(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de natuur is elk blad en iedere tak nuttig voor een wietplant. Als binnen- of buitenkweker is het ons echter vooral om de toppen te doen, en daar willen we dan ook zoveel mogelijk van. Een van de gereedschappen die ons daarbij helpt is de schaar. Maar die moet je dan wel met beleid gebruiken, én op het juiste moment.

Onder wietkwekers is het vrij gebruikelijk om af en toe delen van de wietplant af te knippen. Dit kunnen bladeren zijn als die een goede ontwikkeling belemmeren, maar ook takken die te veel van de plant vragen worden soms weggeknipt. En aan het einde van de bloeifase hebben we de schaar natuurlijk ook nodig, om de oogst netjes te knippen.

Bladeren zorgen door middel van fotosynthese echter ook voor de energievoorziening van een wietplant, en takken dragen uiteindelijk de toppen waar het ons om te doen is. Gewoon rigoureus wat wegknippen is dus geen optie, je moet het met beleid doen wil je er wat aan hebben. Gelukkig zijn er beproefde methoden en momenten om de schaar ter hand te nemen.

Dieven

Waarom? Voor zwaardere hoofdtoppen. Wanneer? In de tweede of derde week van de bloeifase.
Dieven is een beproefde snoeitechniek die niet alleen op wietplanten maar op allerlei soorten gewassen wordt toegepast. Het woord ‘dieven’ slaat op de takken die hierbij weggesnoeid worden, omdat deze takken als een soort dieven de sappen en voedingsstoffen van andere plantendelen wegstelen.

Bij wietplanten groeien de dieven die weggesnoeid moeten worden onderaan de plant. Het zijn de laagste takken die vooral bij een binnenkweek, te weinig licht opvangen om substantiële toppen te maken. Door deze takken weg te halen hoeft de plant hier geen energie aan te verspillen. In plaats daarvan gaat de groeikracht naar hoger groeiende toppen, die daardoor dikker en dus zwaarder kunnen worden.

Bij het dieven haal je alle onderste zijtakken weg die geen of nauwelijks licht ontvangen.

Dieven kun je het beste in de tweede of derde week na het begin van de zichtbare bloeifase doen. Twee of drie weken nadat de eerste bloeiharen zijn verschenen dus, en niet twee of drie weken nadat je de plant op 12/12 hebt gezet. Op dat moment is de ergste strek van de planten namelijk voorbij, en kun je pas echt goed inschatten welke takken niet hoog genoeg zijn geworden om genoeg licht op te vangen.

Er is nog een tweede reden waarom je met dieven moet wachten tot de tweede of derde week na de eerste bloeiverschijnselen. En dat is omdat dieven in de strekkende periode de strek nog verder stimuleert. En dat wil je niet want hoe hoger een wietplant gestrekt is, hoe minder efficiënt die met het licht kan omgaan. Alleen de bovenste toppen krijgen dan optimaal licht, en lange (en vaak dunne) stammen kosten de plant ook veel energie.

Ontbladeren

Waarom? Voor een diepere licht- en luchtpenetratie. Wanneer? Vlak voor, en drie weken na het begin van de bloeifase.
Ontbladeren was altijd enigszins controversieel maar is met de komst van hoogwaardige LED kweeklampen iets gangbaarder geworden. Voorheen werden namelijk vooral HPS kweeklampen gebruikt, en die hebben een betere dieptestraling en meer warmte. Dit zorgt bij wietplanten voor wat langere internodes waardoor ontbladeren mede ook door de betere dieptestraling veel minder noodzakelijk was.

Moderne full spectrum LED kweeklampen stralen hun licht echter veel minder diep, waardoor de ‘sweet spot’ van het licht zich beperkt tot ongeveer de helft van het gewas. Het witte full spectrum licht zorgt tegelijk voor veel grote bladeren, die het licht verder beperken, en ook een goede luchtstroom kunnen belemmeren. Dit zorgt er samen voor dat ontbladeren op het juiste moment voor veel winst kan zorgen.

Verder zijn er qua ontbladeren twee meningen. De ene groep stelt dat bladeren de zonnepanelen van wietplanten zijn, en haalt strikt en alleen bladeren weg die licht tegenhouden of de luchtstroming belemmeren. De tweede groep kwekers haalt veel meer blad weg (zie foto’s), omdat ze ervan uitgaan dat de bladeren net als de ‘dieven’ energie verbruiken die anders naar de toppen zou gaan.

Ontbladeren kun je het beste vlak voor het ingaan van de bloeifase doen, dus vlak voor je de planten op een 12/12 lichtschema zet. Afhankelijk van jouw mening over ontbladeren kun je dan beperkt snoeien of rigoureus, maar weet dat het weghalen van veel blad ook de strek stimuleert. Door deze eerste ontblader-sessie krijg je meer licht en lucht in het gewas, terwijl de plant zich voorbereid op de bloeifase.

Het tweede ontblader-moment is op hetzelfde moment als het dieven, dus na de tweede of derde week van de zichtbare bloeifase. Tegen deze tijd zijn de takken gestrekt en hebben de planten vele nieuwe bladeren aangemaakt die weer licht en lucht tegenhouden, en dus weggehaald kunnen worden. Na deze bladeren weggehaald te hebben kun je de planten verder laten groeien zonder nog meer te snoeien. Ze zullen nu het meeste energie steken in het maken van toppen, en alle toppen krijgen voldoende licht en lucht.

(advertentie)