(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Juist wanneer wietplantjes nog teer zijn en net naar buiten gaan, kunnen slakken veel schade aanrichten. De slijmerige indringers zijn gek op jonge wietblaadjes. Wanneer je ze hun gang laat gaan eten ze er hun buikjes mee rond, maar gelukkig kun je ze vrij gemakkelijk biologisch bestrijden.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten slakken, wel 75.000! En de vieze natte beestjes spugen niet op een wietplantje en laten er slijmsporen en vooral grote gaten achter. Vooral de naaktslakken kunnen funest zijn voor jonge wietplantjes, want hoewel de huisjesslakken ook wel eens van frisse groene blaadjes willen snoepen, eten die voornamelijk afval.

Maak je tuin slak-onvriendelijk

Slakken toeven graag in een vochtige omgeving met veel schuilplaatsen en veel eten in de buurt zoals een vochtig veldje met jonge wietplantjes. Om te voorkomen dat je veel last van slakken krijgt kun je het beste voor een slak-onvriendelijke tuin zorgen.

  • Zorg ervoor dat de tuin niet te vochtig is. Bewater je planten dus ’s ochtends, dit is niet alleen beter voor je planten, maar zorgt er ook voor dat het meeste vocht ’s avonds, wanneer de slakken meestal tevoorschijn komen, goed verdampt is.
  • Ook het hebben van een vijver kan slakken aantrekken. Probeer de vijver af te dekken als je merkt dat je daardoor veel last van de slijmerts hebt.
  • Onkruid en gras dat je niet maait vormen handige schuilplaatsen en extra voedsel voor slakken. Wied onkruid en maai gras op tijd zodat slakken zich er niet onder kunnen verschuilen. Ruim het gemaaide gras meteen op.
  • Slakken glijden graag over een gladde ondergrond. Door grind of ander scherp strooisel rond wietplanten te strooien maak je een barrière waar slakken niet graag overheen zullen glibberen.

Slakken bestrijden

Ondanks dat je van tuin niet bepaald een slakkenspeeltuin hebt gemaakt met de bovenstaande tips, kunnen slakken toch de kop op duiken. Zonder meteen met gif te strooien kun je ze biologisch bestrijden door bepaalde planten in je tuin te zetten, ze op te laten ruimen door natuurlijke vijanden of ze te vangen met bier. Want slakken zijn echte levensgenieters, ze zijn gek op wietplanten maar bier vinden ze nog veel lekkerder.

  • Slakken kunnen goed ruiken, sommige plantensoorten die een sterke geur hebben laten ze liever met rust. Plant daarom bijvoorbeeld tijm, oostindische kers, salie of tomaat in je tuin, ze stoten slakken af en je kunt er ook nog eens heerlijk mee koken.
  • Knoflook jaagt slakken ook weg, leg een paar teentjes ervan in je tuin en natuurlijk vooral rond je wietplanten.
  • Vogels zijn gek op slakken en zijn daarom uitstekende biologische bestrijders ervan. Vogels zijn gek op bessendragende struiken en bomen, ook komen er altijd vogels op een vogeldrinkbak af. Verder kun je vogelnestjes ophangen of een stofbad verzorgen. Dat is een plekje met schelpenzand waar vogels doorheen kunnen rollen, een halve vierkande meter is groot genoeg.
  • Koper jaagt slakken letterlijk de stuipen op het slijmerige lijf, ze krijgen er een schok van en zullen maken dat ze wegkomen. Je kunt in het tuincentrum speciaal voor dit doel koperen ringen of kopertape kopen, maar iedere koperen barrière zal slakken doen omkeren. Wel uitkijken voor koperdieven.

koperslak

Slakken vangen

Bij tuimwinkels zijn speciale slakkenvallen te koop om slakken met behulp van bier te vangen. Je kunt er ook zelf een maken van een oude yoghurtbeker of iets dergelijks. Hier hoef je echt geen Heineken of Hertog Jan voor te kopen hoor, de slakken zijn niet bepaald kieskeurig als het om bier gaat. Je kunt ook gewoon een beker ingraven en die met bier vullen om de slak in te laten verdrinken, alleen hebben de vallen vaak een afdakje zodat er geen regenwater in kan regenen.

slakkenval

 

 

(advertentie)