(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In 2019, het jaar nadat recreatieve cannabis in Canada in oktober 2018 werd gelegaliseerd, kocht slechts 37 procent van de Canadese consumenten legaal. Maar legalisering werkt wel degelijk, en dus zien de cijfers er na 5 jaar stukken beter uit. Volgens officiële overheidscijfers schaft inmiddels 73 procent van alle cannabisliefhebbers hun producten aan bij legale (online) winkels!

In 5 jaar verdubbelde het aantal legale cannabisconsumenten

Al sinds dag 1 van de legalisatie in Canada – op woensdag 17 oktober 2018 – houdt de overheid zowat alles bij wat je kunt bijhouden over de ontwikkelingen op de legale wietmarkt. Ieder jaar bijvoorbeeld publiceert men een lijvig rapport onder de noemer ‘Canadian Cannabis Survey’. De enquête van dit jaar ondervroeg 11.690 Canadezen.

De editie van 2023 is net verschenen en het belangrijkste feit daarin is de vaststelling dat inmiddels driekwart (73%) van alle cannabisconsumenten in Canada legaal inkopen doet. Dat is een verdubbeling van het aantal legale wietkopers sinds 2019.

Deze cijfers tonen daarmee duidelijk aan dat legalisatie werkt, ook voor wat betreft het aspect van de illegale markt bestrijden – iets wat zowel in Canada als in Nederland de belangrijkste doelstelling van legalisering is naast kwaliteitscontrole. Het duurt alleen iets langer dan menigeen – overheid en bedrijfsleven voorop – wellicht zou wensen.

Canadese consument koopt vooral toppen, edibles en vapes

De liefhebber van cijfertjes en grafieken over cannabisconsumptie kan zich heerlijk verliezen in de jaarlijkse rapportage van de Canadese overheid over hun – nog altijd wereldwijd unieke – vrije cannabismarkt. Werkelijk alles wordt onderzocht, tot en met de perceptie van mensen ten aanzien van de risico’s van genotsmiddelen en of men wel eens in een auto heeft gereden onder de invloed van THC.

Naast het feit dat meer Canadezen cannabis uit een legale bron kopen, blijkt uit het onderzoek ook dat de meest gekochte producten gedroogde toppenn, eetbare cannabis (edibles) en vape-pennen/patronen zijn.

Mensen die cannabis gebruikten in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek, zeiden dat ze normaal gesproken gemiddeld zo’n 43 euro per maand aan cannabis uitgaven, een daling ten opzichte van de 50 euro in 2018. Dat zal alles te maken hebben met de gedaalde prijzen, die weer een gevolg zijn van een heftige concurrentie tussen (te veel) cannabisproducenten en -aanbieders.

Cannabis sociaal geaccepteerd, ook ten opzichte van sigaretten en drank

Wat ons verder opvalt aan de Canadian Cannabis Survey 2023, is dat het stigma (de negatieve vooroordelen) rondom cannabis langzaam aan verdampen. De mensen weten steeds beter dat andere dingen een stuk slechter voor lichaam & geest zijn dan wiet.

Om dat duidelijk te maken, sluiten we af met twee grafieken die aantonen dat cannabis een blijvertje is, ook als het spul legaal is.

In de eerste graphic zie je de gecombineerde consumptie door cannabismensen met die andere twee bekende legale genotsmiddelen: tabak en alcohol. Beiden leveren terrein in zoals je ziet. Of met andere woorden: mensen die wiet gebruiken roken en drinken minder!

Dat (legale) wiet er is en niet meer weggaat, blijkt ook wel uit de laatste grafiek die we laten zien, die over de sociale acceptatie van een aantal veelgebruikte middelen. Het betreft dan de mening van alle Canadezen, over de periode 2018 tot 2023.

 

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)