(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ken je het fenomeen Bubble Bucket al? Google er maar eens op, dan zul je erachter komen dat er megaoogsten worden gedraaid op dit simpele hydrosysteem. Het mooiste is: Het is enorm makkelijk hydrokweken want voedingsschema’s kunnen overboord, de plant neemt namelijk zelf precies op wat ze nodig heeft. 

Wat is een Bubble Bucket?

Een Bubble Bucket is een kweeksysteem of liever gezegd een emmer, waarbij de wortels van de plant constant in een minerale voedingsoplossing hangen. Onderin de voedingsoplossing zit een bruissteen die door middel van een aquariumpomp zuurstof in de voedingsoplossing pompt. Vandaar het gedeelte Bubble in de naam.

Je hoeft geen voedingsschema’s in de gaten te houden want de plant pakt gewoon wat ze nodig heeft

Bubble Buckets worden ook wel oxy pots genoemd en werken via het Deep Water Cultuur principe. Dit heet zo omdat de wortels steeds diep onder water zijn. Daardoor hebben ze altijd water, voeding en zuurstof tot hun beschikking, en iedereen weet: hoe meer voedingsstoffen een plant opneemt, hoe meer die kan opbrengen.

Kweekgemak

Een Bubble Bucket is enorm simpel, het is immers slechts een emmer met een plant in het deksel, en een luchtpomp. Kweken met de emmer is ook enorm eenvoudig, je hoeft geen voedingsschema’s in de gaten te houden want de plant pakt gewoon wat ze nodig heeft. Ook hoef je geen timers op een waterpomp aan te sluiten of iets dergelijks. Je moet alleen de luchtpomp continue laten pompen. Het systeem levert je meer oogst op omdat je wietplant meer voedingsstoffen op kan nemen en een ander bijkomend voordeel is dat je minder snel last hebt van plagen en ziektes. Je hebt immers geen aarde en kunt dus heel schoon kweken. Geen wonder dat de Bubble Bucket zo populair is!

Je eigen Bubble Bucket

Je kunt zelf je eigen Bubble Bucket maken, je hebt er een licht-dichte emmer voor nodig die afsluitbaar is met een deksel. Als je geen licht dichte emmer kan vinden kun je ook een witte emmer nemen en die aan de buitenkant beplakken met aluminiumtape. Neem geen ducktape, dat laat nog licht door.

Verder dus een aquariumpomp met een flinke bruissteen (aquariumwinkel), een kunststof hoek en passende doorvoertule (doe het zelf winkels/internet), een stuk transparant waterslang (aquariumwinkel) om de hoogte van het waterniveau af te kunnen lezen, en een flinke netpot. En Hydro kleikorrels (growshop). Voor sommige koppelstukken moet je wellicht een beetje zoeken op internet of in verschillende winkels.

Aan de slag

We maken een enkele Bubble Bucket zonder apart reservoir, je kunt het natuurlijk zelf uitbreiden als je een beetje handig bent. Begin met het opmeten van je netpot en maak een mooi rond gat in het deksel van de emmer zodat je netpot hier precies inpast.

Nu boor je onderin de emmer een gat dat precies aansluit op de doorvoertule en bijpassende knie. Let op, dit moet goed strak zitten zodat je later geen lekkages krijgt. Koop dus spullen die goed strak in elkaar passen.

Let op, de emmer op deze foto’s is dus niet geschikt, hij is niet lichtdicht, het gaat even om de montage. Nu ga je de de transparante slang aansluiten, hier kun je straks het waterniveau mee aflezen.

Als je de bruissteen erin doet en je voedingswater ben je klaar met de Bubble Bucket. Als je het water moet verversen kan dat gemakkelijk door de slang.

Nog even drie dingen: gebruik een minerale meststof, organische meststoffen kunnen verrotting in je emmer veroorzaken. Houd je pH en EC ook goed, je wortels hebben immers geen bufferende aarde nu. En tenslotte: zet even een streepje op de emmer op welke hoogte de onderkant van je netpot zich bevindt. Houd je waterniveau in de Bubble Bucket iets meer dan twee centimeter onder dit niveau. In het begin zullen de spetters van de belletjes die aan de bovenkant uit elkaar spatten je kleikorrels voldoende nat houden. Sommige kwekers geven voor de zekerheid in het begin nog wat water van boven maar dit hoeft echt niet.

Succes met je Bubble Bucket, we zien graag de foto’s!

(advertentie)