te veel aan stikstof kan de brix-waarde echter ook verlagen door koolhydraten te verbruiken. Om een hoge brix te behouden, is het dus belangrijk om de planten niet meer stikstof te geven dan ze nodig hebben. Te veel stikstof leidt tot grote cellen met dunne celwanden, wat de planten kwetsbaar maakt voor plagen en ziektes. Bovendien kan het hoge suikerverbruik door veel stikstof voor meer bovengroei en beperkte wortelgroei leiden, en vertraagde topvorming in de bloeifase. Door regelmatig brix-metingen uit te voeren en aanpassingen te doen, kunnen voedingstekorten geheel voorkomen worden.

Als de hoeveelheid stikstof in de voeding op het juiste niveau is, maar de brix-waarde nog steeds te laag is, is het nuttig om de hoeveelheid kalium (K) te verhogen. Kalium is een katalysator voor de verbranding van koolhydraten, en kan daardoor helpen om de brix-waarde te verhogen.

De verhouding aan stikstof (N) ten opzichte van kalium (K) is belangrijk voor het suikergehalte in je plant. Foto: Dokter Groen

Humine- en fulvinezuren toevoegen

Humine- en fulvinezuren zijn tussenliggende chemische verbinders die helpen bij de opname van belangrijke spoorelementen. Aangezien spoorelementen enzymen activeren in de plant, kan de plant meer chemische reacties per seconde uitvoeren, wat leidt tot een hoger brix-niveau.

De opname van het spoorelement ijzer is met name belangrijk. In de natuur houden humine- en fulvinezuren ijzerionen vast, en maken deze beter beschikbaar voor de plant. IJzer is een katalysator voor chlorofylsynthese, de groene pigmenten in planten die tijdens de fotosynthese eigenlijk suikers produceren. Als de beschikbaarheid van ijzer optimaal is, zullen plantengenen geactiveerd worden om meer bladgroen te produceren, waardoor de plant een efficiëntere suikermachine wordt. Het resultaat is een hoger brix-niveau.

Fulvinezuur kun je als bladspray gebruiken. De moleculen van het fulvinezuur vervoeren ijzer en andere spoorelementen door de celmembranen, en geven ze vrij aan de binnenkant van de cel. Gebruik voor de beste resultaten een natuurlijk uitvloeimiddel zoals yucca in de bladspray. Dit voorkomt dat water in druppels op de bladeren blijft liggen, zodat de spray beter kan worden opgenomen door het blad.

Aminozuren, huminezuren (foto) en fulvinezuren kunnen helpen om de brix-waarde in planten te verhogen. Foto: MIA Studio, Shutterstock

Aminozuren voor meer calcium

Aminozuren verbeteren de opname van calcium. Bepaalde aminozuren stimuleren wortelcellen om calcium-ion-kanalen te openen, waardoor calcium veel sneller kan worden opgenomen. Calcium is als de specie van plantencellen, en versterkt de stengels en het vaatstelsel van de plant. Hierdoor kunnen water en mineralen efficiënter kunnen worden opgenomen. En hoe efficiënter water en mineralen door de plant worden opgenomen, hoe hoger ook het brix-niveau.

Zeewier-extracten

Zeewier-extracten hebben ook een positief effect op brix. Ze bevatten mannitol, een natuurlijke suiker die spoorelementen bindt en ze beter beschikbaar maakt voor de plant. Zeewier-extracten zitten ook vol met natuurlijke plantenhormonen die celdeling stimuleren.

Wanneer ze op de wortelzone worden gebruikt, stimuleren zeewier-extracten de celdeling van wortelcellen, wat leidt tot meer vertakkingen en een grotere wortelmassa. Verbeterde wortelgroei creëert meer oppervlakte voor de opname van water en mineralen, wat verder bijdraagt aan het verhogen van de suikergehaltes in de plant. Zeewier-extracten zijn synergetisch met andere organische biostimulators. Dit betekent dat het gebruik van een combinatie van zeewier-extract en humine-, fulvine-, en aminozuren, beter werkt dan het gebruik van één enkele toevoeging alleen.

Zeewier-extracten bevatten zowel macro als micro elementen en zelfs groeihormonen! Foto: Jiang Zhongyan, Shutterstock

Brix is tenslotte geen wondermiddel voor je planten. Gebruik je een refractometer echter als indicator voor de gezondheid van je planten, dan kan het een zeer nuttig hulpmiddels zijn. Meet de waarde regelmatig en neem kleine stappen tegelijk om de waarde te proberen te verhogen. Onthoud: hoe hoger de brix-waarde hoe zwaarder en beter je oogst!

[Openingsfoto: CEPTAP, Shutterstock]
(advertentie)