(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tegenstanders van legalisering van cannabis roepen steevast dat zoiets een verkeerd signaal naar jongeren is en dat die daardoor eerder aan de wiet zullen gaan. Maar sinds er daadwerkelijk plekken zijn op de aardbol waar cannabis legaal is, kunnen wij deze beweringen met keiharde FEITEN voor eens en altijd afdoen als baarlijke nonsens!

Feiten weerleggen propaganda

Overal op de wereld roepen tegenstanders van een fatsoenlijk cannabisbeleid dat legalisering de kwetsbare jeugd zal aanzetten om júist te gaan blowen. Ook in Nederland horen we dit vaak van christelijke fatsoensrakkers en ontspoorde VVD’ers. Maar waar dit soort figuren er vroeger nog wel mee weg kwam omdat er simpelweg geen gegevens waren van gebieden mét legale wiet, is dat sinds een jaar of vier wel anders. Zeker uit de VS, waar ze toch al enorm dol zijn op data en statistieken, komen er sindsdien échte cijfers over de invloed van legalisering op het softdrugsgebruik van jongeren, nadat Colorado daar op Nieuwjaarsdag 2014 als eerste recreatieve wiet vrijgaf.

Al snel volgden andere staten als Washington, Oregon, Alaska et cetera zodat er nu meer dan voldoende wetenschappelijke FEITEN op tafel liggen om onze tegenstanders eindelijk de leugenachtige mond te snoeren.

Legalisering wiet zorgt voor afname blowende tieners

In de VS is het National Survey on Drug Use and Health (NSDUH) zo’n beetje het meest uitgebreide en betrouwbare bevolkingsonderzoek naar drugs dat je maar kan krijgen. En ondanks de anti-wiet retoriek van de regering van president Donald Trump, tonen ook de nieuwste cijfers over cannabisgebruik aan dat in praktisch alle staten waar cannabis gelegaliseerd is het aantal jongeren dat blowt daalt.

De opvallendste daling in wietgebruik bij tieners deed zich voor in Colorado: het aantal jongeren tussen 12 en 17 jaar dat in de ‘afgelopen maand’ geblowd heeft daalde daar met bijna 20% tussen 2014/2015 (11,3%) en 2015/2016 (9,08%). Bovendien bevestigt de NSDHU-studie ook nog eens dat jongeren in Colorado minder blowen dan ze deden voor de legalisering. In de onderzoeksperiode 2012/2013 – dus voor de start van de vrije verkoop van recreatieve wiet vanaf 1 januari 2014 – rapporteerde nog 11,6% van de jeugd dat ze cannabis hadden gebruikt.

In alle staten met legale funwiet – op Alaska na – daalde het aantal jongeren tussen 12 en 17 dat wiet gebruikt…

Geen toeval

Toeval? Nee dus, want ook in de tweede staat in de VS die funwiet legaliseerde, Washington State op 1 juli 2014, zien we een soortgelijke afname. Daar blowde in 2014/2015 nog 9,17% van de 12 tot 17-jarigen in de maand voorafgaand aan het onderzoek, terwijl dat in 2015/2016 gezakt is tot 7,93%. En ook hier zijn de actuele blowersstatistieken lager dan voor de legalisering, want in 2012/2013 greep nog 9,81% van de jeugd naar een joint.

Hetzelfde geldt voor de staat Oregon en hoofdstad Washington D.C., al zijn de afnames daar iets kleiner. De enige staat met legale cannabis waar sprake is van een toename is Alaska: daar steeg het aantal blowende jongeren van 18,44% in 2014/2015 naar 18,86% in 2015/2016.

‘Effectieve regulering’

‘Colorado is effectief in het reguleren van cannabis voor adult-use (recreatieve wiet voor mensen van 21 jaar en ouder, red.)’, verklaart Brian Vincente, een van de belangrijkste indieners van het wetsvoorstel dat wiet legaal maakte in Colorado. ‘Tienergebruik lijkt te dalen nu dat de staat en lokale autoriteiten de productie en verkoop van cannabis overzien. Er staan serieuze straffen op de verkoop aan minderjarigen en gereguleerde cannabisondernemingen zijn waakzaam om de ID van klanten te controleren. De dagen dat duizenden volwassenen worden gearresteerd met het doel om de jongeren van wiet weg te houden liggen achter ons.’

Legale wiet zorgt ook voor minder medicijnen-doden

En ook in de VS zijn de media grotendeels van mening dat onderzoek naar cannabis(gebruik) lang is gehinderd door het federale verbod op wiet, maar dat legalisering in de staten onderzoekers voorziet van een mogelijkheid om bevolkingsgroepen te vergelijken in gebieden met legale wiet en gebieden waar wiet nog steeds verboden is.

Afgelopen maand nog werd er een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat het aantal doden door een overdosis opioïde-medicijnen in Colorado tussen 2014 en 2016 afnam met 6%. Volgens de auteurs van de studie is het heel goed mogelijk dat de toegang tot cannabis verantwoordelijk is voor deze afname.

Kortom, er is werkelijk geen fatsoen argument meer te verzinnen door de tegenstanders van legalisering van cannabis, zowel medicinaal als ook recreatief. Het zou mooi zijn als die nieuwe realiteit ook eens tot de Lage Landen zou doordringen..

[foto:  Kulichok/Shutterstock]
(advertentie)