(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Moederplanten kunnen veel ruimte in beslag nemen, en dat is niet echt handig voor de gemiddelde hobbyist. Maar door mini-moederplanten te maken kun je met een kleine ruimte jezelf toch constant van stekken van een aantal lekkere variëteiten voorzien. Tot wel 2600 per jaar!

Een moederplant hoeft maar een ruimte van 20 bij 20 cm in beslag te nemen, en ziet er bovendien ontzettend leuk uit. Mini-moeders worden ook wel bonsai moederplanten genoemd. Ze zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar zijn ook erg handig om stekken van te trekken. Een kleine groeiruimte van 30 x 90 centimeter is al goed voor 5 mini-moederplanten en wel 2600 stekken per jaar! Met de juiste verzorging kun je de moedertjes ontzettend lang in leven houden en uiteindelijk kun je ze natuurlijk ook gewoon afbloeien en oogsten.

Hierboven zie je twee typische mini-moederplanten, een zo’n gezonde bonsai moeder kan onder TL verlichting elke 20 dagen voor 10 tot 30 stekken zorgen. Onder HPS zelfs iedere 14 dagen.

Zelf maken

Wanneer je een minimoeder wil maken, begin je met een mooi gewortelde stek. Als je een aantal stekken hebt zul je zien dat er altijd één of twee tussen zitten die opvallen omdat ze sterker zijn en beter groeien dan de anderen. Kies een van deze opvallend mooie stekken om tot bonsai moeder te promoveren. Pot je uitverkoren stek over in een klein vierkant potje van ongeveer 6 x 6 cm. Vierkante potten zijn handiger in verband met het snoeien van de wortels later, dus neem hiervoor een vierkante pot.

Laat de nieuwe moederplant een paar dagen doorgroeien tot de pot goed vol geworteld (links) is en snoei de plant aan de bovenkant terug tot je nog 3 of 4 zijtakken over hebt (rechts).

De bovenste twee van de overgebleven zijtakken zullen het snelst groeien. Als ze een centimeter of 12 zijn top je ze. Hierdoor zullen de onderste twee zijtakken in een dag of twee net zo groot worden als de bovenste. Als ze dat zijn, top je ook deze twee takjes. Nu zullen er meer zijscheuten op de takken gaan groeien, elke nieuwe zijscheut die naar binnen groeit haal je weg, zodat je mini-moeder een mooie open structuur krijgt.

Nu heb je 6 tot 8 nieuwe opkomende scheuten. Als ze een lengte hebben van 10 tot 15 centimeter kun je ze eraf snijden, en als je eerste stekken gebruiken. Je snijdt ze net boven de eerste node (waaruit de zijtakken groeien) van de nieuwe scheut af zodat de moederplant na het nemen van de stekken net iets groter is dat de laatste keer dat je haar terug snoeide. De hoofdtakken zullen steeds dikker worden.

Nu kun je haar overpotten in een potje dat net een maatje groter is. Kies steeds een vierkante pot. Je plant krijgt nu 12 tot 16 nieuwe scheuten. Ook zullen er wat scheuten uit de lager gelegen nodes groeien zodat het er misschien wel 30 of meer zijn. De hele dunne nieuwe scheuten en scheuten die naar binnen groeien knip je terug tot 1 node. Je mag ze ook helemaal weghalen.

bonsaima's

In het plaatje hierboven zie je hoe een bonsaimoeder zich kan ontwikkelen. De rechter moederplant is vijf jaar oud, er zijn net 32 stekken van gehaald. Deze plant staat in een 1-liter pot sinds ze 3 maanden oud is.

Zie je hoe de planten in het midden open zijn? Dit is voor een betere lichtverdeling. Het groeit steeds dicht tot er stekken worden genomen, en dan wordt de plant naar deze vorm terug gesnoeid. Tot de minimoeders in hun 1-literpotten staan (tot 3 maanden) geef je ze alleen water en geen voeding. Het voeden begint pas nadat ze twee keer stekken heeft geleverd sinds de plant in de 1-literpot staat.

Elke 2 tot 4 weken neem je stekken van de mini-moeder, ook al heb je ze niet nodig. Het houdt de bonsai moederplant op maat en in vorm. Zo kun je ze jaren in dit formaat houden.

Verzorging

Een mini-moederplant moet wel onderhouden worden. Ze hoeven niet veel te hebben, maar net genoeg meststoffen om ze gezond te houden. Geef ze twee keer per maand een halve dosis voeding. Zo blijven ze in een goede conditie zonder dat ze teveel voeding krijgen. Als je op enig moment meer stekken nodig hebt geef je ze een of twee keer een volle dosis voeding. Elke 2 tot 4 weken neem je stekken van de mini-moeder, ook al heb je ze niet nodig. Het houdt de bonsai moederplant op maat en in vorm. Zo kun je ze jaren in dit formaat houden.

minimoeders

Van deze paar mini-moederplantjes zijn tot wel 2600 stekken per jaar te halen!

Omdat er zoveel van de plant wordt gesnoeid kan ze tekorten ontwikkelen. Een maandelijkse spray met bladvoeding is een goede manier om dit aan te vullen. Je kunt het beste naar de plant kijken om te zien of het nodig is of niet. Als ze tekorten krijgt, zullen de bladeren lichter van kleur worden en als je het echt te bont maakt zullen ze beginnen te vergelen. Zover moet je het uiteraard niet laten komen.

Wortels snoeien

Eén of twee keer per jaar zullen ook de wortels van je moeders gesnoeid moeten worden. Om te beginnen met wortels snoeien moet je de moederplant voorzichtig uit de pot halen. Als ze een beetje droog staat, gaat dat het makkelijkst dus doe het een dag of twee ná een waterbeurt.

Met een groot broodmes snij je van de onderkant, en de zijkanten van de kluit ongeveer 2 centimeter (2 centimeter is goed bij een pot van 1 liter) af. Dan vul je de pot weer met een laagje voorbemestte aarde, zet je de plant er weer in en vul je ook de zijkanten en de bovenkant aan met nieuwe aarde. Lees Wortels snoeien bij moederplanten voor een uitgebreide uitleg over het snoeien van de wortels.

(advertentie)