(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor veel cannabisliefhebbers is de zomer de mooiste tijd van het jaar; buiten kunnen ze immers gratis onder de zon hun eigen wiet kweken. Voor de meeste binnenkwekers is de zomer echter een tijd van schipperen met oververhitte kweekruimtes. Zomertips voor binnenkwekers!

Als het kwik begint te stijgen en de dagen hoe langer en warmer worden, stijgt ook de temperatuur in binnenkweekruimtes. Bij de meeste hobbykwekers is de kweekruimte niet ingesteld op buitentemperaturen in de zomer en dus wordt het er vaak veel te warm. Tuurlijk, je kunt ’s nachts je lampen laten branden in plaats van overdag, maar daar red je het meestal niet mee.

Lampentips

Een goede tip is om een kweeklamp met een dimbare ballast te kopen. Een 600 Watt digitale ballast (die je middels een schakelaartje of dimmer terug kunt schakelen naar 250 of 400 Watt) met een breed stralende kap zoals een Azerwing of een Adjust-A-Wing waar je een 600 Watt bulb in draait. Die kun je namelijk in de zomer met veel warmte terugschakelen naar 400 Watt met een 600 Watt bulb. Dat loont!

ballast

 

Een dimbare ballast kun je van 660 naar 250, 400 of 600 Watt terugdimmen in de zomer, en dat loont!

Wat licht aangaat hou je 55-60 cm boven je planten aan, met een 600 Watt lamp. Voor een 400 Watt lamp kun je gerust 40-45 cm aanhouden. Let op; zonder goede ventilatie in je hok is alles kul, maar daarover straks meer. Zorg altijd voor overcapaciteit wat je afzuiging aangaat. Krijg je teveel onderdruk, zet dan een buisventilator op je inlaat. Een klein beetje onderdruk is nodig, anders zou je geurfilter er voor Piet Snot hangen.

Filteren en verse lucht

Even een kleine opmerking wat je geurfilter aangaat, wietplanten ruiken door de hoge temperaturen ook veel sterker. Draai je filter na iedere cyclus een kwart slag… dat komt de levensduur van zo’n koolstoffilter erg ten goede. Dat komt omdat er zich binnen je kweekruimte toch een bepaalde luchtstroom ontwikkelt, waardoor een bepaald gedeelte van de koolstof meer verzadigd wordt dan de rest. De ervaring leert dat dit ook geldt voor de nieuwere, lichtere filters die voorzien zijn van een carbonmat i.p.v. de koolstofkorrels.

Vervang koolstoffilters op tijd

Tip! Draai je filter elke cyclus een kwartslag, dan gaat hij langer mee.

Los van het filter, zorg dat je verse lucht in de zomer, aan de bovenkant binnen laat komen. Als er een ventilator (liefst een zwenkventilator) in je hok staat, richt die dan zo dat de vers binnenkomende lucht goed verspreid wordt. Daarmee voorkom je dat er zwakke plekken in je tuintje ontstaan. Zelfs al komt de inkomende lucht naast je afzuiger uit, dan nog is dat geen probleem. Probeer het maar met wat rook… koude lucht valt als een baksteen.

Zoals gezegd is het goed om qua afzuiging, de nodige overcapaciteit te hebben. Daardoor kan de afzuiger in de winter lekker stil en rustig draaien, en heb je in de zomer een buffer. Een geweldige uitvinding zijn afzuigers met een ingebouwde automatische dimmer en thermostaat. Daarmee hoef je in principe alleen een temperatuur in te stellen, je afzuiger regelt de rest. Een goed exemplaar met een maximale capaciteit van 680 M3 is de Prima Klima PK 125. Heb je al een afzuiger met genoeg capaciteit, dan kun je ook een externe fancontroller aansluiten om de temperatuur onder controle te houden.

(advertentie)