(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De koersen van beursgenoteerde cannabisbedrijven zijn woensdag keihard gestegen na de bekendmaking van de DEA dinsdag dat wiet verplaatst kan worden van Schedule I naar het veel lichtere Schedule III in de Amerikaanse drugswet. Plotseling ziet iedereen de zakelijke kansen van dit historische besluit, zo lijkt het.

Wietbedrijven cashen met aangekondigde wetswijziging

Aandelen van cannabisbedrijven schoten woensdag omhoog – op een verder negatief gestemd Wall Street – na berichten dat de Drug Enforcement Administration (DEA) zou overgaan tot het verplaatsen van cannabis van lijst I naar lijst III onder de Controlled Substances Act, zo meldt zakentijdschrift Forbes.

De koers van Canopy Growth Corporation steeg met meer dan 65%. Tilray Brands aandelen sprongen 35% omhoog en die van con current Aurora Cannabis knalden 46% omhoog. De aandelen van Amplify Alternative Harvest en Trees Corporation stegen beide met 26%. Het zijn (winst)cijfers die we niet meer gewend waren van wietondernemingen op de aandelenbeurs.

Sluitstuk van 2,5 jaar evalueren en beoordelen

De aankondiging van de DEA op dinsdag was een langverwachte ontwikkeling in het herschikkingsproces dat president Joe Biden in oktober 2022 startte. Toen riep hij het Department of Health and Human Services op om te onderzoeken en te heroverwegen “hoe marihuana onder de federale wetgeving is gepland”.

Beleggers zijn zeer optimistisch over de herziening van de Amerikaanse federale drugswet ten aanzien van cannabis.

Het is de eerste keer dat de Amerikaanse overheid het oordeel over wiet heeft aangepast sinds de Controlled Substances Act in 1971 federale wetgeving werd en de plant in de zwaarste drugscategorie plaatste. Dat Schedule I is gereserveerd is voor “drugs zonder huidig aanvaard medisch gebruik en met een hoog potentieel voor misbruik”. En dus stond onze mooie wiet decennia lang tussen heroïne, ecstasy en LSD.

LEES OP CNNBS OOKHistorische move VS • Wiet wordt softdrug – 1e stap naar legalisatie!

Nog niet alles is goudgroen wat er blinkt

Schedule III betekent niet het einde van het federale verbod – cannabis is straks nog steeds federaal gereguleerd. Voortaan staat het dan naast bijvoorbeeld ketamine en anabole steroïden.

De herschikking zou echter moeten leiden tot lagere belastingen voor de cannabisindustrie en een gemakkelijkere toegang tot cannabis voor medische en onderzoeksdoeleinden, en “het betekent de belangrijkste verschuiving in het Amerikaanse drugsbeleid in meer dan 50 jaar”, aldus de website Ganjapreneur.

Veel voorstanders van cannabis hebben de herschikking geprezen als een vooruitgang in de hervorming van cannabis, maar veel anderen benadrukken hun bezorgdheid over de discrepanties tussen de staat en de federale wetgeving en roepen op tot het volledig verwijderen van cannabis uit de Amerikaanse drugswet. Benieuwd wat die aandelenkoersen gaan doen als dat heugelijke moment eindelijk daar is…

(advertentie)