(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Via Twitter ontdekte ik de #BookCoverChallenge, waarbij de uitdaging bestaat uit het zeven dagen achter elkaar een boekomslag online zetten van boeken die indruk op je hebben gemaakt. De actie loopt al een paar maanden, ook via Instagram en Facebook. De bedoeling is om er geen commentaar of uitleg bij te geven, maar die regel sla ik in deze column in de wind. Bovendien is deze column sneller dan Twitter; daar zit ik pas op Day 4 van de BookCoverChallenge. CNNBS-lezers krijgen ze alvast alle zeven op een rijtje.

 

1. Jack Herer • ‘The emperor wears no clothes’

Het boek dat de hennep renaissance in Amerika op gang bracht, oorspronkelijk verschenen in 1985. Mijn exemplaar is de eerste Britse editie, verschenen in 1994, die ik ooit cadeau kreeg van CNNBS founding father Joop. Hoewel er het nodige valt af te dingen op Herer’s theorie dat het cannabisverbod te wijten is aan een complot van Harry J. Anslinger, de chemische fabrikant Dupont en krantenmagnaat Randolph Hearst, blijft dit boek verplichte kost voor elke cannabisactivist.

2. Mel Frank & Ed Rosenthal • ‘Marihuana groeiboek’

Dit is waarschijnlijk het eerste cannabisboek in mijn bibliotheek, de Nederlandse editie van de Marijuana Grower’s Guide uit 1978, verschenen bij de Friese uitgeverij Educare in 1986. Ik heb het bij heel veel kwekers terug gezien. Zelf kreeg ik dit exemplaar van een vriend die al in de vroege jaren tachtig cannabis teelde, in de tuin van zijn arbeidershuisje in Drunen. Achterin zit een vergeeld krantenbericht over een grote politieactie in Drunen en Heusden, waarbij ook zijn planten werden gerooid. Het Marihuana Groeiboek heeft inmiddels antiquarische waarde: op Boekwinkeltjes.nl wordt een exemplaar aangeboden voor €50.

3. Lester Grinspoon & James B. Bakalar • ‘Marihuana the forbidden medicine’

Jarenlang had ik alleen een fotokopie van dit boek, gekopieerd in de bibliotheek. Het opende mijn ogen over de medicinale kracht van cannabis. Het boek verscheen in 1993 en bevat aangrijpende en ontroerende verhalen van patiënten. Zoals Danny, de zoon van Lester Grinpsoon, bij wie op zijn tiende leukemie werd geconstateerd. Toen hij later chemotherapie kreeg, bleek cannabis geweldig te helpen tegen het overgeven en het gebrek aan eetlust waaraan hij en zijn ouders gewend waren geraakt. Lester Grinspoon is een van de grote pioniers van het moderne cannabisonderzoek, ook zijn eerste boek, ‘Marihuana Reconsidered’, is zeer de moeite waard.

4. Egbert Tellegen • ‘Het utopisme van de drugsbestrijding’

Het enige Nederlandse boek in dit lijstje is geschreven door een hoogleraar milieukunde en sociologie. Het feit dat Egbert Tellegen een outsider is in de cannabiswereld maakt zijn prestatie nog bewonderenswaardiger. Het boek dateert van 2008 en geeft een degelijk historisch overzicht van een eeuw wereldwijde drugsbestrijding, met extra aandacht voor Nederland. Tellegen zet de bezwaren tegen de bestrijding helder uiteen en blinkt uit in rake oneliners. “De belangrijkste doelstelling van het wereldwijde drugsbeleid zou moeten zijn dat aan deze oorlog tegen drugs zo spoedig mogelijk een einde komt.” En: “De unieke Nederlandse vinding van de coffeeshop had allang uitgeroepen moeten worden als de belangrijkste Nederlandse sociale innovatie van de afgelopen halve eeuw.” Tip: gratis E-book is HIER te downloaden.

5. Doug Fine • ‘Too High To Fail – Cannabis and the new green economic revolution’

Puur op basis van de geniale titel bestelde ik dit boek kort na publicatie in januari 2013 via internet. Dat was een goede zet. Niet alleen bleek het inderdaad een geweldig boek te zijn, ik leerde Doug persoonlijk kennen toen het VOC samen met Mambo Social Club uit België een Europese lezingentour met hem organiseerde in het najaar van 2013. We begonnen op Cannafest in Praag en eindigden op de High Times Cup in Amsterdam. Doug’s optreden op Cannabis Bevrijdingsdag 2018 was een van de hoogtepunten van de laatste editie. Ook de opvolgers van dit boek, ‘Hemp Bound’ en ‘First Legal Harvest’ zijn absolute aanraders.

6. Martin A. Lee • ‘Smoke Signals – A social history of marijuana – medical, recreational and scientific’

Martin A. Lee kende ik al van zijn uitstekende boek over de geschiedenis van LSD: ‘Acid Dreams – The Complete Social History of LSD: the CIA, the Sixties, and Beyond’. Zijn boek over cannabis is minstens zo goed: zo’n 500 vlot geschreven pagina’s die een panoramisch beeld geven van de geschiedenis van de plant. Character-driven, zoals dat in onvertaalbaar Engels heet, dus niet alleen de grote lijnen en ontwikkelingen maar ook de persoonlijke verhalen van mensen als Mezz Mezzrow, Allen Ginsberg, Jack Herer, Ed Rosenthal, Dennis Peron en Richard Lee. Ook de bladzijden over Nederland zijn zeer lezenswaardig. Lee schrijft zelfs de namen Robert Jasper Grootveld, Kees Hoekert, Irene Vorrink en Wernard Bruining correct!

7. Johann Hari • ‘Chasing the scream – The first and last days of the war on drugs’

Dit is het meest recente boek van de zeven, verschenen in 2015. Een verpletterend en verontrustend boek, dat leest als een trein. Hari zoomt in op drie hoofdpersonen om het verhaal van de war on drugs te vertellen. Jazzzangeres Billie Holiday, de drugsconsument. Harry J. Anslinger, de drugsbestrijder. En maffioso Arnold Rothstein, de drugsdealer. De onrechtvaardigheid van de drugsoorlog spat van de pagina’s af. Deprimerend, maar ook inspirerend. Hari’s nieuwe boek ‘Lost Connections’, over depressie, is in het Nederlands vertaald, ‘Chasing the scream’ helaas niet…

[openingsfoto: Canna Obscura/Shutterstock]
(advertentie)