(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Californië maken de cannabistelers zich grote zorgen over de Hop Latente Viroïde HLVd. Deze plantenziekte gaat naar schatting zelfs al rond in 90 procent van alle kwekerijen in de Amerikaanse staat, en zorgt voor waardeloze wietplanten met slechts 40 procent van het normale THC-gehalte. Maar er gloort hoop, want paarse wiet is mogelijk resistent tegen de ziekte. 

Als je thuis wiet kweekt mag je hopen dat je planten nooit met de Hop Latente Viroïde besmet raken, maar die kans wordt wel steeds groter. Er wordt namelijk geschat dat de plantenziekte al in 90 procent van de Californische cannabiskwekerijen rond gaat.

De viroïde is ook nog eens zeer besmettelijk, en is via plantmateriaal ook al in Europa aangetroffen. De plantenziekte kan verder niet alleen van plant tot plant overspringen maar ook via gereedschap en wietzaadjes. En tot overmaat van ramp kan het weken ‘latent’ aanwezig zijn voordat het tot uiting komt. Een recente wetenschappelijke ontdekking van een paarse wietsoort die immuun lijkt te zijn, biedt echter hoop.

Een met HLVd besmette plant: kleine bladeren, geremde groei en een zwakke plant. Foto: Redawna Kalynchuk, Shutterstock

Jamaican Lion

De ontdekking van de resistente paarse wietsoort werd bijna drie weken geleden aangekondigd door wetenschappers van Medical Genomics. Deze cannabis strain, genaamd Jamaican Lion is een sativa dominante wietsoort die zowel THC als CBD produceert, en niet vatbaar voor de viroïde lijkt te zijn. De wetenschappers eigenlijk per toeval dat deze planten de ziekte bevochten, waarbij ze opmerkelijk genoeg ook aanzienlijk paarser van kleur werden dan niet besmette planten van dezelfde soort.

Hoofdonderzoeker van Medicinal Genomics, Kevin McKernan deed de bekendmaking op de medicinale cannabis conferentie CannMed in Florida. Daar vertelde hij dat de onderzoekers niet weten waarom de geïnfecteerde Jamaican Lion planten extra paars werden als ze de plantenziekte bevochten. “Het zou een immuunreactie kunnen zijn, maar we zien deze paarse kleur niet zo sterk toenemen in de controle die niet geïnfecteerd is,” zei McKernan.

COVID van de plantenwereld

Zoals we al eerder schreven vormt de Hop Latente Viroïde een ernstige bedreiging voor kwekers, en dus ook in Nederland. Het kan mogelijk ook roet in het eten van de wietproef gooien maar clandestiene kwekers die coffeeshops bevoorraden zullen ook met hun handen in het haar zitten als ze met de plantenziekte te maken krijgen.

De Canadese hoogleraar Zamir K. Punja sprak ook op de CannMed conferentie, en deed onderzoek naar de viroïde HLVd. Zijn onderzoek heeft uitgewezen dat geïnfecteerde planten hun THC opbrengst met wel 40% kunnen verminderen. Verder is het extreem moeilijk om van de plantenziekte af te komen.

Dit komt omdat de viroïde zich gemakkelijk verspreidt tussen planten, zich vasthecht aan gereedschap en circuleert in de watertoevoer van een wietkwekerij. Niet alleen dat, maar als een plant eenmaal geïnfecteerd is met HLVd, maakt het de plant vatbaarder voor andere ziekten – een fenomeen dat Punja ertoe bracht om HLVd de ‘COVID van de cannabiswereld’ te noemen.

Het enige goede nieuws over de viroïde is eigenlijk dat het geen bedreiging voor mensen vormt, omdat het alleen planten aantast. Wel gaf ook Punja aan dat sommige wietsoorten veel beter tegen de viroïde bestand zijn dan anderen.

Een HLVd uitbraak in een legale Amerikaanse kwekerij.

Het onderzoek

Hoewel Medicinal Genomics de resistente wietsoort per toeval ontdekte, deden ze wel degelijk onderzoek naar de ziekteverwekker. Ze infecteerden opzettelijk verschillende planten door de viroïde op de wonden van afgesneden bladeren te wrijven, toen ze merkten dat de Jamaican Lion niet wilde infecteren.

Het team stelde de plant zes weken lang herhaaldelijk bloot aan HLVd, maar die testte nooit positief op de ziekte. Uiteindelijk injecteerden de wetenschappers de viroïde zelfs rechtstreeks in de stengel van de plant, maar zelfs daarbij bleek de ziekte alleen de wortels van de plant te infecteren en geen enkel blad.

Vervolgens bleek dat de bladeren en bloemen van de geïnfecteerde plant paars werden, maar een tweede niet-geïnfecteerde versie van dezelfde plant niet van kleur veranderde. Ze bleven de plant testen op HLVd, maar 57 van de 57 testen op paars plantenweefsel bleken negatief. De enige bladeren die ooit positief testten op het virus waren groene bladeren aan de onderkant van de plant.

Een paarse kleur komt door anthocyanen, al is nog niet duidelijk hoe en of dit de viroïde bestrijdt. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Wellicht heeft de paarse verkleuring te maken met het bestrijden van de ziekte maar het is de onderzoekers niet duidelijk hoe dat dan werkt. McKernan merkte wel op dat een opgevoerde productie van paarse stoffen genaamd anthocyanen voor de verkleuring zorgen. Waarschijnlijk gaat het bedrijf dan ook onderzoeken of andere paarse wietplanten HLVd ook kunnen verdragen. De productie van anthocyanen wordt namelijk al in verband gebracht met het bestrijden van viroïden.

Verder zal het bedrijf nieuwe experimenten op hun wietsoort Jamaican Lion uitvoeren, om erachter te komen hoe de soort de viroïde precies bestrijdt. Vooralsnog doen bedrijven dat nog met desinfecterende middelen en tests maar volgens McKernan moet de ziekte uiteindelijk via veredeling worden uitgebannen.

(advertentie)