(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

RollingStoned Top 50 # 36  Justitie en de media die daar klakkeloos achteraan lopen, bezorgen wietkwekers al jaren een slechte naam. De waarheid is echter dat cannabistelers de beste buren zijn die je kunt hebben. Ken jij een pizzabakker die koolstoffilters op zijn oven aansluit om stankoverlast te voorkomen? Of een houtzagerij met geïsoleerde muren, zodat niemand het geluid van de werkzaamheden kan horen? Omdat niet iedereen de geur van een vette bloeiende Kush kan waarderen, vulden we de kweekvijver van RollingStoned in mei van dit jaar aan met onze beste tips om stankoverlast te voorkomen. Jij wil toch ook niemand tot last zijn?

Cannabis heeft een heerlijke geur, hoe sterker die is, hoe beter de wiet. Althans, voor cannabisliefhebbers dan, meestal niet voor je buren. En omdat je met je kweektentje natuurlijk liever niemand tot last wilt zijn, kun je stankoverlast maar beter voorkomen. Er is gelukkig een hoop te doen om ervoor te zorgen dat die heerlijke wietgeur in je kweekruimte blijft, zodat alleen jij ervan kunt genieten.

Koolsoffilters

Een koolstoffilter is je meest waardevolle stuk gereedschap in de strijd tegen ontsnappende wietluchtjes. Een goed functionerend koolstoffilter is zo belangrijk dat veel kwekers er altijd een extra op voorraad hebben liggen. Ze werken omdat ze geurdeeltjes uit de lucht in het filter opsluiten. Koolstoffilters zijn dus een essentieel onderdeel van een kweekruimte. Maar let op want na verloop van tijd raakt de koolstof in het filter verzadigd en kan het filter geen geurdeeltjes meer opnemen. Probeer je filter daarom niet tot het einde van zijn leven te gebruiken, want dan kon je wel eens bedrogen uitkomen. Vervang het in plaats daarvan tijdig en kweek niet langer dan één jaar met hetzelfde filter. Koolstoffilters gaan langer mee in een lage luchtvochtigheid.

  • Zorg voor goed sluitende verbindingen tussen je filter en je afzuiger.
  • Vervang een koolstoffilter op tijd, de levensduur van filters verschilt dus check met de fabrikant wat de levensduur van jouw koolstoffilter is.

koolstoffilter

Een goed functionerend koolstoffilter is het belangrijkste wapen tegen stankoverlast

Waar uitblazen?

Ook al heb je een goed functionerend koolstoffilter, dan nog is he belangrijk om na te denken over de plaats waar je de gebruikte lucht uitblaast. Veel kwekers geven de voorkeur aan een uitblaas via een schoorsteen op het dak. Een rooster in de muur kan ook dienst doen als uitgang en bij kleine kweekruimtes wordt de lucht meestal simpelweg buiten de kweektent geblazen in een kamer waar een raam op een kier staat. De laatstgenoemde uitblaaslocatie is wellicht het gemakkelijkste, maar kan er wel voor zorgen dat de ruimte waarin de kweektent staat te heet wordt. Dit kan er bij zolders bijvoorbeeld voor zorgen dat er in de winter geen sneeuw op het dak blijft liggen, en als enige in de straat een sneeuwvrij dak hebben valt natuurlijk op.

Als het enigszins mogelijk is, probeer de warme lucht uit je kweekruimte dan direct naar buiten af te voeren, liefst op een plek waar geen mensen komen, zoals doorgaans op het dak het geval is. In de praktijk heeft niet iedereen echter die mogelijkheid, in een flatje ben je vaak genoodzaakt om de lucht terug binnen af te voeren. Het is niet ideaal, maar als je tijdig zorgt voor een nieuw koolstoffilter en de ruimte rond je kweektent goed laat ventileren, zeker een goede oplossing voor de afvoer van warme gebruikte lucht.

ona

Ona Gel kan de geur van wiet maskeren, maar vertrouw er niet op voor je bloeiende wietplanten

Wanneer je een koolstoffilter koopt, kies er dan een met een capaciteit die goed aansluit op het formaat van de kweekruimte en de capaciteit van de afzuiger. Wanneer je meer lucht door een filter blaast dan hij aankan, zal het filter natuurlijk niet afdoende kunnen werken. Koop in dat geval een filter met meer capaciteit. Fabrikanten en verkopers van koolstoffilters kunnen je helpen een goede keuze te maken.

Genetica?

Sommige kwekers hebben he idee dat geurbestrijding bij minder sterk ruikende wietsoorten minder belangrijk is. De meeste van deze kwekers komen dan echter bedrogen uit, want ook een soort die van nature minder sterk ruikt, zal je in volle bloei kunnen verrassen met een aangenaam riekende wietgeur. Vertrouw dus maar niet op genetica wanneer het op geurbestrijding aankomt, maar zorg voor een goed uitgewerkt plan om met geurtjes om te gaan.

Ona Gel

Ona Gel is een maskerende gel die vaak gebruikt wordt in Amerikaanse wietwinkels om geurtjes te minimaliseren. Het is ook op Nederlandse webwinkels te koop en bevat natuurlijke plantextracten welke geurdeeltjes uit de lucht halen. Het kan gebruikt worden in combinatie met andere methodes maar vertrouw er maar niet volledig op. De meeste kwekers gebruiken het wel om geurtjes in andere delen van het huis te bestrijden voor het geval dat er toch wat geur uit de kweekkamer lekt.

The Neutralizer

The Neutralizer is een vrij nieuwe vorm van geurbestrijding voor kwekers. Het werkt met etherische oliën, een soort lont en een moleculaire verdamper. Om de werking goed te begrijpen, kunnen we het het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Een ruimte vol rozen zal ruiken naar rozen, maar een ruimte met rozen en jasmijn ruikt dus niet naar een combinatie van rozen en jasmijn, maar alleen naar jasmijn. Niet omdat jasmijn een sterkere geur heeft en de geur van de rozen overheerst, want dat zou maskeren zijn. Het komt omdat jasmijn het vermogen heeft om de geur van rozen op moleculair niveau te neutraliseren.

Wat jasmijn doet met de geur van rozen, dat doet The Neutralizer met wietgeur. De olie van The Neutralizer bevat moleculen die de molecuul in de wietgeur volledig neutraliseren.

Tot slot nog wat tips voor wanneer je wietplanten het meeste geur afgeven, bij het knippen dus. Doordat je de rijpe toppen knipt en aanraakt komt er op dat moment veel wietgeur vrij. Veel meer nog dan wanneer wietplanten rustig staan te bloeien. Sommige kwekers geven er daarom de voorkeur aan om he knippen in de gesloten kweekruimte te doen, met de afzuiging via het filter in werking. Andere kwekers doen hun knipwerk liever ’s nachts, wanneer de meeste andere mensen op één oor liggen.

[Dit is een vertaald en aangepast artikel van Dutch-passion.nl. Openingsfoto: Jan Mika, Shutterstock.com]
Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)