(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een bizarre zaak, die al meer dan zes jaar aansleept en draait om de vraag of een coffeeshop voorgedraaide joints mag maken of niet. Het Openbaar Ministerie vindt van niet, zo bleek afgelopen vrijdag opnieuw bij het gerechtshof in Den Bosch. Justitie eiste zelfs een hogere straf dan eerder werd opgelegd.

10 Thaise vrouwen draaien joints voor 4 Brabantse shops

Het verhaal begint – volgens de politie – op 30 augustus 2017, bij een gezamenlijke brandveiligheidscontrole van de politie, de gemeente en netbeheerder Enexis op een industrieterrein in Waalwijk. In een bedrijfsgebouw treft de politie zo’n 23 kilo cannabis aan en tien Thaise vrouwen die joints zitten te draaien.

Dat doen ze, mét arbeidscontract, voor The Grass Company, de door Johan van Laarhoven opgerichte keten met coffeeshops in Tilburg en Den Bosch.

Alle dames en een man die in het pand aan het werk is, worden opgepakt en drie dagen vastgezet. Dat is ze niet in de koude kleren gaan zitten, bleek bij het hoger beroep afgelopen vrijdag. Een aantal mocht niet aan familie laten weten waar ze waren.

De vrouwen zijn “heel lang angstig geweest door de wijze waarop ze door de politie zijn behandeld”, vertelde Suzanne Brinkman, een van hun advocaten. ‘Ondertussen leven ze al 6,5 jaar in onzekerheid, al die tijd zijn ze verdachten.’

Eén van de 4 coffeeshops – The Grass Company in Tilburg – waar volgens de openbaar aanklager niet per se voorgedraaide joints verkocht hoeven te worden…

The Grass Company en een afwijkend OM

Voorgedraaide joints zijn al heel wat jaren populair. Bij sommige coffeeshops zijn ze goed voor meer dan de helft van de totale omzet. De moderne consument houdt van gemak; dat zie je in de coffeeshop net zo goed als in de supermarkt. Ook in de vier shops van The Grass Company gaan veel voorgedraaide joints over de toonbank. En die komen niet uit de lucht vallen, die moeten ergens gemaakt worden.

De vrouwen, van wie de meeste nog steeds in dienst zijn van The Grass Company, moeten tot eind juli 2022 wachten op een eerste vonnis. Hun advocaten pleiten voor schuldigverklaring zonder strafoplegging, zoals gebruikelijk is geworden bij rechtszaken over de voorraad (stash) van coffeeshops.

Formeel mogen coffeeshops niet meer dan 500 gram cannabis in huis hebben, maar rechters erkennen dat je zonder voorraad geen winkel kunt runnen. Daarom verklaren ze verdachten in voorraadzaken schuldig, maar leggen geen straf op.

Hoewel razend populair in de Nederlandse coffeeshops, vindt justitie niet dat het vooraf draaien van voorgedraaide joints een toegestane activiteit is…

Stash niet hetzelfde als een ‘jointjesfabriek’

De jointdraaisters krijgen echter wel straf opgelegd, zij het een milde: twintig uur voorwaardelijke werkstraf. Ze gaan in beroep vanwege het principe: als een voorraad cannabis wordt gedoogd, dan maakt het niet uit of die in de vorm van zakjes of voorgedraaide joints wordt bewaard. Het maken van joints, zo betoogde advocaat Rob Milo is noodzakelijk voor de gedoogde coffeeshops, waar joints onderdeel van het assortiment zijn.

Zo klaar als een klontje, zou je zeggen. Maar justitie ziet dat anders.

Een voorraad is iets heel anders dan een “jointjesfabriek”, stelde de advocaat-generaal bij het hoger beroep in Den Bosch. Het Brabants Dagblad citeert haar in een verslag van de zitting: ‘Het rollen van joints is vooral lucratief maar niet noodzakelijk. Een coffeeshop is niet verplicht om joints in huis te hebben.’

Vervolgens eiste ze een hógere straf tegen de vrouwen vanwege de misdaad die joints draaien heet: 45 uur voorwaardelijke werkstraf.

Geraaskal

Wat zijn dit toch voor mensen? Hoe werkt hun brein? Elke coffeeshop in Nederland verkoopt voorgedraaide joints, maar dat is niet verplicht, dus moeten keurige werknemers aan een strafblad worden geholpen?

Wat is dit voor geraaskal? Hoe lang wordt ons belastinggeld nog aan deze zinloze hetze verspild? Je mag toch hopen dat de raadsheren van het hof Den Bosch op 26 januari korte metten maken met dit trieste staaltje coffeeshop pesten.

PS: Op zondag 21 januari nemen we de voorlopig laatste High Tea Potcast Live at High Times op, met als gast de oprichter van deze website en mijn goede vriend Joop Mestrom! Publiek is van harte welkom, de opname begint om 15.00 uur. Klik HIER voor meer informatie.

[openingsbeeld: Shutterstock, overig beeld: Derrick Bergman/Gonzo Media]
(advertentie)