(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Inheemse wietsoorten, ook wel landrassen vormen de basis van alle moderne strains. Hun specifieke eigenschappen zijn niet in een paar jaar door een zadenveredelaar, maar gedurende eeuwen door de evolutie gevormd. Deze eigenschappen zijn daardoor superdominant. 6 Wietsoorten van moeder natuur.

Helemaal zeker is het niet, maar men denkt dat de eerste wietplanten ter wereld in Afghanistan en Pakistan ontstonden, en vanuit daar verder zijn verspreid. Deze eerste wietplanten noemen we landrassen. Bijna ieder continent heeft landrassen die zich aangepast hebben aan het lokale klimaat. Door natuurlijke selectie (en een beetje hulp van cannabisliefhebbers uit de geschiedenis) zijn de verschillende eigenschappen van de landrassen ontstaan. Meestal zijn de inheemse soorten vernoemd naar de regio waar ze vandaan komen, denk aan Thai, Afghaan of Jamaican.

Ondanks de vele honderden commercieel verkrijgbare wietzaden, zijn inheemse soorten nog steeds heel belangrijk bij het maken van moderne kruisingen. Ze beschikken over eigenschappen die heel sterk in de genetica aanwezig zijn. Deze eigenschappen zijn veel dominanter dan de eigenschappen die de mens eraan probeert toe te voegen. Menselijke selectie kan de eigenschappen die door duizenden jaren van natuurlijke selectie zijn gevormd, namelijk niet even, in veertig jaar tijd veranderen. Ambities om een eigen wietsoort te maken, check dan zeker het volgende inheemse startmateriaal!

Malawi Gold

malawi gold

Aan de kusten van het derde grootste meer van Afrika, Lake Malawi, vinden we de oorsprong van de wietsoort Malawi Gold. Het uitgestrekte landschap rond het meer, en de verschillende omstandigheden zorgden ervoor dat er niet één, maar meerdere verschillende versies van Malawi Gold bestaan. De twee bekendste Malawi Gold wietsoorten verschillen in geur en structuur. Een heeft een fruitige smaak en blijft kleiner, en de tweede smaakt meer aards.

Marokkaanse Kif

Rif+mountains

Marokkaanse Kif is wiet uit de rif gebergtes van Marokko, in Noord Oost Afrika. De eerste wietplanten zijn daar vermoedelijk heen gebracht door een groep handelsreizigers. In het ruige rif gebergte kon de lokale bevolking de wiet ongestoord kweken, wat ze volop deden. Ze gebruikten de wiet voor medicinale doeleinden en de planten gedijden er zo goed, dat ze ook zonder hulp in het rif gebergte bleven groeien. Door de extreme hitte en droogte heeft de Marokkaanse Kifwiet zich aangepast door sneller te bloeien en kort en compact te blijven.

Rooibaard

rooibaard

Rooibaard klinkt ons bekend in de oren, en komt dan ook uit een Nederlands taalgebied: Zuid Afrika. De soort vind zijn oorsprong in de Transkei regio, een plaats waar onder andere ook slaven en plantagewerkers gehuisvest werden. Rooibaard wordt beschouwd als een van de beste sativa soorten uit Zuid Afrika.

Panama Red

panama red

Aan de Caribische zee ligt Panama, thuisbasis van de beroemde Panama Red wiet. Een wietsoort die voornamelijk voor de lokale bevolking werd gekweekt. Panama Red moest letterlijk het veld ruimen voor de komst van cocaïne plantages op het vaste land en werd verbannen naar de eilanden. De hoge bomen in de natuur zorgden ervoor dat Panama Red evolueerde tot een uitgestrekte hoge plant. Bladeren beginnen donkergroen, maar kleuren in de bloei bruin en uiteindelijk donkerrood, met rode haren groeiend uit de vrouwelijke bloemen, vandaar de naam van dit landras. De bloeifase duurt gewoonlijk wel drie maanden maar de planten compenseren dit met een grote opbrengst.

Thai

thaiwiet

De sativa’s uit Thailand zijn wereldberoemd vanwege het opwekkende effect. Ze evolueerde onder de dichtbegroeide jungle uit Noord Thailand. Deze sativa uit Thailand kwam daar waarschijnlijk vanuit de Hindu Kush regio op de grens van Afghanistan en Pakistan. De planten worden aan het einde van de regenperiodes geplant en groeien zeer langzaam, maar worden lokaal uiteindelijk wel bijna vier meter hoog. Toppen zijn typisch lang en dun en vertonen lange stempels (bloeiharen).

Afghani

afghan

Afghani is waarschijnlijk de meest interessante inheemse wietsoort. Als klassieke indica met relatief veel dikkere toppen en kortere bloeiperiodes is er ontzettend veel mee doorgekruist. Een van de eerste kruisingen op basis van Afghaanse wietsoorten was waarschijnlijk Blueberry. Afghani komt uit de bergregio tussen Pakistan en Afghanistan maar je vind het landras ook in Oezbekistan, India en China. Planten zijn geëvolueerd tot korte bossige struiken die goed bestand zijn tegen de extremen van het gebied. Koude nachten en snikhete dagen.

[Openingsfoto: Lukas Gojda, Shutterstock.com]

 

(advertentie)