(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kijk, wij zijn de eerste om toe te geven dat we wel eens hard inhakken op justitie en politie. Meestal volkomen terecht, maar dit terzijde. Vandaag delen we een pluim uit aan de rechter in Leuven, omdat die veel mededogen toont met een 22-jarige wietdealende architectuur-student.

Ze zeggen wel eens dat de studenten eens wat creatiever moeten zijn en niet moeten klagen over hun beperkte financiële toelage. Welnu, dat had een 22-jarige student architectuur uit het Vlaamse Huldenberg zich goed in de oren geknoopt: hij verkocht tussen december 2012 en april 2013 (krap vier maanden dus) voor maar liefst 16.000 euro aan cannabis. Ofwel, hij verpatste zo’n 150 gram wiet per maand, hoofdzakelijk aan kennissen en vrienden. Vroeger (en nog steeds om eerlijk te zijn) noemden wij dat een thuisdealer ja.

Wellicht is deze milde Vlaamse rechter bekend met de onliners van Moeder Theresa [foto: Celestine Chua/Flickr]

Wellicht is deze milde Vlaamse rechter bekend met de onliners van Moeder Theresa [foto: Celestine Chua/Flickr]

Eis: 10 maanden cel + 6.000 boete

Hoe dan ook, aan de veelbelovende dealer-carrière van de jongeman werd een voortijdig einde gemaakt door ongenode politieagenten. Tijdens het overhoop halen van zijn huis vonden ze diverse telefoons, 570 euro cash en wiet. AL met al genoeg reden voor het Openbaar Ministerie om 10 maanden celstraf plus een boete van 6.000 euro te eisen in de Leuvense rechtbank.

Maar de rechter van dienst ging hierin niet mee. Om te beginnen oordeelde men dat het cannabisgebruik van de verdachte zelf niet problematisch was, een conclusie gebaseerd op ‘een maatschappelijke enquête’. En lang leve de softe aanpak, want indien de 22-jarige belooft  dat hij een cursus ‘omgaan met drugs’ volgt, wordt hij door deze rechter slechts bestraft met een opschorting van straf over drie jaar (wat wij in ons beste Nederlands kunnen vertalen met een voorwaardelijke straf). De edelachtbare was zo lief voor de architect-in-spe omdat “zijn studies goed verlopen en over de andere facetten van zijn leven niets negatiefs valt te zeggen, behalve deze feiten.”

Zeer wijze rechter

Een wijs man deze rechter, want hij stuurde de zeker en vast opgeluchte wietdealer weg met de bijna filosofische woorden: “Hij heeft nog een blanco strafblad. Een celstraf uitspreken zou alleen maar declasserende gevolgen hebben voor beklaagde en dat is in dit geval niet het doel van de strafwet.”

(advertentie)