(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

VOC-woordvoerder en RollingStoned-columnist Derrick Bergman vertrekt naar Goričko in Slovenië voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering van Encod, de Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid. Een kijkje in de keuken van deze club!

Vanaf 1993 actief voor beter drugsbeleid

Encod zet zich al sinds 1993 in voor een beter drugsbeleid in Europa. Eerst als ‘European NGO Council on Drugs and Development’, vandaar de afkorting, met steun van de Europese Unie. Het idee was dat Encod tegenwicht zou gaan bieden aan het European Monitoring Center on Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) in Portugal. Het management van deze club liet echter al snel weten geen prijs te stellen op samenwerking met NGO’s.

De mensen van Encod. Ze vechten in heel Europa voor een beter cannabisbeleid!

De mensen van Encod. Ze vechten in heel Europa voor een beter cannabisbeleid!

Encod ging zelfstandig door en groeide uit tot een Europees platform met zo’n 150 leden: organisaties, bedrijven en burgers die een einde willen aan de oorlog tegen drugs. Het Encod kantoor in Antwerpen is een knooppunt van informatiestromen, activisten en netwerken. ‘Nederbelg’ Joep Oomen is als coördinator de drijvende kracht van Encod. Hij is daarnaast voorzitter van Trekt Uw Plant, de eerste Cannabis Social Club in België én een van de oprichters van het VOC, waarvan hij nog steeds de maandelijkse vergaderingen voorzit. En dan zeggen ze nog dat blowers lui zijn…

Cannabis Social Clubs in Europa

Zelf zit ik sinds vorige zomer in het ‘steering committee’ van Encod, de andere leden komen uit Italië, Slovenië en Oostenrijk. Sinds 2006 propageert Encod het Cannabis Social Club model als een veilig en gezond alternatief voor de zwarte markt. In Spanje bestaan honderden cannabis clubs, in België zijn er vijf en ook in ons land is de eerste CSC van start gegaan: The Tree of Life in Amsterdam. In onder meer Engeland, Ierland, Frankrijk en Italië bestaan clubs die nog niet kweken, maar klaar staan om daar mee te beginnen.

In Spanje bestaan honderden cannabis clubs, in België zijn er vijf en ook in ons land is de eerste CSC van start gegaan: The Tree of Life in Amsterdam

Twee belangrijke Encod campagnes dit jaar waren die bij de Verenigde Naties in Wenen in maart en rond de verkiezingen voor het Europees Parlement. In Wenen bouwde Encod een mediacentrum om verslag te doen van de jaarlijkse drugstop van de VN, met reportages, interviews en talkshows met activisten uit Europa, Zuid Amerika en de VS. Bij de ingang van de VN demonstreerden Encod leden tegen de war on drugs. Binnen hield de Amerikaanse auteur en Encod lid Doug Fine namens Encod een speech over drugsvrede bij een van de vergaderingen.

Flyers en website in maar liefst 10 talen!

Flyers en website in maar liefst 10 talen!

18 Europarlementariërs tekenen manifest

Ruim voor de Europese verkiezingen in mei vroeg Encod alle kandidaten een manifest te ondertekenen voor beter drugsbeleid in Europa. Van de ondertekenaars zijn er achttien gekozen in het Europees Parlement. Reken maar dat we deze parlementariërs op de huid gaat zitten om verbetering van het drugsbeleid op de agenda te houden. Ook zal Encod hoorzittingen in het Europees Parlement organiseren, zodat de stem van consumenten en producenten van drugs in Brussel doordringt.

Encod is in meerdere opzichten een unieke organisatie. Nergens wordt dat duidelijker dan tijdens de jaarlijkse General Assembly. De vorige keer, in het Baskische havenstadje Bermeo, waren er leden uit elf Europese landen. Dankzij een strakke organisatie en opmerkelijke discipline bij de deelnemers werd het geen Babylonische spraakverwarring, maar een inspirerende uitwisseling van informatie en ideeën. Deze week strijkt Encod neer in een nationaal park aan de grens met Hongarije: rust verzekerd, zodat we spijkers met koppen kunnen slaan.

Lid worden van Encod

De actieve Encod leden zitten allemaal dichtbij het vuur in hun landen van herkomst en zijn vaak al jaren actief; ervaring waar iedereen van mee kan profiteren. De Encod website, in tien (!) talen, is al jaren een van de beste bronnen op het gebied van drugs en drugsbeleid. Voor individuele leden kost het lidmaatschap van Encod slechts €50 per jaar. Van harte aanbevolen!

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)