(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Myrceen of ß-Myrceen is de voorloper van andere terpenen en zelf een van de meest belangrijke terpenen in cannabis. Het is een frisse aromatische stof die je ook terugvindt in bijvoorbeeld mango’s, hop, eucalyptus en citroengras en een grote medicinale waarde heeft.

shutterstock_324584552

Myrceen is een aromatische stof die onder andere ook veel in mango’s voorkomt. Foto: Maks Narodenko, Shutterstock.com

Myrceen is de terpenoïde met de kleinste molecuulmassa maar heeft tegelijkertijd grote medicinale eigenschappen. Het staat bekend om tumorgroei tegen te gaan, is ontstekingsremmend en gaat spasmen tegen. Het wordt ook gebruikt in de strijd tegen slapeloosheid en pijn.

Een van de meest bijzondere eigenschappen van Myrceen is dat het andere stoffen, waaronder THC, helpt om gemakkelijker bij de CB1 receptoren in de hersenen te komen. Dit komt omdat Myrceen de doorlaatbaarheid van celmembranen vergroot zodat andere stoffen daar gemakkelijker in door kunnen dringen. Dit is de reden waarom het effect van THC versterkt wordt wanneer je ongeveer drie kwartier voor het blowen van een paar verse mango’s geniet. Op deze manier kan Myrceen niet alleen het effect van cannabis, maar ook dat van andere medicijnen versterken.

Couch lock

Wat de meeste mensen niet weten is dat het bekende couch-lock effect van indica cannabissoorten wordt veroorzaakt door een hoge waarde aan Myrceen. Indica’s bevatten meestal meer dan een half procent Myrceen en sativa’s bevatten over het algemeen minder dan een half procent van deze bijzondere stof.

mycrene

  • Myrceen
  • Scheikundige formule: C10H16
  • Molecuulmassa: 136.1252 g/mol
  • Kook(verdamp)punt: 168 °C (334 °F)

Medicinale toepassingen voor Myrceen zijn er genoeg. Myrceen werkt pijnstillend, het is antibacterieel, helpt de gevolgen van diabetes verzachten, het is ontstekingsremmend, onderdrukt spierspasmen en helpt bij slapeloosheid. Myrceen remt celmutaties, inclusief tumormutaties bij kankercellen. Het stofje is ook antipsychotisch, het heeft een kalmerende werking op de symptomen van een psychose.

[Openingsbeeld: Viktar Malyshchyts, Shutterstock.com]
(advertenties)