(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wij beweren geregeld dat cannabis een natuurlijk genotsmiddel is, een gezond volksmedicijn en een duurzaam, milieuvriendelijk landbouwgewas met ongekende mogelijkheden. Daar is ook geen woord aan gelogen, maar er is toch wel 1 maar die opdoemt: het enorme elektriciteitsverbruik van met name de teelt. In de VS is dat nu al gelijk aan het stroomverbruik van liefst 13,5 miljoen gezinnen!

Legale wiet vreet 1 procent Amerikaanse stroom op

In de afgelopen jaren is de ontluikende cannabisindustrie in de Verenigde Staten verantwoordelijk geworden voor een aanzienlijke hoeveelheid energieverbruik. “Het kweken van twee kilo wiet in een binnenfaciliteit kan net zoveel stroom vreten als een doorsnee Amerikaans gezin in één jaar verbruikt”, schrijft onderzoeksbureau Pullman & Comley.

Op dit moment al staat het elektriciteitsgebruik van de legale cannabisindustrie – let wel; wiet is niet overal gelegaliseerd in de VS en op federaal niveau ook nog altijd verboden – al gelijk aan de stroombehoefte van zo’n 13,5 miljoen huizen. Dat komt neer op 1 procent van het jaarlijkse energieverbruik van het hele land.

Energieleveranciers zien de cannabis-bui al hangen

En daar blijft het niet bij ook. De website Straight Arrow News (SAN) schrijft dat de industrie “zich naar verwachting verder zal uitbreiden” en dus voorspellen experts dat in 2035 de wietproducenten al 3 procent van alle Amerikaanse stroom opslurpen!

Hier in Nederland waarschuwen de stroomboeren ook al voor de grenzen van het elektriciteitsnet en is het al op sommige plekken zo dat nieuwe woningen of bedrijven niet direct kunnen worden aangesloten. Of dat je het maar zelf uitzoekt met je door zonnepanelen opgewekte groene stroom.

In de VS hebben energieleveranciers al gewaarschuwd voor “de toenemende energiebehoefte van cannabistelers”. Ze zijn zelfs bang dat er wietkwekerijen komen die net zoveel stroom kunnen vragen als “een kleine stad”.

Het loopt een beetje uit de klauwen met het stroomverbruik van de legale cannabisindustrie in de VS…

Wiet is gewas dat meeste elektriciteit kost van allemaal

Geen wonder dat cannabis inmiddels ook officieel is geïdentificeerd als het meest energie-intensieve landbouwgewas in de VS. Komt bij dat liefst 90 procent van alle wiet daar onder kunstlicht binnenshuis wordt geteeld.

Dat draagt volgens SAN bij aan een constante belasting van het elektriciteitsnet. “Sommige kweekruimtes werken 24 uur per dag en vragen tot 40 keer meer energie dan vergelijkbare planten zoals sla.”

En de problemen zijn niet alleen theoretisch en in de toekomst. De impact van indoor wietteelt op de lokale elektriciteitsinfrastructuur wordt steeds duidelijker. SAN: “In Portland in de staat Oregon heeft de wildgroei van wietteelt binnen geleid tot minstens zeven verschillende stroomstoringen.”

Moeten de wietplanten weer terug naar buiten?

Nadat wiet als eerste in 2012 in Colorado werd gelegaliseerd, kwam bijna de helft van de nieuwe stroomvraag in hoofdstad Denver van kweekruimtes. En in de staat Massachusetts gaat nu ongeveer een tiende van het totale stroomverbruik van de staat op aan wietteelt binnenshuis.

De National Conference of State Legislatures weet inmiddels van deze kwestie. De organisatie van wetgevers zegt dat “het verband tussen cannabisteelt en energieverbruik steeds relevanter wordt voor hun wetgevende agenda”.

Tja, dit is toch wel een verontrustende ‘bijwerking’ van een verder zeer goed geslaagde legalisatie van cannabis… Misschien – zeker gezien de overproductie in Noord-Amerika – een ideetje om back to nature te gaan en buitenwiet meer gaan promoten?

[fotografie: Shutterstock]
(advertentie)