(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Rotterdam heeft de plannen gereed voor gereguleerde wietteelt. Niet dat die werkelijkheid worden – daarvoor wacht de havenstad op toestemming van de rijksoverheid (haha) – maar toch interessant om te zien hoe ze het zouden willen gaan doen…

Wij publiceren eerst de volledige verklaring van de gemeente Rotterdam hieronder, vooral omdat er interessante cijfers in staan over consumptie en benodigde productie(methoden). Daarna geven we er commentaar op.

[persbericht gemeente Rotterdam:]

Rotterdam doet verkenning naar mogelijkheid experiment gereguleerde wietteelt

Vooralsnog is gereguleerde wietteelt verboden, maar de gemeente Rotterdam heeft wel een verkenning uitgevoerd om snel hiertoe over te gaan als dat wettelijk wordt toegestaan. De mogelijkheden zijn onderzocht voor een experiment van gereguleerde wietteelt door in eerste instantie de gemeente zelf. In een later stadium zou de teelt over kunnen gaan naar één of meerdere erkende private partijen. De gemeente beperkt zich dan tot toezicht en controle op de teelt.

Een voorbeeld van een legale wietkwekerij in de VS

Een voorbeeld van een legale wietkwekerij in de VS

Naar aanleiding van de motie ‘Experiment met gereguleerde wietteelt’ die in november 2014 door de Rotterdamse gemeenteraad is aangenomen zijn voorbereidingen getroffen voor de start van een experiment met gereguleerde wietteelt in Rotterdam. Bovendien is in de landelijke lobby afstemming gezocht met andere ‘Joint Regulation-gemeenten’. Gemeenten die de Joint Regulation hebben ondertekend, treffen allen voorbereidingen voor pilots om lokaal wietteelt te reguleren.

Gezondheisrisico’s wegnemen en criminaliteit tegengaan

De gemeente Rotterdam hoopt met gereguleerde wietteelt gezondheidsrisico’s weg te nemen en criminaliteit tegen te gaan. Gereguleerde teelt zou de leefbaarheid en veiligheid in de wijken ten goede komen. In de huidige situatie is de teelt kwalitatief niet of nauwelijks te controleren. Dat levert niet alleen risico’s op voor de gezondheid van de gebruikers, maar ook brandgevaarlijke situaties voor omwonen van illegale wietplantages. Eigenaren van coffeeshops worden bovendien impliciet gedwongen zaken te doen met criminelen.

Schatting verbruik

Rotterdam kent ongeveer veertig coffeeshops die door zo’n zeshonderd klanten bezocht worden per dag. Dit betekent dat er circa 25.000 personen per dag een vraag hebben naar een product uit een coffeeshop. De hoeveelheid gekochte waar ligt tussen de 0.2 gram en 5 gram per klant en gemiddeld besteedt een klant € 10,-. Dit betekent dat gemiddeld per dag tussen de 4.8 en 120 kilo softdrugs verkocht wordt. De jaarlijkse omzet in de Rotterdamse coffeeshops wordt geschat op ten minste € 90 miljoen. Er is maximaal 20.000 m2 oppervlakte nodig voor het kweken van wiet. Daarnaast is circa 10.000 m2 nodig voor het drogen, knippen, testen en verpakken.

Vervolgens heeft de gemeente gekeken naar wat nodig is voor gereguleerde wietteelt. Factoren waarnaar onderzoek is gedaan zijn de productie en kwaliteit van wiet, de consumptie, werkgelegenheidsfactoren, geschikte locaties en beveiligings- en criminaliteitsaspecten. Zodra het wettelijk is toegestaan te starten met een experiment van gereguleerde wietteelt kan de gemeente Rotterdam binnen afzienbare tijd aan de slag.

[einde persbericht gemeente Rotterdam]

Commentaar RollingStoned

Nog een voorbeeld van hoe gereguleerde wietteelt eruitziet in de VS

Nog een voorbeeld van hoe gereguleerde wietteelt eruitziet in de VS

Hartstikke leuk natuurlijk al die wietcijfertjes over Rotterdam, een pluim voor de onderzoekers van de gemeente. Waar we meer moeite mee hebben is dat de wietteelt in handen van de gemeente zelf komt. Dat is bij tabak en alcohol, de twee andere gereguleerde genotsmiddelen die massaal geconsumeerd worden, toch ook nooit het geval geweest? Waarom niet een systeem bedenken zoals ze in Amerika doen, met licenties en vergunningen voor wietkwekers? Daar kan de (lokale) overheid ook geld aan verdienen en het garandeert ons – de blowers – tenminste dat we genoeg en goede keuzemogelijkheden hebben straks. De coffeeshops hebben al 40 jaar bewezen prima voor ons natje en droogje te kunnen zorgen, maar die worden in dit plan gereduceerd tot gemeentelijke wietdoorgeefluiken… De overheid moet zich beperken tot het heffen van belastingen en het controleren van de volksgezondheid en de rest van de cannabisproductie aan de vrije markt overlaten.

Thuiskweker en cannabis social clubs ‘vergeten’

Ons tweede en veruit belangrijkste bezwaar is dat er ook in het Rotterdamse reguleringsplan niet 1 woord staat over de kleinschalige thuiskweker. Waarom moeten wij als cannabisliefhebbers verplicht onze wiet in een door de gemeente van gemeentewiet voorziene coffeeshop aanschaffen? Wij willen het recht hebben om thuis 5 planten te kweken. Zo legaliseren ze in Amerika en Uruguay ook namelijk. Daarbij aansluitend lijkt het ons ook zinnig om cannabis social clubs toe te staan, dus consumentenverenigingen waar in besloten kring door of namens de leden wiet wordt gekweekt (eveneens maximaal 5 planten per persoon)…

En verder is het natuurlijk ook weer het bekende liedje in Rotterdam (net als eerder Heerlen, Utrecht, Eindhoven et cetera): een leuk plan schrijven maar het niet gaan uitvoeren. Omdat het niet mag van de minister van Justitie. “Ik ben een burgemeester met een blanco strafblad en wil dat graag zo houden”, zegt burgemeester Aboutaleb zelfs in De Telegraaf vrijdag. Ja, dank je de koekoek, dat had je van tevoren ook wel kunnen bedenken! Hoezo ‘geen woorden maar daden’..?

[openingsfoto: Moyan Brenn/Flickr]

 

(advertentie)