(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De vegetatieve fase ofwel de groeifase van wietplanten legt de basis voor een succesvolle bloeifase en dus een mooie oogst. Maar ook nadat je het lichtregime omschakelt naar 12 uur om de bloeifase in te gaan, groeien je wietplanten nog flink door. Dus wanneer schakel je naar 12 uur voor een mooi gevulde kweekruimte?

Veel kwekers vinden het lastig om in te schatten hoe groot hun planten uiteindelijk zullen worden. Schakel je te vroeg over op de bloeifase, dan worden je planten niet zo groot als ze zouden kunnen worden. Wacht je echter te lang dan woekeren ze je hele kweektent of -kast vol en moet je allerlei toeren uithalen om te voorkomen dat ze te dicht bij de kweeklamp groeien. Het slechte nieuws is dat er geen standaard antwoord is op de vraag hoe lang je wietplanten zou moeten laten groeien. Het hangt namelijk af van een hoop verschillende factoren zoals de specifieke soort, de kracht van de lamp, het aantal planten per vierkante meter, de hoogte van je kweekruimte en ga zo maar door. Gelukkig kun je met de juiste kweekkennis wel een goede inschatting van de uiteindelijke hoogte van je planten maken.

Een tentje vol

Het mooiste is natuurlijk als je een kweekruimte hebt die lekker hoog is. Dan kun je de lamp namelijk gewoon hoger hangen en met je planten laten meegroeien. Helaas zijn de meeste binnentuintjes niet onbeperkt hoog en is het voor het beste resultaat ook belangrijk dat de toppen zich ongeveer allemaal op dezelfde hoogte bevinden. Hierdoor vangen ze namelijk allemaal evenveel licht zodat je aan het einde een veldje vol met hoofdtoppen hebt.

scrog

Scrog: één plant vult de hele kweekruimte. Een goede groeifase is hierbij essentieel 

Om een goede inschatting te kunnen maken van het uiteindelijke formaat van je wietplanten moet je met een aantal zaken rekening houden. De genetica en de lamp die je bij het kweken gebruikt zijn hierbij waarschijnlijk het belangrijkste. Ook bepalend is de manier van kweken; heb je een Sea Of Green opstelling (veel planten per vierkante meter), dan is er namelijk bijna geen ruimte om te gaan scroggen of supercroppen en mogen je planten gewoonweg niet hoger worden dan de hoogte van je kweekruimte minus de minimale afstand tussen de lamp en de hoogste toppen. Kweek je echter maar met een paar planten en ga je scroggen of supercroppen, dan wil je juist dat je planten wat langer groeien zodat ze de hele oppervlakte van je kweekruimte vullen.

Strekkende bloei: indica vs. sativa

Een van de belangrijkste factoren die bepalen hoe hoog (groot) wietplanten worden is de genetica. Wanneer je de bloeifase initieert door de daglengte (tijd dat de lamp dagelijks aan staat) van 18 of 24 uur naar 12 uur te veranderen, zullen wietplanten nog een aantal weken explosief doorgroeien. De plant bereid zich voor op de bloei en om het meeste stuifmeel op te kunnen vangen (wat binnen uiteraard niet zal gebeuren) en daarmee haar kans op voortplanting te vergroten, strekt ze zich zo lang mogelijk uit. Hoge bomen vangen immers veel wind.

Vuistregel: indica’s verdubbelen in formaat en sativa’s worden ongeveer drie keer zo groot wanneer je omschakelt naar 12 uur durende dagen (bloeifase)

Sativa’s en sativa dominante wietsoorten strekken hierbij aan het begin van de bloeifase een stuk meer dan indica’s en indica dominante kruisingen. Exact inschatten is moeilijk wanneer je een soort nooit eerder hebt gekweekt, maar er is wel een vuistregel waar je vanuit kunt gaan. Die luidt dat indica’s ongeveer twee keer zo groot zullen worden als ze zijn op het moment dat de klok naar 12 uur geschakeld wordt en sativa’s ongeveer drie keer zo groot.

Lamp

Meer licht stimuleert een betere groei. Tegelijkertijd is het zo dat te weinig licht, de planten teveel laat strekken. Ze worden dan wel hoog omdat de ruimtes tussen de vertakkingen (internodes) langer worden, maar ook dun en maken niet veel nodes aan. Dit is niet de bedoeling. Je moet dus zorgen voor een lamp die goed aansluit bij het formaat van je kweekruimte. Wanneer je merkt dat je wietplanten teveel strekken dan is het waarschijnlijk een goed idee om je kweeklamp wat lager te hangen. Kan dit niet omdat je lamp al op zijn laagst hangt, dan wordt het wellicht tijd voor een krachtiger lamp. Bij een gezonde groei blijven de internodes kort en maakt de plant genoeg vertakkingen aan. Ook horen de stammen mooi dik te zijn. Dit stimuleer je met voldoende licht en een goede luchtcirculatie door middel van een (zwenk)ventilator.

Potmaat

Ook de maat van de pot is bepalend voor het formaat van wietplanten. In principe is het volume van een wietplant onder de grond altijd in evenwicht met het volume boven de grond. Onder de grond zit dus evenveel plantmateriaal aan wortels als boven de grond aan takken, bladeren en toppen. Wanneer je de wortels van een wietplant onder de grond snoeit, zal je zien dat de groei boven de grond stil komt te liggen tot het volume aan wortels weer gelijk is.

SOG

Sea Of Green: vele planten op een kleine ruimte. Voorgroeien is niet eens nodig

Je kunt het formaat van je wietplant dus beperken of juist vergroten door een kleine of grote pot te kiezen. Kweek je veel planten op een vierkante meter, dan kies je uiteraard voor kleinere potten. Kweek je slechts één plant waarmee je je kweekruimte vol gaat scroggen, dan kies je een grote pot. Hier is een lijstje met gemiddelde planthoogtes op basis van het volume van de pot.

  • potmaat 5 x 5 cm (+/- 0,5 liter) = planthoogte tot 13 centimeter
  • potmaat 10 x 10 cm (+/- 2 tot 3 liter) = planthoogte tot 30 centimeter
  • potmaat 13 x 13 cm (+/- 5 liter) = planthoogte tot 60 centimeter
  • potmaat 20 x 20 cm (+/- 12 liter) = maximale planthoogte

Groeifase en opbrengst

Veel commerciële kwekers werken met stekken omdat die genetisch gezien allemaal hetzelfde zijn. Dit zorgt voor een mooi gelijkmatig bladerdek. Ook zetten ze vaak veel stekken dicht op elkaar (Sea Of Green) zodat ze niet hoeven voor te groeien en de planten meteen kunnen laten bloeien. Dit levert uiteraard tijdswinst op. Voor een hobbykweker met maximaal vijf planten uit zaden is het echter een beter idee om de planten minimaal vier weken (liefst vijf) te laten groeien. De planten kunnen dan volwassen worden en genoeg bladeren en dikke takken aanmaken om mooie buds te kunnen produceren. De hoogte van je planten controleer je dan door middel van bovenstaande factoren zoals licht, potmaat, een goede ventilatie en de juiste kweektechnieken.

(advertenties)