(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer je er naast je wietplanten ook graag nog wat andere activiteiten op nahoudt, is het passieve hydrosysteem wellicht een goede uitkomst voor je. Het stelt je in staat om er nog eens een weekendje op uit te trekken zonder dat je planten ook maar 1 druppel water tekort komen.

Oké, het wordt wel een hydrosysteem genoemd, maar eigenlijk is dat wat overdreven. laten we zeggen dat dit systeem waarmee je je planten via capillaire werking kunt bewateren, het simpelste hydrosysteem is wat er bestaat. Maar goed, als het maar werkt, en dat doet het.

Deze manier van bewateren is vooral handig wanneer je er niet altijd zelf bent om je planten water te geven en je bang bent dat je planten daardoor te droog komen te staan. Het is een methode die men ook wel voor kamerplanten gebruikt zodat ze in de vakantieperiode niet uitdrogen en is eigenlijk zo simpel is dat het in één zin uit te leggen valt; met een stuk nylontouw maak je een verbinding tussen een waterreservoir en de aarde in je potten die door de capillaire werking niet meer uitdroogt.

basis

Het passieve hydrosysteem in zijn meest simpele vorm. Beeld: Artisticco, Shutterstock.com

Het simpelste is om je potten in een waterreservoir op verhogingen te zetten. Wanneer je nu een nylon koord vanuit het water omhoog door de aarde heen laat lopen, zal het koord door de capillaire werking water aanzuigen zodat de aarde niet uitdroogt, handig! Zorg ervoor dat het koord goed contact met de aarde maakt door het van onder naar boven door het midden van je aarde te laten lopen.

Kies een koord met een capillaire werking zoals nylon of katoen. Als één koord de aarde niet van voldoende water voorziet, kun je meerdere koorden per pot gebruiken. Het handigst is als je een grote bak gebruikt waarin de voedingsoplossing zit en daarin op verhogingen, de potten.

Dit systeem kan ontzettend handig zijn wanneer je een paar dagen afwezig bent. Zeker voor kleine kweekruimtes met maar een paar planten is het een gemakkelijk aan te leggen systeem. Het is alleen geen hydrosysteem zoals een eb en vloed of Deep Water Culture waarbij je ook een explosieve groei bij planten ziet. De kracht van het systeem schuilt in de eenvoud, het nadeel is dat de nylon koorden vaak niet voldoende water opzuigen voor grote en extra dorstige wietplanten.

(advertenties)