(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kweekvragen aan Muna zijn vaak ingewikkeld maar kunnen soms ook heel eenvoudig zijn. Zo heeft Nikske sinds kort ook een paar wietplanten maar heeft hij die per ongeluk verkeerd getopt. Met het topje heeft hij namelijk ook de twee jonge scheutjes ernaast verwijderd. En wat nu?

Toppen is voor de meeste thuiskwekers waarschijnlijk de eerste kweektechniek om te leren. De simpele handeling van het wegknippen van de groeipunt, zorgt vaak al voor een verrassend resultaat. De zijtakken onder het weggeknipte topje worden dan namelijk twee nieuwe groeipunten in plaats van één. Maar wat nou als je deze zijtakken bij het toppen per ongeluk ook wegknipt? Daar gaat de vraag van deze week over, lees maar mee.

 

Naam
Nikske
Onderwerp
Toppen
Bericht
Hoi Lieve Muna, ik heb sinds kort zelf wietplantjes maar ik denk dat ik fout getopt heb. Ik heb namelijk vlak boven de bladen getopt, en daarbij ook de spruitjes in de oksels weggehaald. Wat kan ik nu verwachten, en wat kan ik nu het beste doen?
Bijlagen

 

Hoi Nikske, leuk dat je het kweken van je eigen wiet ook hebt opgepakt. Er is geen hobby waar je zoveel geld mee uitspaart als wiet kweken, dus je hebt er zeker goed aan gedaan! Waar je inderdaad iets minder goed aan gedaan hebt is het toppen. Maar geen paniek hoor, er is echt geen man overboord als ik het zo zie. Ik zal je  uitleggen wat je kunt verwachten, en wat je het beste kunt doen.

Bij het toppen (het woord zegt het al) halen we het topje uit een wietplant. Daarmee bedoel ik de groeipunt van een tak of hoofdstam. Hierbij kun je alleen het allerkleinste groeipuntje weghalen, of wat meer als je plant bijvoorbeeld wat te hoog geworden is. Kijk maar eens op de foto’s hieronder. Links zie je een piepklein groeipuntje dat bij het toppen is weggehaald, en rechts zie je dat een veel langer deel van de hoofdstam is afgeknipt.

Zoals je ziet valt het nog mee met jouw ‘fout’ en kun je een wietplant eigenlijk overal toppen. Het is wel een beetje zonde van de energie om zo’n groot stuk weg te knippen maar het resultaat blijft hetzelfde. De zijtakken onder de plek waar je geknipt hebt, zullen de nieuwe groeipunten (hoofdtoppen) worden. Dat niet alleen want alle zijtakken zullen hierdoor beter ontwikkelen, zodat de plant als geheel meer in de breedte gaat groeien.

Dit heeft te maken met auxine, een plantenhormoon dat zich in de groeipunten verzameld en daar voor een snellere groei zorgt. Door de groeipunt te verwijderen, krijgen de nieuwe uiterste punten meer auxine waardoor ze sneller gaan groeien.

In jouw geval is het ook niet anders. De takken onder de plek waar je getopt hebt, zullen nu de nieuwe hoofdtoppen worden, en de planten zullen zich sneller in de breedte ontwikkelen. Op de linkerfoto zie ik alleen dat de twee hoogste takken nu geen takken zijn maar schutbladeren. Deze kun je weghalen aangezien daar verder geen nieuwe groei meer uit zal ontwikkelen.

-xxx- Muna

(advertentie)