(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nadat je met succes je wietzaden hebt ontkiemd moet je er voor zorgen dat de jonge babyplantjes de eerste week ook goed doorkomen. Omdat zaailingen nog erg teer zijn is het goed om ze een beetje bescherming te bieden, zeker als je ze buiten laat opgroeien, blootgesteld aan de elementen en beestjes. 

Tijdens het ontkiemen splijt een zaadje in het midden open. Binnen een aantal uren verschijnt er een wit puntje de uitgroeit tot een soort staartje. Dit is de allereerste wortel van het jonge plantje. Als je direct in de aarde of een plugje ontkiemt zal het worteltje door de zwaartekracht vanzelf de grond in groeien. Als je het zaadje tussen watjes of keukenpapier hebt laten ontkiemen moet je ze dus met het worteltje naar beneden voorzichtig in de grond zetten. Sommige beginnende kwekers gaan hier weleens de mist mee in.

Denkend dat het staartje de plant is stoppen sommige beginners het zaadje in de grond met het worteltje in de lucht

Denkend dat het staartje de plant is stoppen ze het zaadje in de grond met het worteltje in de lucht. Het worteltje kan dan geen vocht opnemen en het plantje moet kostbare energie verbruiken om het worteltje weer naar beneden te laten groeien. Als het zaadje dit overleeft maakt het op zijn minst een slechte start.

root upward

Een zaadje plaats je in de grond met het worteltje naar beneden! Een beetje domme fout, maar het gebeurt echt.

Naarmate het worteltje zich verder in de grond boort, splijt het zaadje verder open en groeit het omhoog. Eruit komen de lob blaadjes. Dit zijn de allereerste blaadjes van je wietplant, ze zijn rond en hebben geen gekartelde rand. Deze lob blaadjes zijn de eerste voedingsfabriekjes van het plantje en zetten het licht om in chlorofyl waarmee het plantje verder kan ontwikkelen.

Zaailingen beschermen

Er zijn tal van bedreigingen waartegen je zaailingen moet beschermen voordat ze sterk genoeg zijn om op eigen kracht verder te kunnen groeien, zeker buiten. Denk goed na over een geschikte plaats om de zaailingen te zetten die voldoende bescherming biedt.

sodabottle

Een halve plastic fles met wat luchtgaten is een prima bescherming voor zaailingen buiten.

Een halve plastic fles kan de zaailing buiten beschermen tegen kou, insecten, slakken en knaagdieren. Maak een paar gaatjes in de zijkant van de fles voor de nodige frisse lucht. Hoewel zaailingen bijzonder goed tegen de kou kunnen, moet je weten dat nachtvorst een zaailing kan doen bevriezen en daarmee een vroegtijdig einde kan maken aan het leven van je wietplant. De plastic fles beschermt tegen de kou, maar als je weet dat er nachtvorst op komst is kun je je zaailingen beter even naar binnen halen.

Licht

Naast voldoende vocht, heeft een zaailing ook voldoende zonlicht nodig. Wie binnen onder kunstlicht ontkiemt doet er goed aan om de lamp zo laag mogelijk te hangen. Als de jonge babyplant namelijk te weinig licht krijgt zal ze gaan strekken in de hoop op meer licht. Dit kost de tere plant veel energie en als ze te veel gestrekt is loopt ze de kans om om te vallen. Een stammetje dat omvalt kan gaan rotten op de natte aarde.

Een zaailing die te weinig licht krijgt zal gaan strekken. Als dat gebeurd ondersteun hem dan zodat ie niet omvalt.

Een zaailing die te weinig licht krijgt zal gaan strekken. Als dat gebeurd ondersteun hem dan zodat ie niet omvalt.

Als je buiten ontkiemt heb je het licht niet in de hand en zul je een strekkende zaailing dus moeten ondersteunen zodat ze niet omvalt. Dit gaat gemakkelijk met een stuk koperen elektriciteitsdraad, buig een oogje aan de ene kant en steek het jonge plantje er doorheen. De andere kant steek je in de aarde. Bio Berje legt het met foto’s uit in Van zaailing naar plantje. Met een beetje ondersteuning kunnen strekkende zaailingen uitgroeien tot metershoge monsterplanten dus koester die lange slungels.

(advertenties)