(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De jaarlijkse General Assembly van Encod, de Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid, vond dit jaar plaats in Slovenië. Activisten uit zeven Europese landen kwamen bijeen om de drugsvrede dichterbij te brengen. Derrick Bergman was erbij en doet verslag.

Door Beieren naar Slovenië

Plaats van handeling was het Art Center in Goričko, gelegen in een fraai nationaal park rond de grenzen met Hongarije en Oostenrijk. Een heuvelachtige, dunbevolkte streek waar de moderne tijd maar langzaam doordringt. Het hostel waar de Encod activisten sliepen, een voormalige legerkazerne, en het Art Center waar de vergaderingen plaats vonden hadden gelukkig wel WiFi.

Cannabisactivisten uit diverse Europese landen bijeen in Slovenië onder de Encod-vlag

Cannabisactivisten uit diverse Europese landen bijeen in Slovenië onder de Encod-vlag

Voor de deelnemers uit West-Europa betekende de locatie dat ze door Beieren heen moesten om het Encod kamp te bereiken. In deze beruchte Duitse deelstaat is de politie zeer actief bij het controleren van buitenlanders op drugs. De methode is al jaren hetzelfde: een gewone auto met agenten in burger staat geparkeerd bij een benzinestation of parking en speurt naar buitenlandse kentekens. Kleine auto’s, liefst met meerdere mannelijke inzittenden, hebben hun speciale interesse.

Franse delegatie op Duits politiebureau

Encod coördinator Joep Oomen is zo al twee keer aangehouden met een minimale hoeveelheid cannabis voor persoonlijk gebruik, met forse boetes tot gevolg. En ook deze keer ging het mis: op donderdagavond belde de Franse delegatie dat ze vast zaten op een politiebureau nabij Rosenheim. Ze waren met zijn drieën aangehouden met in totaal zo’n twintig gram cannabis. Gelukkig wisten Farid, Kenzi en Olivier het Encod kamp later die nacht – zonder wiet – toch nog te bereiken.

Cannabis_Social_Clubs_flyers_Encod_Slovenia

Een Cannabis Social Clubs-flyer van Encod

Encod kan een belangrijke rol spelen bij het uitwisselen van ervaringe en zaden tussen de Cannabis Social Clubs die lid zijn van Encod

Het voorval onderstreept het belang van activisme voor beter drugsbeleid. Het beste voorbeeld van activisme in de praktijk is het Cannabis Social Club concept, dat Encod sinds 2006 propageert. De tweede dag van de General Assembly was helemaal gewijd aan Cannabis Social Clubs. Naast de clubs in Spanje en België zijn er inmiddels ver gevorderde initiatieven in Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Slovenië en Nederland. De clubs in Oostenrijk zijn net als die in Engeland en Duitsland tot nu toe vooral politieke initiatieven, die nog niet kweken. In Italië en Frankrijk kweekt een deel van de clubs al, maar zij blijven onder de radar en mijden elke vorm van publiciteit.

De Franse delegatie presenteerde ‘Bud Revolution’, een softwarepakket om alle data binnen een Cannabis Social Club eenvoudig – anoniem – op te slaan. Encod kan een belangrijke rol spelen bij het uitwisselen van ervaringen, tools als deze software en zaden tussen de Cannabis Social Clubs die lid zijn van Encod. Er wordt ook gewerkt aan het bijeen brengen van een groep advocaten uit verschillende Europese landen die CSC’s verdedigen.

Uiteindelijk kwam deze Sloveense buitenwiet als geroepen...

Uiteindelijk kwam deze Sloveense buitenwiet als geroepen…

Eindelijk Sloveense buitenwiet

Met al dat praten over cannabis werd één logistiek probleempje steeds nijpender in Goričko: de afwezigheid van wiet. De twee Slovenen die de aanvoer zouden regelen bleken op een cannabiscongres in Servië te zitten. De enige Cannabis Social Club van Slovenië, in Maribor, zou een delegatie sturen en wiet meenemen, maar ook dit ging niet door. De Italiaanse delegatie had weliswaar een stevige stash, maar gezellig mee roken wordt na een tijdje onvermijdelijk schooien. Niet ideaal.

De vreugde was dus groot toen er eindelijk lokale rookwaar beschikbaar was: biologische Sloveense buitenwiet, voor vijf euro per gram. Het zag er niet uit, maar wat een fijne, tevreden high…

Meer weten over Encod? Klik dan HIER

(advertenties)