(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Buitenwietplanten hebben het een stuk moeilijker dan hun binnenshuis wonende zusjes die van een perfect kuntsmatig klimaatje genieten. De elementen zoals regen, droogte, wind en hitte is buiten niet altijd optimaal, en soms zelfs ronduit rampzalig voor wietplanten, maar gelukkig ben jij daar om ze tegen de elementen te beschermen.

Helaas heb je het weer als buitenwietkweker niet in de hand. Wat je wel in de hand hebt is je wietplant, en die kun je maar beter beschermen wanneer het weer eens niet meewerkt. Onzalig weer veroorzaakt namelijk stress bij wietplanten waardoor ze slecht zullen groeien of zelfs het loodje kunnen leggen.

Zware regenval

Het kan in het Nederlands taalgebied soms dagen achtereen regenen, je weet er vast alles van. Voor jou is dat vervelend maar voor een wietplant kan het een verstikkingsdood tot gevolg hebben. Staat je plant in de volle grond, dan zal dit niet zo snel gebeuren, maar in een met water verzadigde pot zal je wietplant het niet lang volhouden. Wortelrot, en verstikking is vaak het gevolg en als de wietplant het dan toch overleeft is alle voeding uit de aarde gespoeld. Ook wordt zo’n natte pot al snel een trekpleister voor schadelijke insecten. Is je wietplant een tijd blootgesteld aan teveel water, kun je haar tijdelijk binnen zetten zodat de pot wat kan opdrogen. Beter is het om van tevoren rekening te houden met zware regenval en bijvoorbeeld een afdak te maken waar je je planten onder kunt zetten wanneer het hard regent. Je kunt ook alleen de pot afdekken, bijvoorbeeld met wat plastic, of een deksel maken van een plastic bord dat je inknipt zodat de stam van je wietplant er doorheen kan.

slightly-overwatered

Een wietplant die te nat staat zal haar bladeren naar beneden richten

Storm

Een beetje wind kan geen kwaad, daar worden wietplanten letterlijk sterker van. De wind zet de stammen en de takken in beweging die daardoor steviger worden om de wint te kunnen doorstaan. Ook zorgt een briesje voor de aanvoer van CO2 en laat het vocht verdampen waardoor schimmels als meeldauw minder snel vat krijgen op je plant. Maar een storm echter, kan je wietplant kapot maken. Takken en stammen kunnen inscheuren of zelfs afbreken en bladeren kunnen uitdrogen wanneer je wietplant altijd in de wind staat. Probeer een ander plekje dat meer beschut is tegen de wind en verstevig je plant met bamboestokken of een stuk tuingaas dat je om de plant heen zet.

Frisian Dew trotseert een najaarsstorm, jonge wietplanten kunnen echter niet altijd zoveel hebben

Hittegolf

Wietplanten genieten net als wij van een lekkere warme zomer, maar kunnen in een oververhitte kas toch ook veel last hebben van extreem hoge temperaturen. Vooral kleine planten kunnen minder weerstand bieden tegen zulke hitte. Hun bladeren zullen eerder verbranden en uitdrogen. Een van de eerste tekens van hittestress is het baar binnen krullen van de bladpunten. Zet je wietplanten wanneer je ziet dat ze last heeft van de hitte, tijdens een hittegolf in de schaduw. Besproeien met water helpt de plant ook om af te koelen, gebruik een fijne nevel voor het beste afkoelende effect.

heat-stress-cannabis

Stress door hitte: de bladeren krullen omhoog en kunnen zelfs uitdrogen

Aanhoudende droogte

Wanneer het door bijvoorbeeld een hittegolf of het uitblijven van regen erg droog wordt moet je ook oppassen. Bladeren gaan dan slap naar beneden hangen. De remedie is uiteraard water geven, maar geef een uitgedroogde plant ook weer niet meteen een stortvloed aan water want dan zal het water een kanaaltje vormen en snel weer uit de pot stromen zonder de aarde goed te bevochtigen. Geef daarom in zo’n geval liever vaker kleine hoeveelheden water. Is de aarde te veel uitgedroogd zodat water erop blijft liggen en er via de zijkanten afdruppelt dan kun je een piepklein druppeltje afwasmiddel aan het water toevoegen. Een druppel op een emmer is genoeg om de oppervlaktespanning van het water te verlagen. Doe dit echter niet te vaak want afwasmiddel smaakt ook voor een wietplant niet erg lekker 😉

uitegdroogd

Een uitgedroogde wietplant laat haar bladeren slap hangen

Kou

Van kou houdt een wietplant waarschijnlijk nog het minst. Ze zal vertraagd groeien wanneer het te koud is, of soms zelfs helemaal stoppen met groeien. Bij vorst kan een wietplant zelfs stukvriezen. Daarom is het belangrijk dat je wietplanten niet te vroeg in het jaar zaait, of ze dan in ieder geval naar binnen haalt wanneer het buiten te koud is. Een kas kan helpen om de planten warm te houden wanneer het buiten onder de 15 graden is. Is er nachtvorst aan de grond voorspeld, haal je planten dan maar even een nachtje naar binnen voor de zekerheid.

Cannabis_Winter2

Als het te koud is groei wiet niet al te best, gelukkig is deze plant al klaar voor de oogst

(advertentie)