(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel 57 Nederlandse coffeeshopgemeenten roepen dat ze de ‘achterdeur’ willen regelen door de wietteelt te reguleren, gebeurt er per saldo tot nu toe helemaal niets. Amsterdam gaat ook niet ‘experimenteren’ maar stelt wel wat kleine, praktische verbeteringen voor.

Nadat vorig jaar januari tientallen gemeenten met coffeeshops binnen de grenzen het wietteelt-initiatief Joint Regulation tekenden, regent het goedbedoelde plannen. Soms zijn die zelfs al helemaal uitgewerkt, zoals bijvoorbeeld in Utrecht en Heerlen. Maar in de praktijk gebeurt er tot op de dag van vandaag niks: er is nog niet 1 gereguleerd wietplantje de grond, kokos of steenwol in gegaan! Omdat het niet mag van de minister van Justitie…

Volksgezondheid speelt geen rol

Dat had iedereen dan ook wel van tevoren kunnen bedenken, want de houding van de minister Ivo Opstelten en later Ard van der Steur – beiden zogenaamde liberalen van de VVD – was bekend: onder geen enkel beding gaat er een experiment komen met gereguleerde wietteelt voor coffeeshops. Dat zou volgens de wijze heren in Den Haag – die overigens gesteund worden door een Kamermeerderheid, laten we dat ook niet vergeten – namelijk niet de criminaliteit laten dalen, aangezien bijna alle wiet toch over de grens geëxporteerd wordt. Over de volksgezondheid – vervuilde wiet doordat het illegaal is en kwekers fel opgejaagd worden – maakt niemand zich druk in de Tweede Kamer en regering.

Angst voor minister van Justitie

12820093335_2ddc69587b_z

Het blijft kwakkelen met het coffeeshopbeleid in Amsterdam voorlopig [ foto: Marco Galasso/Flickr]

In Amsterdam leggen ze zich ook zonder morren neer bij het NJET uit Den Haag, zo bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering woensdag. Burgemeester Eberhard van der Laan, de man die zo graag coffeeshops dicht timmert omdat ze toevallig op de Wallen liggen of net drie meter te dicht bij een middelbare school, zegt dan wel dat hij zich ‘hard blijft maken voor toestemming voor een proef met gereguleerde wietteelt’, maar zolang het niet mag van de Rijksoverheid zal er ook niks gebeuren in de hoofdstad. In De Telegraaf zegt hij: “Het is zonneklaar hoe er vanuit de Rijksoverheid over het onderwerp wordt gedacht. De minister van Veiligheid en Justitie is, evenals zijn voorganger, mordicus tegen.”

Wel kleine verbeteringen op komst?

Toch is het niet alleen maar huilen met de pet op in Amsterdam. Zo blijft Van der Laan, samen met burgemeesters van andere gemeenten, lobbyen in Den Haag om tot een ander cannabisbeleid te komen. Bijvoorbeeld door een tijdelijke proef met een cannabis social club toe te staan, in een voormalige coffeeshop nog wel. Blijkbaar weet de burgemeester het verschil niet tussen een coffeeshop en een cannabis social club, want die laatste zijn niet-commerciële besloten ledenverenigingen waar per lid 1 tot 5 wietplanten voor eigen gebruik worden gekweekt. Toch niet helemaal wat een coffeeshop doet.

Stash en handelsvoorraad in shop gedogen

Maar goed, het is een plan zullen we maar zeggen. Wat zinniger en concreter is het plan van Van der Laan om met minister Van der Steur te gaan praten over enkele praktische aanpassingen aan het huidige gedoogbeleid die niet met wiet kweken van doen hebben, maar wel met de bekende achterdeur. Zo wil Amsterdam pleiten voor een grotere handelsvoorraad in de shops zelf (die is nu slechts 500 gram), het toestaan van een stash buiten de zaak (wat rechters al steeds vaker niet bestraffen trouwens) en het eveneens ongemoeid laten van de koeriers die de wiet en hasj van de stash naar de shop brommeren.

Kruimelwerk inderdaad, we horen het jullie zeggen…

[openingsfoto: Cristiano Gatti/Flickr]

 

(advertentie)