(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De een die kweekt vooral voor de opbrengst en de ander gaat juist voor de meest smakelijke cannabis. Maar feit is dat de meeste kwekers hoe dan ook graag een zo potent mogelijk rokertje aan hun kweekavonturen overhouden. Daarom 5 kweektips voor nóg sterkere wierie.

De potentie van de wiet die je kweekt hangt af van de hoeveelheid en het formaat van de trichomen. Trichomen zijn de miniscule harskliertjes op de toppen, en voor wie dat nog niet wist; in deze trichomen bevinden zich alle werkzame stoffen, waaronder de THC.

Door de potentie van je wiet te vergroten wordt je er uiteraard stoneder van. Dat betekent dat je er minder van nodig hebt om het juiste niveau te bereiken, en zal je wiet dus ook langer meegaan. Ook werkt de wiet beter tegen pijn, spasmen, slapeloosheid en meer wanneer er meer THC in zit. Een bijkomstig voordeel van de moeite die je neemt om de potentie van je wiet te verhogen, is dat het meestal ook je totale oogstgewicht verbetert.

1. Start met het beste zaad (of klonen)

ontkiemde zaden na 72 uur - pic3

Wanneer het op potentie aankomt is de genetica met grote voorsprong de meest belangrijke factor. Daarin ligt namelijk vast hoeveel trichomen (met daarin de THC en andere werkzame stoffen) je planten maximaal kunnen produceren. Alle kweektechnieken en apparatuur die je gebruikt en toepast zullen de potentie dichter naar deze bovengrens brengen, maar nooit eroverheen. Om echte THC-klappers te kweken heb je dus ook THC-klappers van zaden (of klonen) nodig.

2. Overspoel ze met licht

HID-Grow-Lights-yielding-NL5xHaze-Silhouette-640x495

Lichtenergie is de benzine waarop het motortje van jouw cannabisplantje loopt. Ze gebruikt het licht om onder ander suikers aan te maken die ze gebruikt voor de groei en de ontwikkeling van de toppen. Hoe meer licht ze krijgt, des te meer toppen (en trichomen) ze uiteindelijk zal produceren. Er zit bijna geen bovengrens aan de hoeveelheid licht die je je plant binnen kunt geven, je moet alleen wel opletten dat de temperatuur door al dat licht niet te hoog oploopt. De beste kweeklampen zijn krachtige HPS kweeklampen of LED kweeklampen.

3. Oogst niet te vroeg

wittetrichomes

Veel kwekers oogsten hun wietplanten zonder het te weten te vroeg en dat is zonde want in de laatste weken komen er nog een hoop trichomen en bloemen bij. Daarnaast is het zo dat onrijpe trichomen aanzienlijk minder THC bevatten. Om het piekmoment aan THC te bepalen kun je je toppen het beste met een microscoop bekijken. Je ziet de trichomen dan van dichtbij, aan de kleur ervan kun je zien of de wiet oogstrijp is. Onrijpe trichomen zijn helder van kleur terwijl overrijpe trichomen bruin/amberkleurig zijn. De meest potente trichomen (met het meeste THC) zijn wittig en troebel van kleur, oogsten doe je wanneer zo’n 80 procent van de trichomen er zo uit zien en je ook al enige amberkleurige trichomen ziet.

4. Gezonde planten, sterkere wiet

autoflower_led

De beste wiet oogst je niet van een met voeding overspoelde wietplant, maar een gezonde wietplant. En de sterkste wiet groeit dan bovenin, daar waar het meeste licht valt. Om ervoor te zorgen dat de meeste toppen op die plekken groeien kun je kweektechnieken als toppen, fimmen, supercroppen of scroggen toepassen. Klik op de links in de zin hiervoor om meer over deze technieken te lezen, maar realiseer je dat het punt steeds is om de verdeling van de toppen in het beschikbare licht te optimaliseren.

Verder is het belangrijk om een aantal veel gemaakte kweekfouten te voorkomen. Te veel voeding of water geven, een verkeerde temperatuur en lichtlekken of een onregelmatige lichtcyclus zijn een paar problemen die gemakkelijk te voorkomen zijn. In deze post kun je lezen wat je eraan kunt doen. Probeer verder een goede balans te vinden en geen extremen in temperatuur (te koud, te warm) of andere omgevingsfactorente creëren.

5. De juiste nabehandeling

Curen

Na de oogst ben je nog niet klaar. Je wiet moet nog drogen en curen en hoewel dat niet direct de hoeveelheid THC vergroot, kun je er wel voor zorgen dat je wiet lekkerder smaakt en je er stoneder van wordt. Dit komt omdat een goed droog en cureproces ervoor zorgen dat de meeste smaakstoffen behouden blijven en ongewenste stoffen zoals achtergebleven voedingsresten worden afgebroken. Hoe je wiet droogt lees je hier, hoe je daarna cured lees je hier.

(advertentie)