(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CO2 is naast voldoende licht en goede voeding een van de belangrijkste zaken die een plant nodig heeft voor de fotosynthese. Het speelt een cruciale rol in de stofwisseling van een wietplant, en je kunt met CO2 in je kweekruimte dan ook enorm veel winst behalen! 

Met CO2 gaat een plant ineens een stuk harder. Ze zal meer voeding nodig hebben en je moet er de temperatuur en luchtvochtigheid in je kweekruimte op aanpassen (bij een relatief hoge concentratie van kooldioxide gaan de huidmondjes namelijk gedeeltelijk dicht), maar als alles weer in evenwicht is kan je met CO2 enorme winsten behalen.

Er zit al CO2 in de atmosfeer, zo’n 350- 450 ppm (Parts Per Million) maar om planten te helpen kun je op verschillende manieren nog wat extra CO2 toevoegen

Er zit al CO2 in de atmosfeer, zo’n 350- 450 ppm (Parts Per Million) maar om planten te helpen kun je op verschillende manieren nog wat extra CO2 toevoegen. Doordat CO2 zwaarder is dan lucht, blijft het laag in je kweekruimte hangen en zuigt je afzuiger de kostbare CO2 niet direct weg.

Concentratie CO2

De concentratie CO2 in de lucht ligt zo rond de 400 ppm, elke verhoging hiervan zal planten goed doen. Beginners kunnen de concentratie opvoeren tot zo’n 900 ppm. Dit omdat hoe hoger de CO2 concentratie is, hoe hoger ook de temperatuur zal moeten zijn. Bij 900 ppm kun je nog uit de voeten op een temperatuur van zo’n 27 graden en tegelijk goed profiteren van de CO2 toevoeging. Meer gevorderde kwekers kunnen de concentratie opvoeren tot 1600 ppm maar om goed van de CO2 te profiteren moet je de temperatuur ook wel opvoeren tot boven de 30 graden. Daarnaast moet je ook het voedingsschema en de luchtvochtigheid aanpassen. Maar wat is er allemaal te koop om CO2 mee toe te voegen?

co2-boost-bucket-kit-3655-pSchimmels

De CO2 boost emmers of CO2 zakken die je vast wel eens bent tegen gekomen produceren CO2 met behulp van mycelium, oftewel schimmels. Ze bevatten een voedingsbodem waar het mycelium op groeit. Zoals een plant zuurstof produceert bij de groei, produceert mycelium koolstofdioxide, CO2 dus. De emmer of zak plaats je in de kweekruimte en de CO2 verspreid zich vanzelf en verhoogt daarmee de concentratie van CO2. Ze zijn perfect om in kleine ruimtes te gebruiken, je kunt de hoeveelheid CO2 er alleen niet goed mee regelen en ze zijn niet heel geschikt voor grote ruimtes.

CO2 uit tanks

Je kunt CO2 ook samengeperst kopen. Zoals zuurstof  voor duikers, zit de CO2 dan in een tank. Op de tank zit een kraan die wordt aangestuurd door een timer om de hoeveelheid CO2 in de kweekruimte te regelen. Nog efficiënter is het om een elektronische controller aan te sluiten die de concentratie aan CO2 in je kweekruimte regelt. Zo’n controller heeft een sensor en kan je nauwkeurig instellen op een gewenste hoeveelheid CO2. Met CO2 uit een tank heb je geen open vlammen en kun je de CO2 toevoeging volledig automatiseren. De opstartkosten liggen wel wat hoger.

co2 hotboxCO2 kachels

CO2 kachels worden het meest gebruikt in grote kweekruimtes en worden ook wel in de tuinbouwsector toegepast. Ze verbranden aardgas of vloeibaar propaangas en geven daarbij CO2 af. Ze zijn er in verschillende maten. Net als CO2 tanks zij de kachels ook het meest efficiënt wanneer je ze met een controller aanstuurt. Ze hebben een redelijke prijs kwaliteit verhouding maar als ze niet goed aangesloten worden kunnen ze ook een gevaar vormen door de hitte.

 

(advertentie)