(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De coffeeshops in Berlijn gingen op het laatste moment niet door, maar de regering is nu wel van plan om medicinale cannabis te gaan reguleren. Een wetsvoorstel ligt al klaar om zelf wiet te gaan kweken en te distribueren onder ernstig zieke pijnpatiënten. Daarmee zijn de buren niet langer afhankelijk van de import van wiet uit… Nederland.

Medicinaal cannabisbureau

Goed nieuws voor duizenden Duitse patienten die nu geen toegang hebben tot cannabis als medicijn; vanaf 20016 kunnen zij in eigen land terecht! [foto: hanohiki / Shutterstock.com]

Goed nieuws voor duizenden Duitse patiënten die nu geen toegang hebben tot cannabis als medicijn; vanaf 20016 kunnen zij in eigen land terecht! [foto: hanohiki / Shutterstock.com]

Het opzetten van een medicinaal cannabisbureau, vergelijkbaar met ons eigen systeem dus met het Bureau Medicinale Cannabis en wietkweker Bedrocan, is goed nieuws voor Duitsers die chronisch pijn lijden. Tot op heden zijn er slechts 400 (!) Duitse patiënten die cannabis mogen gebruiken, afkomstig van zojuist genoemd Bedrocan. En die wiet moeten ze dan ook nog uit eigen zak betalen. Maar dat gaat binnenkort veranderen, het wetsvoorstel van het ministerie van Volksgezondheid is namelijk klaar en werd in de openbaarheid gebracht door de krant Welt an Sonntag.

Mediwiet via verzekering

Het wetsvoorstel dat met een beetje geluk nog dit jaar door het parlement wordt aangenomen, samen met een noodzakelijke wijziging in de drugswet, betekent dat er vanaf 2016 legaal medicinale wiet beschikbaar komt van Duitse bodem. Veel meer chronische pijnpatiënten bij wie andere medicatie niet aanslaat kunnen dan een recept krijgen voor cannabis en bovendien wordt dat dan voortaan ook nog eens gedekt door de ziektekostenverzekering. Het blijft echter wel verboden voor deze patiënten – bijna uitsluitend lijdend aan kanker – om zelf hun eigen wietplanten te kweken.

Maar nu de Duitsers zelf wiet gaan kweken, komt er in ieder geval een einde aan de soms wekenlange wachttijden die patiënten meemaakten omdat er te weinig Nederlandse cannabis beschikbaar was. Overigens gaat het cannabisbureau van de overheid ook de wietprijs vaststellen straks die de verzekering moet betalen.

Recreatieve cannabis

Het wetsvoorstel kwam niet zonder slag of stoot tot stand, er is in Duitsland maandenlang gedebatteerd over een liberaler wietbeleid. Wat helaas uitsluitend geldt voor medicinale cannabis. Het recreatieve gebruik en bezit van wiet blijft verboden, net als uiteraard kweken en dealen…

[openingsfoto: PromesaArtStudio/ Shutterstock.com]
(advertentie)