(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een literatuuronderzoek naar cannabis leidt deze week tot alarmerende nieuwskoppen. ‘The terrible truth about cannabis‘, kopte de Daily Mail, ‘cannabis as addictive as heroin‘. In eigen land meldt de Volkskrant: ‘Wietroker loopt meer risico op verkeersongeval’. Een typisch gevalletje van framing: beide claims zijn in het onderzoek niet terug te vinden.

Column VOC: Onderzoek: drank veel gevaarlijker in verkeer dan wiet

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Nieuw-Zeelandse hoogleraar Wayne Hall, die in het tijdschrift Addiction Journal  de conclusies publiceerde. Wie het persbericht over dit artikel leest, zal weinig nieuws vinden. Eerste conclusie: een dodelijke overdosis cannabis is onmogelijk. Verder verdubbelt rijden onder invloed van cannabis de kans op een verkeersongeval en heeft gebruik op (zeer) jonge leeftijd negatieve effecten. Duidelijk wordt ook dat er nog veel onduidelijk is. Opmerkelijk: Hall verwijst niet minder dan zestien keer naar zijn eigen publicaties. Dat noemen we in Nederland ‘WC Eend’ of een ‘Diederik Stapeltje’.

De voorpagina van The Daily Mail windt er geen doekjes om (helaas is het niet waar wat er staat, maar een kniesoor die daar op let...)

De voorpagina van The Daily Mail windt er geen doekjes om (helaas is het niet waar wat er staat, maar een kniesoor die daar op let…)

De Telegraaf:  ‘Cannabis net zo verslavend als heroïne’

Veel kwalijker is echter de manier waarop vooral de Engelse pers met het onderzoek aan de haal ging en de conclusies totaal verdraaide. Neem de claim dat cannabis even verslavend is als heroïne. Wat staat er écht in het onderzoek? ‘Als cannabis niet verslavend is, dan zijn heroïne en alcohol dat ook niet.’ Via de logica van de Daily Mail had de kop even goed ‘Alcohol even verslavend als heroïne’ kunnen zijn. In het onderzoek is bovendien geen sprake van verslaving maar van ‘dependence syndrome’, een omstreden concept van ‘afhankelijkheid’ van een middel. Overigens kopte ook De Telegraaf hier te lande gretig ‘Cannabis net zo verslavend als heroïne’.

De Volkskrant: ‘Wietroker loopt meer kans op ongeval’

De Volkskrant  bakt ze iets minder bruin, maar ook deze krant ‘spint’ de resultaten van het onderzoek behoorlijk. ‘Autorijden onder invloed van wiet of hasj vergroot de kans dat de bestuurder betrokken raakt bij een verkeersongeluk aanzienlijk’, schrijft de krant. ‘Dat blijkt uit een overzicht van onderzoeken naar lichamelijke en geestelijke gevolgen van cannabisgebruik van de afgelopen twintig jaar.’ Maar even verderop lezen we: ‘Bestuurders die stoned zijn, verdubbelen het risico om bij een ongeluk betrokken te raken. Bij dronkenschap is de kans groter: zes tot vijftien keer.’

In de nieuwe Wegenverkeerswet wordt de cannabisconsument disproportioneel gepakt; THC is immers nog weken na het gebruik aan te tonen in het bloed

Oftewel: het risico op een verkeersongeval is bij drank drie tot vijf keer hoger dan bij cannabis. De kop had dus moeten luiden: ‘Drank veel gevaarlijker in het verkeer dan cannabis’. Een relevant gegeven nu de Wegenverkeerswet onlangs stevig is aangescherpt om rijden onder invloed van drugs te bestrijden. Onder invloed van sommige drugs, moet ik eigenlijk zeggen: een middel als GHB is voorlopig niet op te sporen en is dus geen probleem. In de nieuwe wet wordt de cannabisconsument disproportioneel gepakt; THC is immers nog weken na het gebruik aan te tonen in het bloed.

Blowers zijn de pineut…

Koning Alcohol regeert, al moeten we allemaal naar de klote...

Koning Alcohol regeert, al moeten we allemaal naar de klote…

Anders dan het Nieuw-Zeelandse literatuuronderzoek heeft de wijziging van de Wegenverkeerswet geen krant gehaald. Terwijl honderdduizenden Nederlanders straks een fors risico lopen om hun rijbewijs kwijt te raken omdat ze twee dagen eerder een joint hebben gerookt. Wie na consumptie van één biertje en één jointje achter het stuur wordt aangetroffen wordt aanmerkelijk harder  gestraft dan wie dronken iemand dood rijdt.

Koning Alcohol regeert in Nederland

Koning Alcohol regeert, in Den Haag en in de krant. Terwijl alcohol in de RIVM ranking van drugs naar schadelijkheid op de derde plaats staat en cannabis op de elfde (!), zien we nog elke avond reclame voor drank op de televisie. En terwijl het aantal alcoholvergiftigingen bij 18 tot 24 jarigen sinds 2003 is vervijfvoudigd gooit de politiek er nog een schepje bovenop in de Hollandse hennepoorlog. Zoals Joop Visser zingt in zijn cult-klassieker ‘Heineken is een hard drug dealer’: ‘En zolang de Haagse hufters liever hennep strafbaar stellen, zit Heineken schijnheilig thuis… en telt zijn centen’.

Laatste nieuws: Hayte de Jong, de politiek assistent en speechschrijver van PvdA leider Diederik Samsom heeft een nieuwe baan. Hij wordt lobbyist voor Heineken.

(advertentie)