(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De legalisering van recreatieve cannabis in de Amerikaanse staat Oregon is een succes. Misschien wel iets té succesvol, want door de relaxte regels is er een enorm overschot aan legale wiet ontstaan. Wiet die niet de staatsgrens over mag en ook niet naar de zwarte markt mag vloeien. Daarom komen de autoriteiten nu met maatregelen, waaronder een verplichting om de overheid in te seinen wanneer je je wiet gaat oogsten!

Buitenwiet wordt strenger gecontroleerd

Sinds zaterdag 1 september zijn de legale buitenwietproducenten – en medicinale thuiskwekers met 12 of meer wietplanten – in Oregon verplicht om aan de staatsinspectie te melden wanneer zij van plan zijn om hun dames te kortwieken. Zo kan de overheid middels controles zich ervan verzekeren dat er geen wiet wordt ‘afgeroomd’ naar de illegale drugsmarkt of verdwijnt over de staatsgrens (wat wegens het federale cannabisverbod ten strengste verboden is in de VS).

De toch wel bizar te noemen maatregel – de eerste ooit in zijn soort in de wereld – maakt onderdeel uit van een pakket maatregelen die de staat invoert, ook om de kritiek vanuit de federale overheid te pareren dat Oregon ‘veel te laks is als het gaat om de regulering en onvoldoende toezicht houdt op de ambitieuze wietindustrie’.

Relaxte regels zorgen voor wietoverschot

Hoe heeft het zover kunnen komen in drie jaar tijd, denk je dan? Om te beginnen heeft Oregon, gelegen aan de westkust van Amerika, een uitstekend klimaat om wiet te laten groeien. Volgens de regulering mogen personen er meer dan één licentie hebben, zijn investeringen van buiten Oregon er toegestaan en is er geen limiet gesteld op het aantal legale wiettelers.

Maar al die relaxte regels hebben er wel toe geleid dat er een overschot aan wiet is ontstaan, waardoor kwekers hun wiet soms voor minder dan de helft van wat ie waard is moeten verkopen. Enter de zogeheten ‘harvest notification rule’.

Wietkwekers zijn not amused

Uiteraard zien de meeste legale wiettelers die oogstmeldingsplicht niet bepaald zitten. Het draagt volgens hen alleen maar bij aan meer bureaucratie in een branche die nu al worstelt om boven water te blijven. ‘Dit doen ze bij geen enkel ander landbouwgewas in de wereld’, zegt de baas van wietproducent Millerville Farms dan ook. ‘Alles wat het doet is het kleiner en kleiner maken van onze marges – en we doen reeds bijna alles tegen kostprijs.’

Het zijn problemen waarvan we in de Lage Landen alleen maar kunnen dromen, want hier is helemaal geen legale recreatieve wiet immers. Maar in Oregon verzuipen ze er zowat in inmiddels. In juni van dit jaar was er 450.000 kilo ‘usable flower’ (gedroogde wiettoppen dus) in het legale systeem, een onvoorstelbare hoeveelheid en zeker als je weet dat er net iets meer dan vier miljoen mensen – potentiële klanten zeg maar – wonen en er dus geen gram de staatsgrens over mag. En naast die gigantische wietberg hebben ze in Oregon nog 159.000 kilo cannabis extracten, edibles en tincturen over!

Outdoor wiettelers in Oregon zijn voortaan verplicht om bij de staat te melden wanneer en hoeveel ze denken te gaan oogsten… [foto: Jeffrey B. Banke/Shutterstock]

Staat beperkt aantal kweeklicenties

Niet verrassend dus dat de Oregon Liquor Control Commission, die toeziet op de regulering, in juni gestopt is met het accepteren van nieuwe kweeklicenties. Beleidsmakers in de politiek voorspellen dat er in 2019 een limiet komt op het aantal vergunningen en dat er meer ‘veldinspecteurs’ worden ingezet. Ook vanuit justitie in Washington klinkt kritiek op Oregon en oefent men druk uit om de regels strak aan te trekken en telers die toch aan de zwarte markt leveren keihard aan te pakken.

Vorige zomer had de staat trouwens wel al een maatregel genomen: de hoeveelheid wiet die een medicinale cannabispatiënt in één keer mag kopen werd verlaagd van 680 gram naar 28 gram (1 ounce). Dat was eveneens ingegeven door het feit dat sommige dispensaries steeds maar weer wiet verkochten in bulk…

Sinds afgelopen juli moeten 750 mediwiet-kwekers met meer dan 12 planten zich bovendien registreren bij de Oregon Liquor Control Commission. Hun planten worden voortaan getracked  van zaad tot verkoop, net als dat niet-medicinale wiettelers al moeten doen. De staat heeft 16 inspecteurs aangesteld die de grote(re) mediwietproducenten controleren op het eventueel afromen van hun oogsten naar de zwarte markt.

Inspecteurs op de buitenwietplantages

Voor de recreatieve en medicinale buitenwiettelers komt er nu dus die verplichting om te melden wanneer ze de wiet gaat knippen. Voor negen uur ’s ochtends op de dag dat dit gebeurt moet de melding bij de Commissie binnen zijn, die de plannen vervolgens in het cannabis trackingsysteem zet. Hiervoor heeft Oregon 23 inspecteurs in dienst, terwijl er 258 legale buitenwietkwekerijen zijn. De maatregel geldt trouwens niet voor binnenkwekers.

Die 23 man/vrouw is niet genoeg om iedere oogstplek te bezoeken eind september en in oktober, maar men rekent op goed gedrag van de buitenwietkwekers uit angst voor een inspecteur die op de deur klopt. De Commissie gaat vervolgens ook de daadwerkelijk oogst met de opgegeven verwachting controleren.

Camera’s in en buiten wietvelden

Een andere maatregel om de buitenjongens in Oregon in de smiezen te houden is de regel dat er beveiligingscamera’s binnen en buiten de plantage moeten hangen en dat de beelden daarvan 90 dagen moeten worden bewaard.

De getroffen wiettelers zijn uiteraard not amused. Zij denken dat de staat Oregon dit vooral doet om de druk vanuit de federale overheid te ontlopen. Ook zeggen zij dat er tot nu toe geen enkel voorbeeld bekend is van legale wiet die naar het illegale circuit vloeit. En van de zes federale gevallen van mensen die wiet over de grens probeerden te smokkelen naar Texas, Florida en Virginia was er niet eentje uit het gereguleerde systeem…

[openingsfoto: Anton Watman/Shutterstock]
(advertentie)