(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Louis heeft 12 zaailingen die allemaal in levensgevaar verkeren maar duidelijk wel gezond en wel aan hun leven begonnen zijn. Hij vraagt zich dan ook af waar het is misgegaan, en waarom zijn zaailingen het na de aanvankelijke goede start, nu allemaal op lijken te geven. Zoals altijd helpt Lieve Muna met haar scherpe diagnose en oplossing om de plantjes weer nieuw leven in te blazen. 

 

Naam
Louis
Onderwerp
Zaailingen
Bericht
Lieve Muna, ik krijg mijn zaailingen niet aan de gang. Ze zijn 100% ontkiemd en deden het aanvankelijk goed. Nu staan ze in de tweede week na het ontkiemen; ze groeien niet meer, de blaadjes laten de kop hangen en ze zijn licht van kleur. Ze staan in 1-literpotjes en krijgen om de dag water met een beetje voeding (EC 1,0), pH 6,1, 26º overdag en ’s nachts 20º. Lamp (LED) staat op 75%. Graag uw hulp.

Met vriendelijke groet, Louis

Bijlagen 

 

Hoi Louis, bedankt voor je mail en vraag over je zaailingen. Ik zie wat je bedoelt, ze zien er niet erg gelukkig uit op de foto. Ik kan ook zien dat ze eerder wel gezond geweest zijn want in principe zit alles erop en eraan. Verder zien alle plantjes er min of meer hetzelfde uit, dus er is zeker ergens iets mis gegaan.

De omstandigheden die je beschrijft zijn prima, dus aan de temperatuur, EC- en pH-waarde ligt het volgens mij niet. Waar het wel aan ligt dat denk ik inmiddels wel te weten, en is iets dat je in de mail hierboven juist niet aangeeft. Namelijk het medium dat je gebruikt, in combinatie met de manier van water geven.

Kweken op coco (kokos)

Aan de foto te zien staan je planten namelijk op coco (of kokos als je het liever zo schrijft). Dit is op zichzelf natuurlijk geen probleem, want coco is een uitstekend medium voor wietplanten. Het is lekker luchtig en licht, en wietplanten groeien er razendsnel op. Je moet de manier van water geven en voeden er echter wel op aanpassen, en dat ben je denk ik een beetje vergeten.

Juist omdat coco zo licht en luchtig is hoef je met dit medium niet bang te zijn dat je te veel water geeft. Het is zelfs zo dat je wietplanten op pure coco helemaal niet kunt overbewateren. Dat niet alleen maar je moet het medium zelfs altijd nat houden.

In jouw geval weet ik bijna zeker dat je te weinig water gegeven hebt, en de planten daardoor in de problemen gekomen zijn. Om de dag water geven is een uitstekend ritme voor wietplanten op aarde. Coco droogt echter veel sneller uit dan aarde, en moet je veel vaker water geven. In het begin zeker elke dag en als je planten groter worden twee, of zelfs drie keer per dag.

Water geven op coco

Daarbij is het vervolgens zelfs belangrijk om ’te veel’ water te geven. Hiermee bedoel ik meer water dan de coco opneemt, dus geef water tot je het weer onder uit de pot ziet stromen. Hierdoor voorkom je ten eerste dat je planten te droog staan, maar het is om nog een reden belangrijk.

Als je coco namelijk wel tussen waterbeurten laat uitdrogen of precies genoeg water geeft om het medium nat te houden, dan zullen de voedingszouten zich in het medium ophopen. Je geeft water met een EC-waarde van 1,0 maar door deze opgehoopte zouten loopt de EC-waarde voor de wortels met iedere waterbeurt steeds verder op.

Een handige manier van bewateren op coco is om de potten tot ongeveer 2,5 cm onder de rand te vullen, zoals je ook gedaan hebt zo te zien. Geef vervolgens voedingswater tot aan de rand van de pot en laat de pot uitlekken. Zo raakt de coco bij iedere bewatering verzadigd met verse lucht (zuurstof) en vers voedingswater, en spoel je oude zouten steeds weg. Als je dit consequent doet, kun je het lekwater ook gewoon opvangen en voor de volgende plant gebruiken.

Je zaailingen redden

Als je plantjes nog in leven zijn, raad ik je aan om ze eerst volledig uit te spoelen met schoon aangezuurd kraanwater (pH 5,5 tot 6) zonder voeding. Daarna kun je ze nog eens bewateren zoals ik hierboven beschreven heb, maar dan wel met voeding. Dan zou het denk ik wel goed moeten komen met deze plantjes. Ze zijn nog jong dus je hebt genoeg tijd om ze te redden.

Tot slot wil ik je meegeven dat je bij een cocokweek vaak wat extra calcium en magnesium nodig hebt. Dit komt omdat coco door kationenuitwisseling deze zouten zelf ook verbruikt als het ware. Een speciale voeding voor coco zou ook extra calcium en magnesium moeten bevatten.

Veel succes met de reddingsoperatie Louis, ik hoop dat het lukt. En anders gewoon nog eens proberen tot je het kweken op coco onder de knie hebt, want het is een geweldig medium als je weet hoe je het moet gebruiken.

-xxx- Muna

(advertentie)