(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het grootste wietfestival op aarde – de U.S. Cannabis Cup van High Times in Denver, Colorado – kampt met 1 grote tegenvaller: er mogen geen gratis wietsamples of edibles meer worden uitgedeeld aan het publiek. En dat was juist de grote aantrekkingskracht…

Grootste Cannabis Cup ter wereld

Dit weekend is het weer zover: in het kader van 4:20 – de datum die in Amerika gelijk staat aan Nationale Wietdag – vindt er in Denver de driedaagse Cannabis Cup plaats. Een gigantisch festijn met meer dan 60.000 bezoekers, wat dankzij de legalisering in de staat Colorado ook blowers uit heel het land trok omdat er door deelnemende bedrijven flink wiet werd uitgedeeld! Je kon dus voor een schappelijk prijsje niet alleen artiesten van het formaat Snoop Dogg zien, kennis opdoen over de groeiende en bloeiende cannabismarkt, collega-cannabisten uit heel het land (en daarbuiten) ontmoeten, maar ook voor nop en niks knetterstoned worden van de gratis wiettopjes en eetbare THC-knallers!

Wiet moet in de winkel blijven

cannabisCup_denver2015_webMaar die fijne tijden zijn voorbij. In alle openheid wiet uitdelen zit er niet meer in, omdat de Marijuana Enforcement Division (MED) in Colorado begin deze maand een streng memo heeft verstuurd naar de organisatie van High Times en alle deelnemende bedrijven. Daarin staat letterlijk: “Marihuana die binnen het gereguleerde systeem wordt geproduceerd moet in dat gesloten systeem blijven, tot het uiteindelijk wordt verkocht aan een patiënt of klant.” Verkopers met een vergunning (in Colorado dus zowel medicinale dispensaries  als recreatieve pot shops) kunnen hun wietwaren niet verkopen “op welke plek buten hun zaak dan ook”.  Verder raadt MED de licentiehouders ten strengste aan om “marktkraampjes en tentoonstellingstafels in een gebied neer te zetten gescheiden van enige plek die is aangewezen voor de consumptie van marihuana”.

Cannabis Cup vreest voor bezoekersaantallen

Die duidelijke taal betekent dus dat er waarschijnlijk niets meer gratis wordt weggegeven waar je stoned van kan worden. In Europa zijn we dat wel gewend, maar voor de Amerikanen was de Cannabis Cup in Denver (en ook in steeds meer andere steden in de VS) juist zo aantrekkelijk vanwege die free samples! De wietbedrijven zijn natuurlijk teleurgesteld en vrezen dat de Cup hierdoor een stuk minder aantrekkelijk wordt en in ieder geval veel minder bezoekers zal trekken. Voor dit jaar valt het wellicht nog mee, omdat het verbod zo laat bekend werd gemaakt (en alleen aan de organisatie en bedrijven), maar volgend jaar weet iedereen het natuurlijk. Sommige zwartkijkers denken zelfs dat Denver wel eens zonder wietfestival kan komen te zitten. Of deze maatregel van de overheid in Colorado ook gevolgen heeft voor de ongeveer 20 andere cannabisfestivals- en cups is nog onduidelijk.

Schrale troost voor al die duizenden bezoekers: het is wel toegestaan om het festival te bezoeken met 1 ounce  wiet voor eigen gebruik (en om te delen met je vrienden) en dat is toch nog altijd 28,35 gram…

 

(advertenties)