(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na ruim dertig jaar tabak roken stopte ik in juli 2021 met het gebruik van deze verslavende drug. Ik rook sindsdien alleen nog pure joints, soms met wat hasj er in en ik neem af en toe een dabje of een dampje. Nu ik tweeëneenhalf jaar clean ben, heb ik vijf tips en een waarschuwing voor cannabisliefhebbers die ook met tabak willen stoppen.

Tip 1: Neem de tijd om te wennen

Ook al blow je nog zo lang, als je puur gaat roken word je weer een beginner en moet je veel opnieuw leren. Alles is anders: het draaien van je joints, de manier waarop je rookt én het effect van de cannabis. Het kost even om daar aan te wennen, maar geef niet op.

Tabak brengt je niets, behalve schade aan je lichaam, stank in je kleren en een aanslag op je financiën. Tabak, of eigenlijk nicotine, is zeer verslavend, dus afkicken is voor de meeste mensen lastig. Gelukkig helpt cannabis bij dat proces.

Een pure Bubblegum wietjoint…

Tip 2: Goed draaien is cruciaal

Het draaien van een pure joint is anders dan het draaien van een joint met tabak. Zeker als je gewend was veel tabak in je joint te stoppen, zullen je joints korter worden. Een extra brede filtertip is aan te bevelen. Voor extra stevigheid en een kleiner risico op “doorlekken” – stukjes wiet die in je mond terecht komen – kun je een dubbele tip gebruiken. Gewoon twee tips op elkaar leggen en samen vouwen en oprollen.

Heel belangrijk is goed aanstampen als de joint gedraaid is. Onvoldoende aanstampen veroorzaakt ongelijkmatige verbranding van de vloei en inbranders. Laat de filtertip een stukje uitsteken tijdens het draaien, zodat je de wiet na het aanstampen nog verder samendrukt door de tip naar binnen te duwen.

Tip 3: Het hoesten gaat over

Wist je dat aan tabak hoest-remmende stoffen worden toegevoegd? Daarom moet je als tabaksroker zo hoesten als je een pure wietjoint rookt; daar zitten die stoffen niet in. Het is  dus zaak rustiger en voorzichtiger te hijsen aan een pure joint dan aan een joint met tabak, een sigaret of een sjekkie. Minder gulzig, meer mindful.

Na een tijdje zul je merken dat de hoestbuien verdwijnen en dat je per saldo veel minder hoest als je met tabak bent gestopt.

Ook tijdens de wietproef kun je overstappen op puur, hier een voorgedraaide joint van Canadelaar…

Tip 4: Een psychologische truc

Het was mijn jongste zoon Simon die me aan dit inzicht hielp, toen ik nog niet zo lang was overgestapt en volop afkickverschijnselen had. In plaats van te zeggen en te denken dat je gestopt bent met tabak, kun je beter zeggen en denken dat je begonnen bent met puur roken. In plaats van iets te verliezen, win je dan iets. En verdomd, dat helpt.

Tip 5: Puur roken is niet duurder

Het argument dat ik het vaakst van tabaksblowers hoor om niet te stoppen met tabak, is dat puur roken te duur is. Dat klinkt logisch, want tabak kost veel minder dan wiet. Toch klopt het niet.

Bij tabaksblowers zorgt de nicotine er voor dat ze zin krijgen in een nieuwe joint, niet de cannabis. Als je overstapt op puur, merk je dat je later op de dag je eerste joint gaat roken en dat een jointje voor het slapen gaan veel minder vanzelfsprekend wordt. Je gaat minder joints roken en ook al doe je daar meer wiet in dan in tabaksjoints, per saldo gebruik je na een tijdje nauwelijks meer wiet. En je bespaart natuurlijk op het kopen van tabak.

Een pure joint deluxe…

Waarschuwing

Stoppen met tabak gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Ik was erg blij toen een kennis vertelde dat het bij hem bijna twee jaar duurde voordat hij weer helemaal zichzelf was na het stoppen. Zelf heb ik meerdere keren gedroomd dat ik een joint draaide met mijn vertrouwde Javaanse Jongens ¾ zware shag en me ineens realiseerde dat ik daar direct mee moest stoppen. Kun je nagaan hoe diep zoiets in je brein is gekerfd.

Afkicken van tabak is voor iedereen anders. Hoe lang en hoeveel je hebt gerookt spelen natuurlijk een rol. Ik heb een paar weken nicotinepleisters gebruikt en ik ben behoorlijk somber geweest door het afkicken. Maar ik kan met volle overtuiging zeggen dat ik blij ben dat ik de tabak heb afgezworen.

[openingsfoto: Shutterstock, overige foto’s Derrick Bergman/Gonzo Media]
(advertentie)