(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In vroegere tijden werd er in en rondom Zaandam – de Zaanstreek dus – volop hennep geteeld, onder meer voor het maken van touw voor de scheepvaart. Na een lange stilte is hennep nu bezig aan een comeback, met als voorlopig hoogtepunt het evenement ‘Hennepbeleving’, volgende maand. En ook jij kan er luisteren, meepraten en proeven!

Hennep en scheepvaart

Hoewel de gemeente Zaandam nou niet direct bekendstaat als de meest wietvriendelijke stad, heeft hennep er vanuit historisch oogpunt wel een streepje voor. De legendarische Russische tsaar Peter de Grote kwam er zelfs ooit voor naar Nederland, om de kunst af te kijken in het toenmalige centrum van de wereld wat betreft de scheepvaart! Vooral de toepassing van industriële vezelhennep als touw was toentertijd populair.

Drie pioniers

shutterstock_118930378

Er is ook aandacht voor kleding op de Zaanse hennepavond [foto: designelements/Shutterstock]

Nadat hennep in de loop der tijden echter zo goed als verdween uit de Zaanstreek, is er de laatste jaren sprake van een comeback. Reden voor Aan de Zaan – een platform voor ‘Zaanse initiatieven en creatie’ – om op maandag 7 maart een speciale hennepavond te organiseren in De Fabriek in Zaandam.

“Hennep is een potentievol gewas. Je kunt dit duurzame product op grootschalige wijze gebruiken voor kleding, voeding, medicijnen en zelfs voor huizenbouw. Drie pioniers zijn aan het experimenteren met de mogelijkheden, en die zijn er legio”, aldus de organisatie.

Luisteren en proeven

Het publiek kan op 7 maart onder meer lezingen bijwonen van Esther Molenwijk – die in woord en beeld over de geschiedenis en toepassingen van hennep vertelt – en van Willem Botger van het bedrijf NPSP dat duurzame hennepcomposieten en consumentenproducten maakt van hennep. Ook Michel Bogert van hennepwinkel Hempie is aanwezig, uiteraard met een deel van de collectie. Het informatieve deel wordt besloten met een borrel en het beloofde proeven (en wellicht kopen) van hennepproducten.

Aanmelden

‘Hennepbeleving’ is dus op 7 maart aanstaande, vanaf 19 uur in De Fabriek in Zaandam. Wil jij deelnemen aan deze experience, klik dan HIEROP om je aan te melden!

[openingsfoto: sawate watcharakate/Shutterstock]
(advertentie)